Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin, "Hem TMO olarak hem TARİŞ olarak 2019 yılı kuru üzüm fiyatımız 9 numara için 10 liradır” açıklamalarının ardından üzüm üreticileri kaygılı

Üzüm üreticisi değil tüccar kazanacak

AYCAN KARADAĞ

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, "Hem TMO olarak hem TARİŞ olarak 2019 yılı kuru üzüm fiyatımız 9 numara için 10 liradır. Kuru üzüm üreticilerimizin emeklerinin karşılıklarını korumak için en kısa zaman aralığında alımlara başlıyoruz” açıklamasının ardından üzüm üreticileri kaygılı. Üzüm-Sen Genel Başkanı Adnan Çobanoğlu, “Tarım ve Orman Bakanlığı ile TMO Kuru üzüm piyasasını tüccarlar lehine mi düzenlemeyi hedefliyor?” diye sordu.

“TÜCCARLAR VE İHRACATÇILAR LEHİNE DÜŞMESİ İÇİN ÇABA SARF EDİYOR”

Kaygılı olduklarını ifade eden Çobanoğlu, “Tarım ve Orman Bakanı’nın ‘kuru üzüm fiyatları 10 TL’nin altına düşerse müdahale ederiz, TMO’ya alım yaptırırız’ sözü hiç de inandırıcı gelmemektedir. Çünkü 2 yıl önce TMO az miktarda kuru üzüm almış, aldığı kuru üzüme dış pazar arama yerine TARİŞ’e kârlı bir şekilde satarak üreticinin sırtından para kazanmış, TARİŞ’in o miktardaki kuru üzümü ortaklarından almasını engellemiştir. Geçmiş yıllarda TMO fındıkta da aynı şeyi yapmış, fındık fiyatları yükseleceği zaman piyasaya fındık sürerek fiyatları düşürmüş, bu durum ihracatçı şirketlerin işine yaramıştır demiştik. Bugün gene aynı şey, hatta daha kötüsü oluyor. TARİŞ ortaklarından 9 numara çekirdeksiz kuru üzümü 10.75 TL den alacağını açıklamışken TMO 10 Eylül’den itibaren 9 numara çekirdeksiz kuru üzümü 10 TL'den almaya başlayacağını söylüyor. Yani tüccarlar lehine TARİŞ’i ve piyasayı baskılandırmaya çalışıyor. Kuru üzüm fiyatlarının üretici lehine yükselmesi için değil, tüccarlar ve ihracatçılar lehine düşmesi için çaba sarf ediyor” diye konuştu.

Tarım ve Orman Bakanlığı ve TMO bu yanlıştan dönmesi çağrısında bulunan Çobanoğlu, “Üreticiyi ve üzüm üretiminin devam etmesini düşünüyorsanız Üzüm-Sen’in yaptığı gibi kuru üzüm maliyetini ayrıntılı bir şekilde hesaplayın ve önerdiğimiz referans fiyatı üzerinden alım yapın. Üzüm üreticilerine pirim desteği sağlayın. Tüccar ve İhracatçıları destekleyen ve koruyan bir Bakanlık ve kurum olmadığınızı gösterin. Üzüm üreticileri olarak bağ alanlarımızı suyumuzu, havamızı, sağlığımızı tehdit eden JES yatırımlarının durdurulmasını, üzümde sömürünün son bulmasını istiyoruz” dedi.

“EMEĞİMİZİN KARŞILIĞINI ALAMIYORUZ”

Manisa Alaşehir İlçesi’nin Çağlayan köyünde üzüm üreticisi olan Mahmut Akboğa ise, “Çiftçinin hali perişan. Geçen günlerde Bakan’ın açıkladığı üzüm fiyatı bizim moralimizi daha da bozdu. 10 lira bizi kurtarır mı? İlaçların fiyatları yükseldi gitti… Geçen senenin iki katı. Şimdi kurum üzüm satmaya gideceğim. Bakanın dediği fiyatın altında 9.5 lira. İyi üzüm 10 liraya kadar çıkıyor. Çiftçinin talebi bitmez ama bu fiyatlar bizi kurtarmıyor. Maliyetler çok yüksek. Bir tarım ilacını bin TL’ye atıyorsun. 10 dönüm bağ olduğu zaman iki kere tarım ilacı atıyorsun. Hesap ortada. Emeğimizin karşılığını alamıyoruz” ifadelerine yer verdi.

uzum-ureticisi-degil-tuccar-kazanacak-620934-1.

“GİRDİLER ÇOK YÜKSEK”

Sarıgöl’lü üzüm üreticisi Sinan Gençeli ise, “Bakanın açıkladığı fiyat oldukça düşük. Okullarda kampanya ile dağıttıkları üzüm halen İran üzümü. Bakan aynı zamanda 10 liranın altında alım yapılırsa müdahale edeceğini söyledi ama TARİŞ 9.5 lira açıkladı en düşük. İstenilen verilmedi. Girdiler çok yüksek. Alaşehir’deki üzüm üreticileri olarak çok rahatsızız. Tarım Bakanı, Toprak Mahsulleri Ofisi üzüm alacak diyor. Ofis aldığı üzümü zaten TARİŞ’e satıyor. Böyle bir saçmalık olur mu?” diye konuştu.

Sarıgöl Ziraat Odası Başkanı Ali İhsan Ülgen de, “TMO’nun üzüm alımı bir an önce yapması lazım. Çok gecikti. Benim ilçemde hala 10 liraya üzüm satılmıyor. Alımların geç kalındığı için sıkıntı var üretici” dedi.

uzum-ureticisi-degil-tuccar-kazanacak-620935-1.