İktisatçılar, Merkez Bankası'nın faiz indirme kararına ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Prof. Dr. Yalçın Karatepe, "MB faizleri 100 baz puan indirerek Cumhurbaşkanı Erdoğan ile aynı yerde durduklarını ilan etmiş oldu" dedi. İktisatçı Refet Gürkaynak ise, "Bu ülkenin milyonlarca insanının göz göre göre sefalete itildiğine şahit oluyoruz" ifadelerini kullandı.

Uzmanlar Merkez Bankası'nın faiz indirme kararını nasıl yorumladı?

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) faiz indirme kararına ilişkin iktisatçılar değerlendirmelerde bulundu. Aralık ayında da faiz indirimi yapılabileceğini aktaran uzmanlar, Mhalkın sefalete itildiğini belirtti.

Merkez Bankası, bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını (politika faizi) 100 baz puan indirerek yüzde 15'e düşürdü.

Kurul, indirim gerekçesi olarak para politikasının etkileyebildiği talep unsurları, çekirdek enflasyon gelişmeleri ve arz şoklarının yarattığı etkilerin ayrıştırılmasına yönelik analizleri gösterdi.

PPK karar metninde, enflasyondaki yükselişin süreceği, Aralık ayında ise 'sınırlı' bir faiz indirimi kararı alınabileceğinin sinyalleri verildi: "Kurul, arz yönlü ve para politikası etki alanı dışındaki faktörlerin fiyat artışları üzerinde oluşturduğu geçici etkilerin 2022 yılının ilk yarısı boyunca da etkisini sürdürmesini beklemektedir. Kurul, bu etkilerin ima ettiği sınırlı alanın kullanımını Aralık ayında tamamlamayı değerlendirecektir."

Uzmanlar, Merkez Bankası'nın faiz indirme kararının ardından değerlendirmelerde bulundu.

Ekonomist Uğur Gürses, "Kısmen girdiğimiz enflasyon-devalüasyon döngüsünün kurdelesi resmen kesilmiştir" dedi.

Gürses, başka bir paylaşımında ""Kurul, bu etkilerin ima ettiği sınırlı alanın kullanımını Aralık ayında tamamlamayı değerlendirecektir." Aralıkta da 1 puan yapacağım açık sözlülüğü :))" ifadelerini kullandı.

İktisatçı-yazar Mustafa Sönmez, "Beklendiği gibi politika faizi 1 puan daha indirildi ve %15'e düştü. Bu, enflasyonun 5 puan altında bir faiz. TL'den dolara yöneliş hızlanır. İndirim Aralık’ta da 1-2 puan mümkün" değerlendirmesini yaptı.

Prof. Dr. Yalçın Karatepe ise, "MB faizleri 100 baz puan indirerek Cumhurbaşkanı Erdoğan ile aynı yerde durduklarını ilan etmiş oldu" yorumunu yaptı.

İktisatçı Refet Gürkaynak, "Bu ülkenin milyonlarca insanının göz göre göre sefalete itildiğine şahit oluyoruz" dedi.

İktisatçı Mahfi Eğilmez ise, "Merkez Bankası politika faizini 100 baz puan indirerek % 16'dan 15'e düşürdü. Geçmiş olsun" ifadelerini kullandı.