Robert Koch Enstitüsü'nün (RKI) aşı komisyonu halkın tamamının aşılanmasının uzun süreceğine dikkat çekerek, Almanya’da her gün 100 bin kişiye aşı yapılsa bile 15 milyon kişinin aşılanmasının 150 gün süreceğini duyurdu.

Uzmanlar uyarıyor: Herkesin 2021 sonuna kadar aşılanması mümkün değil

Avrupa’da hızla artış gösteren yeni tip Covid-19 salgınına karşı bilim insanları aşı çalışmalarını sürdürürken Robert Koch Enstitüsü (RKI), aşı bulunsa bile herkesin 2021 yılı sonuna kadar aşılanamayacağını açıkladı.

Almanya'da salgınla mücadelede yetkili kurum olan Robert Koch Enstitüsü'nün (RKI) aşı komisyonu başkanı viroloji uzmanı (virüslerin özelliklerini konu alan bilim dalı) Thomas Mertens, halkın tamamının aşılanmasının uzun süreceğine dikkat çekerek, her gün 100 bin kişiye aşı yapılsa bile 15 milyon kişinin aşılanmasının 150 gün süreceğini söyledi.

'AŞI SONRASINDA DA DURUM SAKİNLEŞMEYECEK'

DW Türkçe’nin haberine göre, Funke Medya Grubu'na bağlı gazetelere konuşan Mertens, "Aşılama sayesinde enfeksiyon sürecinde belirgin bir değişiklik görebilmemiz ve durumun yeniden sakinleştiğini söyleyebilmemiz çok uzun sürecek" dedi.

RKI Aşı Komisyonu Başkanı, aşılamaya başlanmasında acele edilmemesi konusunda da uyarıda bulunarak, "Aşı yapılmaya başlanması aceleye getirilmemeli. Aşılamaya dört hafta erken veya geç başlamak o kadar önemli değil" açıklamasını yaptı.

'YETERLİ AŞI OLMAYACAĞI İÇİN TARTIŞMALAR YAŞANABİLİR'

Aşının nakledilmesi ve depolanmasının yanı sıra bölgesel aşı merkezlerinin oluşturulması için hazırlık yapılması ve aşının tıbbi açıdan başarısının ve güvenlik boyutunun değerlendirilmesi gerektiğinin altını çizen Mertens,“İlk etapta yeterli doz aşı olmayacağı için tartışmalar yaşanabilir” dedi.

Mertens, RKI Aşı Komisyonu, Alman Etik Konseyi ve Leopoldina Enstitüsü tarafından aşının ilk etapta kimlere yapılacağını belirlemek üzere etik çerçeve şartların gelecek hafta açıklanacağını söyledi.

Sağlık Bakanlığı daha önce yaptığı açıklamada, aşı yapılmasında sağlık açısından riskli gruplara öncelik verileceğini duyurmuştu.