Pandemiden en olumsuz etkilenen kesimler arasında yer alan turizm işçileri, imza kampanyası başlattı. Askı uygulaması nedeniyle yaşadıkları hak kayıplarına dikkat çeken işçiler, “Uzay programı açıklıyorlar, bizim sesimizi duymuyorlar” dedi.

Uzayı bırakın, bizim halimize bakın!

EMEK SERVİSİ

Pandemiden en olumsuz etkilenen işkollarından biri turizm. İş akitleri askıya alınan, hiçbir ekonomik destekten yararlanamayan turizm işçileri, dün üç ilde basın açıklaması yaparak imza kampanyası başlattıklarını duyurdu. Artık dayanacak güçlerinin kalmadığını belirten işçiler, askı uygulaması nedeniyle yaşadıkları hak kayıplarının telafi edilmesini, haklarının güvence altına alınmasını istedi.

BİZ MARKETE BİLE GİDEMEZKEN…

Turizm İşçileri Dayanışması’nın çağrısıyla İzmir, İstanbul ve Antalya’da yapılan açıklamalarda, üç gün önce duyurulan uzay programına dikkat çekilerek, şunlar kaydedildi:

“Yanlış duymadınız, uzay programı açıklandı. Cumhurbaşkanı uzay programı hakkında uzun bir açıklama yaparken hâlâ ekonomik destek alamayan işçilerin halinden elbette bahsetmedi. Restoranlarda, barlarda sigortasız çalışan binlerce işçi desteklerden faydalanamazken, açlığa mahkûm edilirken, müzisyenler ile işsizlik ve yoksulluktan bunalıma giren işçiler yaşamlarına son veriyor. Biz markete bile gidemiyorken, çukur medyasının kapağında ‘markete tok gidin, çocuklarınızı yanınızda götürmeyin’ denilerek bizimle dalga geçiliyor.”

En yakıcı sorunlarının iş akitlerinin askıya alınması olduğunu vurgulayan işçiler, askı sistemi nedeniyle primlerinin eksik yattığını, kısa çalışmadan, işsizlik ödeneğinden ve kıdem tazminatı haklarından yararlanamadıklarını dile getirdi. İşçiler taleplerini şöyle sıraladı:

♦ “İş akdinin askıya alınması uygulaması, turizm sektörü için İş Kanunu’nda yer alacak özel maddelerle lehimize düzenlenmelidir.

♦ Askıya çıkarılan işçi, işveren tarafından gerekli kurumlara işçinin de takip ve kontrol edebileceği bir yolla bildirilmelidir.

♦ Askıya çıkarılan işçinin hak kaybını engellemek için sigortasının üçte ikisi devlet, üçte biri işveren tarafından eksiksiz şekilde karşılanmalıdır.

♦ Kısa çalışma ödeneğinde olduğu gibi, işçinin askıda olduğu süre içerisinde ücretinin brüt tutarının yüzde 60’ı, asgari ücretin yüzde 150’sini geçmeyecek şekilde İşsizlik Sigortası Fonu’ndan karşılanmalıdır.

♦ Turizm işçileri, iş akdinin askıya alınması ve mevsimlik sezon işçiliği gibi sebeplerle ödeneklerden faydalanamadığından ’18 numaralı işkolu’ bünyesindeki işçiler için bu koşullar esnetilmelidir.

SİGORTASIZ ÇALIŞMAYA SON

♦ Askıya alındığı süre zarfında yeni bir iş bulmak zorunda olan, mevsimlik çalışma nedeniyle aynı işletmede yarı zamanla çalışmaya mecbur bırakılan işçiler, sigortasız çalışmaya veya sigortalı çalışırlarsa haklarından vazgeçmeye zorlanıyor. Bu durumun önüne geçilmelidir.

♦ Mevsimlik çalışmaya maruz bırakılan her emekçinin ödeneklerden faydalanabilmesi sağlanmalıdır.”

Turizm İşçileri Dayanışması, turizm işkolundaki tüm emekçileri imza kampanyasına katılmaya davet etti. Açıklamada, “İşkolumuzdaki tüm emekçileri dayanışmamıza güç katmaya, birlikte mücadeleye çağırıyoruz. Sesimiz duyulana kadar buradayız!” ifadeleri kullanıldı