İstanbul Bilgi Üniversitesi ‘Çocuk Gelişimi ve Psikopatolojisi Sempozyumu’na ev sahipliği yaptı. Alanında uzman isimler, ocuk gelişimine dair mevcut durumu, sorunları ve çözüm önerilerini masaya yatırdı. Etkinlikte konuşmacı olarak yer alan Medikal Direktör ve Psikiyatri Uzmanı Prof.Dr. Ahmet Tamer Aker, çocuklukta yaşanılan travmaların kişinin ilerleyen yaşamında önemli yer ettiğinin altını çizdi. En yoğun etki yaratan travmaların […]

Uzmanlar uyardı: Çocukluk travmaları hayatı etkiliyor

İstanbul Bilgi Üniversitesi ‘Çocuk Gelişimi ve Psikopatolojisi Sempozyumu’na ev sahipliği yaptı. Alanında uzman isimler, ocuk gelişimine dair mevcut durumu, sorunları ve çözüm önerilerini masaya yatırdı.

Etkinlikte konuşmacı olarak yer alan Medikal Direktör ve Psikiyatri Uzmanı Prof.Dr. Ahmet Tamer Aker, çocuklukta yaşanılan travmaların kişinin ilerleyen yaşamında önemli yer ettiğinin altını çizdi. En yoğun etki yaratan travmaların insan eliyle yaratıldığına dikkat çeken Eker, tacize uğrayan kız çocuğunun ilerleyen yaşlarda utanma ve suçluluk duygusundan dolayı bedenini cezalandırabileceğini aktardı.

Kötü ve olumsuz sonuçlar

Prof.Dr. Aker, insan hakları savunucusu Rakel Dink’in, eşi gazeteci Hrant Dink’i uğurlarken on binlere söylediği, “Bir bebekten bir katil yaratan karanlığı sorgulanmadan hiçbir şey yapılmaz” sözünü hatırlatarak, çocukluk travmalarının kişinin yaşamını değiştirdiğini aktardı.

Çocuklukta yaşanılan travmaların erişkinlikte kötü ve olumsuz sonuç doğurduğunu vurgulayan Eker, konuyla ilgili dünya sinemasından da örnekler verdi.

Star Wars’tan örnek

Prof.Dr. Aker, Star Wars filminden yola çıkarak şu ifadelerde bulundu:

“En kötü karakter olan Darth Vader’a baktığımızda, kötü birisi olmasını çocukluğunda yaşadığı olaylardan kaynaklandığını söyleyebiliriz. Annesinin öldürülmesinden dolayı içinde büyük bir öfke ve kin mevcut. Bu nedenle bir kabileyi annesinin ölümünden sorumlu tuttuğu için katlediyor.”