Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Para Politikası Kurulu yüzde 18 olan politika faizini iki puan indirerek yüzde 16'ya düşürdü. Faiz indirimine gerekçe gösterilen faktörlerin faizlerin indirilmesini değil aksine artırılmasını öngördüğüne dikkat çeken uzmanlar, kararı, 'cinnet', 'saçmalık' , 'ekonominin e’sinden anlamıyorlar' ifadeleriyle eleştirdi.

Uzmanlardan faiz indirimi kararına sert tepkiler: Saray, ekonomiyi ateşe attı!

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK), politika faizini 200 baz puan düşürerek yüzde 16 seviyesine çekti.

Faiz indirimi kararı ardından döviz kurları tarihi zirvelerini gördü. Dolar/TL 9,48, Avro/TL ise 11 lirayı ile tarihi zirvesini gördü. Faiz kararının ardından gram altın da 544 TL'yi görerek tarihi zirveyi yeniledi.

Merkez Bankası'nın faiz kararı sonrası ekonomistler ilk değerlendirmelerinde şu yorumlarda bulundu:

MUSTAFA SÖNMEZ: CİNNET

İktisatçı-yazar Mustafa Sönmez, kararın ardından yaptığı ilk değerlendirmede, 19 Ekim’de yaptığı ‘faiz indirimi’ tahminini hatırlattı. “İki gün önce Konuştuğumuz gibi; 2 puan indirim” ifadelerini kullanan Sönmez, karara ilişkin ‘cinnet’ yorumunda bulundu.

KOZANOĞLU: MERKEZ’İN DİLİ Mİ SÜRÇTÜ?

BirGün yazarı İktisatçı Prof. Dr. Hayri Kozanoğlu, “Saray, ekonomiyi ateşe attı” yorumunda bulundu. Kozanoğlu, Merkez Bankası’nın faiz indirimi kararına ilişkin gerekçelerin ise “Her üç faktör de faizlerin indirilmesini değil aksine artırılmasını öngörüyor” değerlendirmesinde bulundu.

Kozanoğlu, şunları söyledi:

“Saray faizleri % 2 indirdi ! Kılıçdaroğlu’na nispet yapayım derken ekonomiyi ateşe attı! Acaba Merkez’in dili mi sürçtü ? MB metni 3 şey söylüyor : 1)Küresel enflasyon yükseliyor. 2)Ekonomide talep güçlü. 3)Gıda,enerji ve döviz artışı sonucu yurtiçi enflasyon da yüksek seyrediyor. Her üç faktör de faizlerin indirilmesini değil aksine artırılmasını öngörüyor.”

UĞUR GÜRSES: ÇOK YAZIK

Ekonomist Uğur Gürses, kararın ardından “Yandı gülüm keten helva… Çok yazık” ve “Neydi o söz? ‘Atın ölümü arpadan olsun muydu?", "Ciddi ciddi PPK metni üzerine yorum yapıp, bu kararda rasyonel bir tutamak arayanlar, şaşkınlıktan uyanın...” paylaşımlarında bulundu. Gürses karar öncesi de “Ülke ne yöne doğru gidiyorsa parası da o yöne gidiyor” demişti.

VEYSEL ULUSOY: BUNLAR EKONOMİNİN E’SİNDEN ANLAMIYOR

Ekonomist Prof. Dr. Veysel Ulusoy ise ‘Tam bir saçmalık’ olarak yorumladığı kararı, “Bunlar ekonominin e’sinden anlamıyor” ifadeleriyle eleştirdi.

YALÇIN KARATEPE: BİLEREK VE İSTEYEREK İNATLAŞIYORLAR

Ekonomist Yalçın Karatepe ilk yorumunda, "Kafamıza doğrudan sıksaydınız. MB faizlerde 200 puan indirim yaptı. Kur fırladı 9.50.Bilerek ve isteyerek inatlaşıyorlar..." ifadelerini kullandı.