Türkiye’nin her yerinde kamu ve üniversite hastanelerinden istifa eden hekimlerin sayısı her geçen gün artıyor. İzmir’in Bergama ilçesinde bulunan devlet hastanesinde yalnızca bir tane kardiyoloji uzmanı doktor bulunuyor.

Uzman hekim sıkıntısı artıyor

Berkay SAĞOL

Kamudan hekim göçü devam ediyor. Türkiye’nin her yerindeki kamu ve üniversite hastanelerindeki hekimler istifa ediyor. Hekim eksikleri, diğer hastanelerden geçici görevlendirmelerle giderilmeye çalışılıyor. Türkiye genelinde pandeminin başından beri yaklaşık 9 bin hekim istifa etti. İzmir Tabip Odası Başkanı Op. Dr. Lütfi Çamlı, hekimlerin var olan sorunlarının pandemi sürecinde daha da arttığını belirterek, “Hekimler pandemi sürecinde haklarında iyileştirme yapılmamasının yanı sıra sürecin tüm yükünün kendilerine yüklenmesiyle beraber tükenmişlik sendromu içine girdi. İstifa eden ve erken emeklilik isteyen hekimlerin yanı sıra yurtdışına giden genç hekim sayısında ciddi artış yaşandı. Tüm bunlar var olan hekim açığını daha da artırdı. Somut çözüm getirilmesi beklenirken, ‘Giderlerse gitsinler’ gibi beyanlar oldukça kaygı verici” dedi.

Özellikle ilçe hastanelerindeki uzman hekim eksikliğine dikkat çeken Op. Dr. Çamlı, şunları söyledi: “Birçok branşta uzman hekim açığı giderek artıyor. Kent merkezlerinden geçici görevlendirmelerle açık kapatılmaya çalışılıyor ama bunlar yetersiz. Uzman doktor eksikliğinden dolayı sağlığa erişim hakkı yok oluyor. Pandemi sürecinde Covid-19 dışı hastalar sağlığa erişimde sorunlar yaşamıştı, gelinen noktada ise uzman hekim eksikliğinden dolayı ilçelerde yaşayan kişiler sağlığa erişemiyor. Hekimleri tükenmişlik noktasına getiren sorunlar ortadan kaldırılmalı, talepler dinlenmeli ve çözüm üretilmeli. Aksi takdirde hastalarla ilgilenecek hekim bulmakta zorlanacağız.”

180 BİN KİŞİYE BİR UZMAN

Bergama’nın komşu ilçeleri olan Kınık ve Dikili Devlet Hastaneleri’nde ise kardiyoloji bölümü bulunmuyor. TÜİK’in istatistiklerine göre Bergama’nın nüfusu 104 bin 980, Dikili’nin 46 bin 587, Kınık’ın ise 28 bin 513. Toplamda 180 bin kişinin yaşadığı bu üç ilçenin olduğu bölgede sadece bir kardiyoloji uzmanının olması hem hastaların randevu bulmasını imkânsız hale getiriyor hem de doktorun iş yükünü oldukça artırıyor.

Yine aynı bölgede 103 binden fazla nüfusu olan Aliağa Devlet Hastanesi’nde de yalnızca bir kardiyoloji uzmanı bulunuyor. Bu bölgedeki 280 binden fazla kişiye, yalnızca iki kardiyoloji uzmanı doktor muayene randevusu veriyor.