Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’un açıkladığı yeni Ortaöğretim Tasarımı ile birlikte resim, müzik ve beden eğitimi dersleri seçmeli oldu. Özellikle bu derslerin öğretmenlerinden ve sanatçılardan bu karara tepkiler geldi. Çocuğun gelişim aşamasında alacağı spor ve sanat eğitiminin önemini hatırlatan uzmanlar BirGün’e yaptıkları değerlendirmede uygulamanın yanlış olduğuna dikkat çekerek yeni sistemin gözden geçirilmesini istedi. Sınav odaklı […]

Uzmanlar sanat ve spor derslerinin seçmeli olmasını değerlendirdi: Hayat sınavlardan ibaret değil

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’un açıkladığı yeni Ortaöğretim Tasarımı ile birlikte resim, müzik ve beden eğitimi dersleri seçmeli oldu. Özellikle bu derslerin öğretmenlerinden ve sanatçılardan bu karara tepkiler geldi.

Çocuğun gelişim aşamasında alacağı spor ve sanat eğitiminin önemini hatırlatan uzmanlar BirGün’e yaptıkları değerlendirmede uygulamanın yanlış olduğuna dikkat çekerek yeni sistemin gözden geçirilmesini istedi. Sınav odaklı eğitim sisteminde sanat ve spor derslerinin önemsenmediğini vurgulayan uzmanlar resim, müzik ve spor eğitiminin çocuğu toplumsal hayata hazırlayacağının altını çizdi.

***

Eski futbolcu Lemi Çelik

Spor ve sanat, çocukları medeniyete hazırlar

Teknik direktör ve eski futbolcu Lemi Çelik de beden eğitimi derslerinin gerekliliğiyle ilgili yaptığı açıklamada Avrupa’da bu derslerin en az 3-4 saat olduğuna değindi. Çocukları ruhsal yönden hazırlamak için bu derse ihtiyaç olduğunu vurgulayan Çelik “Beden eğitimi dersini seçmeli yapmaları çok büyük yanlış. Çocuklar tamamen spora ve sanata yönlendirip medeniyete ve çağdaşlığa hazırlanmalı” dedi. Spor yapmanın çocukların ruhsal gelişimi açısından da oldukça önemli hatırlatan Çelik şöyle konuştu: “Çocukların psikolojisini bozacaklar. Geleceğe iyi bir nesil sağlayamayacaklar. Spor yapan çocuk hem bireysel hem de takım sporlarında önce sevmeyi, paylaşmayı öğreniyor. Sosyal yönden gelişiyor. Kötü alışkanlıklarından kurtuluyor.”

Çelik beden eğitimi dersinin çocuğa spor ahlakı ve spor kültürü verdiğini söyledi. Çelik bunların da kolektif hareket etmeyi öğrettiğini ifade etti. “Spor bir insanın yaşamında gereken ne varsa ona kazandırıyor” diyen Çelik sporun çocuklara 6 şey öğrettiğini vurgulayarak bunları şöyle sıraladı “1-Sevmek, 2-Paylaşmak, 3-Sosyal yönden gelişmek, 4-Kötü alışkanlıklardan korunmak, 5-Spor ahlakı ve kültürü almak, 6-Beraber hareket etmeyi, beraber el ele verip mücadeleyi ve yaşamayı öğrenmek.”

***

Müzikle herkes kendini özgürce ifade edebilir

Piyanist Dengin Ceyhan ise müzik dersinin seçmeli olması ile ilgili yaptığı değerlendirmede müzikle herkesin kendisini özgürce ifade edebileceğini ve bütün canlıların duygularına tercüman olan şeyin müzik olduğunu söyledi. Ceyhan şu ifadeleri kullandı: “Müzik ses ve ritm demektir. Müzik her şey demektir bu evren için. Herkesin kendini en özgürce ifade edebildiği, asırlar boyunca yaşayan bütün varlıkların hissettiği tüm duygulara tercüman olan şeydir müzik. Peki hayatımızın bu kadar içinde olan müziğin ders müfredatında seçmeli ders olarak verilecek olmasının ne gibi bir mantığı vardır? Çocukların gelişimi içinse eğer, özellikle klasik müziğin anne karnında bebeklere dinletilmesinin ne kadar faydalı olduğuna dair deneyler ve makaleler yeterince fazla şekilde mevcuttur.”

Piyanist Dengin Ceyhan

“Bir insanın kişiliği ve karakterinin oturmaya başladığı ilkokul, ortaokul, lise yıllarında 1 saatlik ders onların hayatından bir şey çalmaz” diyen Ceyhan şöyle devam etti: “Tam tersine bu çocukların okulda ağırlık hissetmedikleri ve strese girmedikleri tek ders. Zaten ülkemizde sanatın bu kadar geride kalması yeterince üzücü iken üstüne müfredatta müzik dersinin ikinci plana atılması çağdaş uygar bir ülke standartlarının dışına çıkılmasına bir adım daha yaklaşmaktır. Bu yanlışın bir an önce düzeltilmesini, ülkemizde sanatın hak ettiği yerlere ulaşmasını, iyi sanatçıların yetişmesini sağlayan eğitim programlarının hayata geçirilmesini en kısa zamanda temenni ediyoruz.”