AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Faiz oranlarında düşüşe geçiyoruz. Ben de sinyalimi belli yerlere herhalde vermiş oluyorum” açıklamasının ardından Merkez Bankası faiz kararını açıkladı. Yüzde 19 düzeyinde sabit tutulan faiz kararına ilişkin Ekonomist Uğur Gürses, "TCMB Beştepe'ye, 'Cari işlemler dengesi iyileşmeden faiz indiremem' sinyalini göndermiş... Bunun anlamı, 'faizi düşürürsem kuru dengeleyecek bir döviz girişi yok' demek" ifadelerini kullandı.

Uzmanlar faiz kararını yorumladı: "Merkez Bankası Saray'a sinyalini göndermiş"

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), politika faizini yüzde 19 düzeyinde sabit tuttu. Ekonomist Uğur Gürses kararı, "TCMB Beştepe'ye, 'Cari işlemler dengesi iyileşmeden faiz indiremem' sinyalini göndermiş" şeklinde yorumladı. Prof. Dr. Hayri Kozanoğlu ise, "Piyasaların fendi Saray’ı yendi!" dedi.

Merkez Bankası, AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Kanal D-CNN Türk ortak yayında “Faiz oranlarında düşüşe geçiyoruz” ifadelerinin ardından merakla beklenen faiz kararını açıkladı.

TCMB'den faiz oranlarına ilişkin yapılan duyuruda, Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu başkanlığında toplanan Para Politikası Kurulu'nun, politika faizini yüzde 19 düzeyinde sabit tutmaya karar verdiği bildirildi.

Nisan, mayıs, haziran ve son olarak temmuz aylarında gerçekleştirilen toplantılarda da faizin yüzde 19’da sabit tutulması kararlaştırılmıştı.

"PİYASANIN FENDİ SARAY'I YENDİ"

Merkez Bankası'nın faiz kararını ekonomistler yorumladı.

BirGün yazarı Prof. Dr. Hayri Kozanoğlu, karara ilişkin, "Faizler % 19’da sabit tutuldu! Piyasaların fendi Saray’ı yendi!" yorumunu yaptı.

Eski Merkez Bankası Başekonomisti Hakan Kara, Twitter hesabından yaptığı değerlendirmede, "Sorum şu: TCMB gıda fiyatlarının artmaya devam edeceğini söylüyor, güçlü büyümeye vurgu yapıyor" dedi.

Kara, "Bu koşullarda Ağustos enflasyonunun %19'un üzerine çıkma ihtimali yüksek. O zaman neden hala enflasyonun üzerinde bir faiz verileceği belirtiliyor? Yanıtı olan?" ifadelerini kullandı.

Ekonomis Uğur Gürses ise şunları söyledi: "TCMB Beştepe'ye, 'Cari işlemler dengesi iyileşmeden faiz indiremem' sinyalini göndermiş... Bunun anlamı, 'faizi düşürürsem kuru dengeleyecek bir döviz girişi yok' demek."

Ekonomis Mustafa Sözmez ise dün (11 Ağustos) yaptığı açıklamayı hatırlattı. Sönmez, açıklamasında "TCMB yarın faiz indirme kararı alır mı? TÜFE %19, politika faizi %19 iken faiz indirimi, TL'den dövize kaçışa davet çıkarmaktır. Bunu göze almış olabilir mi Saray? Bu kadar bile bile lades için çok sıkışmış olmak lazım. Ben indirime ihtimal vermiyorum. Eylül'ü beklerler" ifadelerini kullanmıştı. Karardan sonra paylaşımı alıntılayan Sönmez, "Dediğimiz gibi oldu; Ağustos’da da faiz değişmedi" dedi.

ERDOĞAN NE SÖYLEMİŞTİ?

Erdoğan, katıldığı canlı yayında ağustos ayıyla birlikte enflasyon oranlarında düşüşün başlayacağını söylerken, “Bunu da özellikle buradan bir yerde ben de sinyalimi belli yerlere herhalde vermiş oluyorum, çünkü bundan böyle enflasyonun daha yukarı çıkması mümkün değil, zira faiz oranlarında da bir defa düşüşe geçiyoruz” ifadelerini kullanmıştı.

Erdoğan, “Yüksek faiz yok. Çünkü yüksek faiz bize yüksek enflasyonu getirecektir. Ama düşük faiz de bize düşük enflasyonu getirecektir. Ağustos ayı kırılma noktasıdır ve Ağustos ayıyla birlikte artık biz de düşük enflasyona inşallah geçeceğiz” demişti.