AKP’nin ekonomi politikalarıyla krize saplanan Türkiye ekonomisi, atılan her yeni adımla büyük bir yara daha alıyor. Ekonomist Mustafa Sönmez, son Merkez Bankası başkanı değişikliğiyle ortaya çıkan durumu yatıştırmanın kolay olmadığını söylerken, Doç. Dr. Atilla Çifter ise, “Sıcak para akımı kırıldı” yorumu yaptı.

Uzmanlar, ekonomideki durumu yorumladı: Bunu yatıştırmak kolay değil!

EKONOMİ SERVİSİ

İktidar, Türkiye ekonomisinin yapısal sorunlarına çözüm bulamazken attığı her yeni adım durumu daha da kötüleştiriyor. Merkez Bankası Başkanı’nın atanmasının üzerinden henüz 4 ay geçmişken görevden alınması, döviz piyasalarının yönünü sert biçimde yukarı çevirdi. Uzmanlar, bu son adımla ortaya çıkan tabloyu BirGün’e değerlendirdi.

‘GÜVEN EROZYONU’

Oluşan iklimi “Bu tamamen güven erozyonu” diye değerlendiren ekonomist Mustafa Sönmez, “Kendi içinde tutarlı bir başkanı görevden alırsanız olacağı bu. Yaşananlar tek adam rejiminin nasıl bir akıl tutulması yaşandığının bir göstergesi” dedi.

Sönmez’e göre, ortaya çıkan durumu “yatıştırmak kolay değil.”

“Bakan çıkıp sermaye kontrolü olmayacağına yönelik açıklamalarda bulundu. Ama güven meselesi kolay sağlanmayacak” diyen Sönmez, “Olan olmuştur aslında” yorumu yaptı.

Sönmez, “Her türbülans daha ciddi dalgalar yaratacaktır” görüşünde.

Deneyimli ekonomist, “Yabancılar açısından zaten dış gelişmelerden dolayı Türkiye gibi ülkelerden uzaklaşma ve kaçma söz konusu” derken, “Sonuçları Türkiye toplumuna yaşatılacak. Reform diye boş bir şey açıkladılar bunu ciddiye alan olmadı zaten. Kozmetik bir şey açıkladılar neticede tutmadı. Durum böyle olduğu için zaten faizleri artırdılar. Bu faiz artırımının da bir manası kalmadı artık” ifadelerini kullandı.

‘SICAK PARA AKIMI KIRILDI’

Altınbaş Üniversitesi’nden Doç. Dr. Atilla Çifter ise, Merkez Bankası başkanının sürekli değişmesinin güveni yaralayan bir durum olduğunu söyledi. Çifter’e göre, Naci Ağbal’ın piyasaya verdiği söz üzerine 18 milyar dolarlık sıcak para akımı oldu ama artık “Bu sıcak para akımı kırıldı.”

Çifter’in, yaşanan duruma ilişkin görüşleri şöyle:

“Faiz artırımı gibi konularda fikirleri bilinen bir Merkez Bankası Başkanı atandı. Yeni Merkez Bankası Başkanı’nın ne yapacağını aslında bilmiyoruz. Faizlere gelecek ayki toplantıya kadar değiştirmeyeceğini söyledi. Ama faizin ilerde düşeceğine ilişkin bir beklenti var. Faizden ziyade rezerv eritme politikasına ilişkin bir beklenti var. Yine döviz satarak piyasaya müdahale edileceğine yönelik bir kaygı ve önce bu kaygının giderilmesi gerekir. Merkez Bankası’nın başkanın sürekli değişmesi de güveni zedeleyen bir durum. Kredi genişlemesine devam edilecek mi? Şu an kaygılar zinciriyle karşı karşıyayız. Bunu kıracak açıklamalar ve uygulamalar yapılmalı. Naci Ağbal’ın piyasaya verdiği bir söz vardı. ‘Ben her durumda faizi artıracağım, gerektiği kadar sıkılaştırma yapacağım.’ Böylece 18 milyar dolar civarında bir sıcak para akımı oldu. Aslında bu sıcak para akımı kırıldı. Bugünden bunu söylemek zor ama mevcut durum yüzde 19 faizin yetmeyeceğini gösterecek.”