Aralarında Urfa ile Adana’nın da bulunduğu 6 ilin valiliği, kentteki vaka sayı sayısında önemli oranda artış meydana geldiğini bildirdi. TTB Başkanı Adıyaman’a göre tablonun nedeni kısıtlamaların erken kaldırılması. TTB Merkez Konsey Üyesi Mengüç ise şöyle dedi: “Sürü bağışıklığı hedefleniyor”

Uzmanlar uyardı, iktidar dinlemedi vaka sayısı yeniden tırmanışa geçti: Bile bile lades

RIFAT KIRCI

Ülkede 1 Haziran'dan itibaren başlayan ‘normalleşme’ sürecinde vakalar artış göstermeye devam ediyor. Vaka sayısında artış yaşanan; Adana, Kastamonu, Bursa, Niğde, Urfa, Ardahan için valiliklerden ve uzmanlardan uyarı yapıldı. Bu uyarıların en ilginci ise Adana'da camilerden anons yapılması oldu.

Hükümetin halk sağlığı yerine ekonomik kaygılarla attığı ‘normalleşme’ adımlarıyla birlikte 800’lere kadar inen Covid-19 vaka sayısı bin 500 bandını aştı. Kısıtlama ve yasakların 1 Haziran’dan sonra kaldırılmasıyla birlikte Sağlık Bakanlığı verilerine göre önceki gün bin 562 kişiye koronavirüs tanısı kondu, 15 kişi Covid-19 nedeniyle yaşamını yitirdi. Özellikle ‘normalleşme’ sürecine girildikten iki hafta sonra Anadolu’daki vaka artışı dikkat çekici. Artış, ‘ikinci dalga’ endişelerini beraberinde getirirken Ardahan, Bursa, Kastamonu ve Niğde’nin ardından Adana Valiliği ile Şanlıurfa Valiliği, kentteki vaka sayısında önemli oranda artış meydana geldiğini bildirdi. Valilikler artışın devam etmesi halinde ek tedbirler alınacağını bildirdi. Konuyu BirGün’e değerlendiren Türk Tabipleri Birliği (TTB) yetkililerine göre tablonun nedeni, kısıtlamaların erken kaldırılması.

ÜLKE GENELİNDE ARTIŞ YAŞANIYORuzmanlar-uyardi-iktidar-dinlemedi-vaka-sayisi-yeniden-tirmanisa-gecti-bile-bile-lades-744614-1.

TTB Merkez Konsey Başkanı Sinan Adıyaman, ülkenin tümünde vaka artışı olduğuna dikkat çekti. Adıyaman’a göre tedbirler erken kaldırıldı, bunun nedeni ise ekonomik… Adıyaman, şunları ifade etti: “Türkiye’nin her yerinde vaka artışı var. Daha önce söylediğimiz gibi; halk sağlığı, veriler gözetilmeden ekonomik ve siyasi çıkarlar gözetilerek alınan kararlar sonrasında bu bekleniyordu. 4 Haziran’daki sokağa çıkma yasağı kaosundan sonra hükümeti defalarca uyardık. Erken açılmadığını doğru olmadığını söyledik. Epidemiyolojik verileri açıklamıyorlar, bunları açıklamaları gerektiğini ifade ettik. Sadece her akşam Sağlık Bakanlığı’nın açıkladığı veriler bile yeniden açılma sürecinin erken olduğunu gösteriyor. Bu açılmanın hasta sayısını artıracağını söyledik. Bugün 29 Mayıs tarihine döndük, o zaman binin üzerinde tespit edilebilen hasta vardı. Birkaç gündür doğrulanmış binin üzerinde hasta var, biz bunu öngörmüştük.”

HAREKETLİLİK SINIRILANDIRILMALI

TTB Merkez Konsey Başkanı, sözlerini şöyle noktaladı: “8 Haziran’dan bugüne yüzde yüzlük bir artış oldu, bu bile durumun ne kadar kritik olduğunu, salgının hâlâ devam ettiğini gösteriyor. Bir an önce bu yeniden açıklama kriterleri gözden geçirilmeli. Epidemiyolojik veriler göz önüne alınarak toplumsal hareketlilik kayıtlandırılmalı ki salgınla mücadele edilebilsin.”

‘SÜRÜ BAĞIŞIKLIĞI HEDEFLENİYOR’uzmanlar-uyardi-iktidar-dinlemedi-vaka-sayisi-yeniden-tirmanisa-gecti-bile-bile-lades-744615-1.

TTB Merkez Konsey Üyesi Samet Mengüç’e göre de vaka sayılarında yaşanan artış sürpriz değil. Mengüç, “Salgın bitmeden alınan kararlar süreci bu noktaya getirdi” dedi ve ekledi: “Sürü bağışıklığı hedefleniyor.”

Mengüç, vaka sayılarındaki artışın yurttaşlarda doğurduğu ‘ikinci dalga’ endişesi için ise henüz birinci dalganın bitmediği yorumunu yaptı. Mengüç, şöyle konuştu: “Ekonomik krizin kaldırılamayacağı endişesiyle toplum sürü bağışıklığına hazırlandı. Alınan kararlar nedeniyle şimdi böyle bir artış yaşanıyor. Şehirlerarası nüfus hareketliliği Anadolu’daki artışta etkili oldu. Salgın artışı görülen yerlerde genç nüfus yoğun olduğu için ölümler yüksek seyretmiyor. Ancak pandemide yüzde 80 enfeksiyonu ayakta geçiriyor. Bu nedenle teşhis konması güçleşiyor ve kronik hastalığı olanlarda ya da ileri yaştaki yurttaşlarda ölümlü vakalar gerçekleşiyor.”