2022 yılı içerisinde kamuda istihdam edilecek sözleşmeli personel sayısında artışa gidildi. 1 Ocak’ta 9 bin uzman hekim alınacağı açıklanırken, bu rakam 19 bin olarak güncellendi. CHP'li Murat Emir, "Aylardır kamuda uzman hekim açığının büyüdüğünü söylüyorduk. İktidar, inkar ediyordu. Yeni ilan bu açığın itirafıdır" dedi ve ekledi: "AKP iktidarı ipin ucunu tamamen kaçırmış durumda ve günü kurtarma derdine düşmüştür."

Uzman hekim açığı patladı, iktidar personel alımını ikiye katladı

Sağlık Bakanlığı, kamuda istihdam edilecek sözleşmeli sağlık personeli sayısını güncellerken, uzman hekim sayısındaki artış dikkat çekti. 1 Ocak’ta 9 bin uzman hekim alınacağının açıklandığını ancak bu rakamın 19 bin olarak güncellendiğine dikkat çeken CHP Ankara Milletvekili Murat Emir, “Aylardır kamuda uzman hekim açığının büyüdüğünü söylüyorduk. İktidar, inkar ediyordu. Yeni ilan bu açığın itirafıdır” dedi.

Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanlığı kararıyla 2022 yılı içerisinde kamuda istihdam edilecek sözleşmeli personel sayısında artışa gidildi. 1 Ocak’ta yayımlanan kararda 2022 yılı için 6 bin 787 tabip ve 9 bin 14 uzman tabip istihdam edilmesi öngörülmüştü. Ancak yeni kararla tabip sayısı 7 bin 114’e, uzman tabip sayısı da 19 bin 694’de yükseltildi. Uzman tabip sayısındaki artışın iki katından fazla olduğuna dikkat çeken CHP Ankara Milletvekili Murat Emir, iktidarın kamudaki uzman hekim açığını itiraf etmiş olduğunu belirtti.

Sağlık sisteminin tıkanma noktasına geldiğini ve Sağlık Bakanlığı'nı aylardır uyardıklarını belirten Emir, şunları söyledi:

"SİSTEM TIKANMA NOKTASINA GELDİ"

“Sağlık Bakanlığı'nın yanlış politikaları sonucunda sağlık sistemi adeta tıkanma noktasına gelmiştir. Hastalar, hastanelerde günlerce randevu alamazken, acil ameliyatlar yapılamazken bir yandan da sağlık personeli çok zor koşullar altında çalışmaktadır. Sağlık personeli bir yandan sağlıkta şiddete karşı yalnız başına bırakılırken diğer yandan ekonomik koşulları da gitgide daha da kötüleşmektedir. Bunun sonucunda da uzman hekimlerimiz ya istifa etmekte ya da emekli olmaktadır.

"AKP, SORUNU İNKAR EDİYORDU"

Aylardır bu soruna dikkat çekmemize rağmen Sağlık Bakanlığı, uyarılara kulağını tıkarken hiçbir önlem almamıştır. Aksine, AKP’li tüm yetkililer bu sorunu inkar etmiştir. Ancak bugün Cumhurbaşkanlığı kararıyla görülmüştür ki; kamudaki uzman hekim açığı artık önlenemez boyutlara ulaşmıştır. İktidar da yeni alım ilanına çıkarak bu sorunu çözmeye çalışmaktadır.

"UZUN VADELİ VE BÜTÜNCÜL POLİTİKALARA İHTİYAÇ VAR"

Sağlık sisteminin işler hale getirilmesi için elbette kamudaki uzman hekim açığı giderilmelidir ancak bu şekilde plansız ve programsız şekilde yapılan alımlar diğer yandan sağlık personeli arasındaki çalışma barışını da bozmaktadır. Sağlık personeli arasındaki kadrolu, sözleşmeli ayrımı bambaşka sorunlara da yol açmaktadır. Yapılması gereken acilen bütüncül ve uzun vadeli politikalar oluşturulmalı ve bu doğrultuda hareket edilmelidir. Ancak, AKP iktidarı ipin ucunu tamamen kaçırmış durumda ve günü kurtarma derdine düşmüştür.”