Uzmanların yaptığı değerlendirmeler Kastamonu'nun Bozkurt ilçesindeki sel felaketinin göz göre göre geldiğini ortaya koydu. Deprem Bilimci ve Jeoloji Yüksek Mühendisi Ramazan Demirtaş, "400 m genişlikteki yatağı 15 metre genişliğindeki yatağa hapsedersek, su da 7-10 m yükselir, sonuç afet olur" dedi ve ekledi: "Suçu boş boşuna metrekareye düşen 300-400 kg yağışa -aşırı yağışa- tarihte görülmemiş yağış gibi bahaneye atmayalım."

Uzmanlar Bozkurt'taki sel felaketinin nedenlerini anlattı: Dere yatağının daraltılması, yapılaşma ve fazlası...

Batı Karadeniz'deki sel felaketinden en fazla etkilenenlerin başında Kastamonu'nun Bozkurt ilçesi geldi. Uzmanlar, felakete ilişkin dere yatağının daraltılması ile imara ve yapılaşmaya açılmasına dikkati çekti.

Kastamonu’da 11 Ağustos’ta etkili olan şiddetli yağmur sonrasında meydana gelen sel nedeniyle onlarca araç sürüklendi, onlarca iş yeri sular altında kaldı. En büyük hasarın yaşandığı Kastamonu’nun Bozkurt ilçesinde sele kapılanlar ve enkaz altında kalanların kurtarılmasıyla ilgili çalışmalar ise devam ediyor. Resmi rakamlara göre, Kastamonu'da şu ana kadar sel felaketi nedeniyle 32 kişi yaşamını yitirdi. Bozkurt'ta açıklama yapan CHP'li Engin Altay, "AFAD’a 329 kayıp başvurusu yapıldığı bilgisi bana verildi. Sahillerden cesetler toplanıyor" açıklamasını yaptı.

Bozkurt'taki sel felaketine ilişkin uzmanlar da değerlendirmelerde bulundu. Dere yatağı ve dere ağzına çok katlı yapılaşmaya dikkat çeken uzmanlar, felaketin aşırı yağışlara bağlanmaması gerektiğini, suçlunun dere yatağını 400 metreden 15 metreye daraltan ve dere yatağını imara ve yapılaşmaya açanların olduğunu belirtiyor.

ODTÜ Şehir ve Bölge Planlama Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Duygu Cihanger Riberio, sosyal medya hesabı Twitter'dan yaptığı değerlendirmede, "Bozkurt ve Abana'da 1985 yılından bugüne yoğunlaşan ve sıklaşan yerleşim dokusu göz ardı edilemez. 2000'lerle birlikte yollar genişlemiş, dere yatağı ve ağzında çok katlı yapılaşma başlamış" bilgisini aktardı.

Riberio, Bozkurt'taki sel felaketine ilişkin şu değerlendirmelerde bulundu:

"Felakete dair öğrenilmesi gereken çok detay var ancak; #Bozkurt ve Abana'da 1985 yılından bugüne yoğunlaşan ve sıklaşan yerleşim dokusu göz ardı edilemez. 2000'lerle birlikte yollar genişlemiş, dere yatağı ve ağzında çok katlı yapılaşma başlamış.

bozkurt-taki-sel-felaketi-goz-gore-gore-gelmis-910023-1.

1984'ten itibaren verilen uydu görüntülerinde 2000'ler sonrasına kadar alanda neredeyse yerleşim yok. İmar planına erişemedim ama eğime, topografyaya veya diğer coğrafi özelliklerine dikkat edilmeden Karadeniz kıyısına 'döşenmiş' ızgara düzenden anlaşılıyor.

Izgara düzen geometrik olarak dere yatağının düzlüğünde yani 'kağıt üzerinde' tamam(?). Peki planlamanın en önemli adımlarından olan analiz çalışmaları bulguları nedir merak ediyorum. İzmir #Bayraklı örneğinde rapor sıvılaşma tehlikesini dile getiriyordu, uygulama ise malumunuz.

bozkurt-taki-sel-felaketi-goz-gore-gore-gelmis-910024-1.

bozkurt-taki-sel-felaketi-goz-gore-gore-gelmis-910025-1.

'Kanal duvarları birleştirilmemiştir.Bu açıklıklardan taşan suların akarsuya dönemediği için sağ ve sol sahil yerleşimlerinde ciddi taşkın riski oluşturmaktadır.' Batı Karadeniz Havzası Taşkın Yönetim Planı taşkın sorunu hakkında yazmış,tedbir önceliği "orta" olarak belirtilmiş."

bozkurt-taki-sel-felaketi-goz-gore-gore-gelmis-910026-1.

Deprem Bilimci ve Jeoloji Yüksek Mühendisi Ramazan Demirtaş ise yaptığı değerlendirmede, "400 m genişlikteki yatağı 15 m genişliğindeki yatağa hapsedersek, su da 7-10 m yükselir, sonuç afet olur" dedi.

Demirtaş, "Suçlu doğrudan dere yatağını 400 metreden 15 metreye daraltan ve dere yatağını imara ve yapılaşmaya açan insanoğlunun ta kendisi" ifadelerini kullandı.

bozkurt-taki-sel-felaketi-goz-gore-gore-gelmis-910027-1.

Demirtaş, Twitter'dan yaptığı açıklamada şunları ifade etti:

"Kastamonu Bozkurt - Ezine Çayı seli nasıl afete dönüştü?

1-Taşkınovası yatak genişliği=400 metre
Daraltılmış güncel yatak genişliği=15 metre
Su tırmanma yüksekliği=7-10 metre
400 m genişlikteki yatağı 15 metre genişliğindeki yatağa hapsedersek, su da 7-10 m yükselir, sonuç afet olur.

2- Yani anlayacağınız suçu boş boşuna metrekareye düşen 300-400 kg yağışa -aşırı yağışa -tarihte görülmemiş yağış gibi bahaneye atmayalım.. -Suçlu doğrudan dere yatağını 400 metreden 15 metreye daraltan ve dere yatağını imara ve yapılaşmaya açan insanoğlunun taa kendisi."

Öte yandan NTV'de de açıklamalarda bulunan Demirtaş, Kastamonu'nun Bozkurt ilçesindeki yıkımı ilçeden geçen deredeki ıslah çalışmalarına bağladı.

400 metrelik dere yatağının yıllar içinde 15 metreye düşürüldüğünü söyleyen Demirtaş, "Yapılan binalarla yapay bir baraj oluştu ve sağanak yağışla gelen sel bu baraja takıldı" dedi.

Demirtaş'a göre, ilçenin mutlaka farklı bir yere kurulması gerekiyor.