Bilim insanları yaptıkları araştırmada, haftada en az 3 gün, 20 dakika doğada zaman geçirmenin stres seviyesini düşürdüğünü tespit etti. ABD’nin Michigan Üniversitesi’nden bilim insanları, haftada en az 3 gün, 20 dakika doğada zaman geçiren kişilerde stres hormonu seviyesinin belirgin şekilde azaldığını belirledi. Araştırmacılar, bir grup yetişkinle gerçekleştirdikleri deneyde, katılımcılardan 8 hafta boyunca, haftada en az […]

Uzmanlardan tavsiye: Stresin en iyi ilacı doğa

Bilim insanları yaptıkları araştırmada, haftada en az 3 gün, 20 dakika doğada zaman geçirmenin stres seviyesini düşürdüğünü tespit etti. ABD’nin Michigan Üniversitesi’nden bilim insanları, haftada en az 3 gün, 20 dakika doğada zaman geçiren kişilerde stres hormonu seviyesinin belirgin şekilde azaldığını belirledi.

Araştırmacılar, bir grup yetişkinle gerçekleştirdikleri deneyde, katılımcılardan 8 hafta boyunca, haftada en az 3 gün kendi belirledikleri aralıklarda ve sürelerde doğada zaman geçirmelerini istedi. Katılımcıların doğada geçirdikleri sürede egzersizler yapmaları, telefon kullanmaları, sosyal medyada zaman geçirmeleri, bir şeyler okumaları veya başkalarıyla konuşmaları yasaklandı.

20 ile 30 dakika ideal

8 haftanın ardından test edilen katılımcılar arasında en az 20 dakika doğayla baş başa kalanların stres seviyelerinin belirgin şekilde düştüğü tespit edildi.

En verimli sonucun 20 ile 30 dakika arasında alındığı, 30 dakikayı aşan sürelerin ise stres seviyesini giderek düşürdüğü kaydedildi.

Araştırmaya önderlik eden öğretim üyesi Mary Carol Hunter, araştırmanın, doktorları stres mağduru hastalara doğayı ‘ilaç’ olarak tavsiye etmeleri için yeterli bilimsel temeli sağladığı kadar ‘uygun doza da işaret ettiğini’ vurguladı.