Kuru üzüm alım fiyatının 27 TL olarak belirlenmesine üzüm üreticileri tepkili. Üreticiler, maliyetlerin çok arttığını ifade ederek zarar edeceklerini belirtti.

Üzüm alım fiyatı tepki çekti: Üretici bu yıl yine zararda
Fotoğraf: DHA

Aycan KARADAĞ

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 27 TL olarak açıkladığı çekirdeksiz kuru üzüm fiyatının yankıları sürüyor. Üreticiler bu sene kurum üzümde 35 TL fiyat beklediklerini fakat açıklanan fiyat sonrası hayal kırıklığına uğradıklarını söyledi. Üreticiler ayrıca, kuru üzüm üretiminde önemli yer tutan gübre, ilaç, potasa, mazot ve işçilik maliyetlerinin yüzde 100 ile 400 arasında arttığını, üzüm fiyatının 27 TL olmasının çiftçiye bir kârı olmayacağını dile getirdi.

200 BİN TL ELEKTRİK FATURASI ÖDÜYORUM

Manisa Sarıgöl Ziraat Odası Başkan Yardımcısı ve aynı zamanda üzüm üreticisi Sinan Gençeli şunları söyledi: “Tarım sektörünü rezil ettiler. Cumhur İttifakı’nın destekçisiyim ben ama bunların gitmesi lazım başka türlü olmaz. Bir kilo kuru üzümden üretici hiçbir şekilde kâr yapamıyor şu anda. Ben şu anda bir hasatta 200 bin TL elektrik faturası ödüyorum. Tarım işçi ücretleri 80 TL’ydi, 220 TL şu anda. Ben kendi suyumu kullanıyorum, ben benim açtırdığım kuyu 1 milyon TL. Hemen herkesin kuyusu var şu anda buradaki çiftçinin hepsi borç içinde açtırabiliyor kuyularını. Bu fiyat hangi akılla 27 TL olarak açıklandı ben artık anlamıyorum.”

Manisa Alaşehir ilçesinin Çağlayan köyünde üzüm üreticisi olan Mahmut Akboğa ise, “Üreticiler olarak zor günler geçiriyoruz. Artık üretemeyecek haldeyiz. Açıklanan fiyat bizi kurtarmaz. Girdi maliyetleri çok yükseldi. Geçen yıl zarar ettik. O zararı daha kapatamadık. Şimdi bu sene de zarar edeceğiz. Bu fiyattan sonra belli oldu… Her sene daha da kötüye gidiyoruz. Durumumuz çok kötü” dedi.

CHP Manisa Milletvekilli Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu da, “Aslında burada gözden kaçan bir durum da yaşandı. Cumhurbaşkanı’nın ziyaret ettiği üzüm bağında en büyük ihracatçı olduğunu söyleyen MHP’li Ali Uçak, Cumhur İttifakı’nın Alaşehir Belediye Başkan adayıydı. Alaşehir üzümü yaş olarak değerlendiren bir ilçe ve yaş üzümün büyük kısmı ihraç ediliyor. Burada daha çok yaş üzüm fiyatı önem taşıyor. Ali Uçak kendi sosyal medyasında yaptığı paylaşımda Cumhurbaşkanı yaş üzümü kaç liradan aldığını sorduğunda verdiği cevap ‘Yaş üzümü 6 liradan alıyoruz. 4 kilo yaş üzümden bir kilo kuru üzüm çıkar 24-25 TL makul bir rakam’ diyerek cevap verdi. Aslında Cumhurbaşkanı’na yalan söylemişti. Çünkü MHP’li Ali Uçak’ın işletmesine gidip ‘İhraçlık yaş üzümüm var’ dediğinizde daha üzüme bile bakmadan yaş üzüm fiyatını 4-4,5 TL olarak veriyorlar. Alaşehir bölgesinde şu anda 6 liradan yaş üzüm satan bir tane çiftçiye rastlamadık” diye konuştu.

ÜRETİCİ TÜCCARIN İNSAFINA TERKEDİLMİŞTİR

Bakırlıoğlu, şunları dile getirdi: “İktidara yakın bu tüccarlar fiyatın düşük kalması için ellerinde geleni yaptılar ve Cumhurbaşkanı’na bile yalan söyleyerek fiyatın düşük kalmasını sağladılar. Cumhurbaşkanı ise ne çiftçileri, ne de üreticiyi dinledi. Tüccar ihracatçı ne diyorsa onu yaptı. Zaten bugüne kadar uygulamalarına baktığımızda başta beşli çete olmak üzere kimlerle hareket ettiğini çok iyi biliyoruz. Manisalı kuru üzüm üreticisi bu yıl da tüccara mahkûm edilecek çünkü TMO’nun ve TARİŞ’in alım miktarı çok sınırlı. Gittiğimiz yerlerde konuşulan kuru üzüm fiyatı Cumhurbaşkanının verdiği fiyattan çok aşağı. Tüccar 21-22 TL’nin üzerinde almayacaklarını açık açık söylüyor. Yapılması gereken TMO’nun alım kapasitesinin artırılması ve TARİŞ’in desteklenerek ortaklarının daha fazla üzüm alması sağlanmalıdır. AKP geldiğinden bu yana TARİŞ piyasadaki etkisini kaybetmiştir. Üretici tüccarın insafına terkedilmiştir.”