ABD’nin Loma Linda Üniversitesi’nden bilim insanları, sağlıksız beslenme ve psikolojik hastalıklar arasında bağ tespit etti. Buna göre, sağlıklı beslenmeyen insanlarda psikolojik bozukluklara sağlıklı beslenenlere kıyasla daha fazla rastlanıldığı aktarıldı. Araştırmacılar, Kaliforniya’da 2005-2015 yılları arasında gerçekleştirilen araştırmada yaklaşık 240 bin kişiden elde edilen veriyi analiz etti. Araştırmaya katılanların yaklaşık yüzde 17’sinin psikolojik hastalıkları bulunduğu, yüzde 13,2’sinde […]

Uzmanlar fast food konusunda uyardı: Psikolojik hastalıkları artırıyor

ABD’nin Loma Linda Üniversitesi’nden bilim insanları, sağlıksız beslenme ve psikolojik hastalıklar arasında bağ tespit etti. Buna göre, sağlıklı beslenmeyen insanlarda psikolojik bozukluklara sağlıklı beslenenlere kıyasla daha fazla rastlanıldığı aktarıldı.

Araştırmacılar, Kaliforniya’da 2005-2015 yılları arasında gerçekleştirilen araştırmada yaklaşık 240 bin kişiden elde edilen veriyi analiz etti. Araştırmaya katılanların yaklaşık yüzde 17’sinin psikolojik hastalıkları bulunduğu, yüzde 13,2’sinde orta dereceli psikolojik bozukluklar olduğu ve yüzde 3,7’sinde ise ağır psikolojik bozukluklar olduğu sonucuna ulaşıldı.

Özellikle, fazla şeker tüketiminin bipolar bozuklukla ilişkili olduğu, kavrulmuş veya fazla miktarda şeker ve işlenmiş tahıl içeren gıda tüketiminin depresyonla bağlantılı olduğu tespit edildi.

Anlık rahatlama

Uzman Klinik Psikolog Didem Üngör, konuyla ilgili BirGün’e değerlendirmelerde bulundu. Son zamanlarda fast food tarzı sağlıksız yiyeceklerin tüketiminde artış olduğunu kaydeden Üngör, tüketilen bu tarz ürünlerin kişinin anlık rahatlamaya ve doyuma daha kısa sürede ulaştığını ifade etti.

“Kişi, yoğun stres altındaysa kısa sürede rahatlamaya ihtiyacı olduğundan, yiyeceklerden aldığı her ısırık onu duygusal anlamda rahatlatıyor ve besinden alınan hazza anında ulaşıyor” diyen Üngör, özellikle de karbonhidrat ve şeker ağırlıklı besinlerin kısa süreli olarak mutluluk hormonu salgıladığını vurguladı.

Didem Üngör konuşmasını şöyle sonlandırdı:

“Rahatlama ve mutluluk etkisi kısa sürede geçeceğinden kişi tekrar kendini kötü hisseder, tekrar besine yönelir ve mutlu olur. Farkında olmadan bir döngü oluşturur. Kişi döngüyü fark edip kırmazsa sorunlar büyür ve altında ezilmeye başlar.”