Kolombiya’da yakalanan 4.9 tonluk kokainin Türkiye’deki alıcısını halen öğrenemedik. Ağustos 2020’de Kocaeli Dilovası Limanı’nda yakalanan 540 kilo kokain ile ilgili operasyonlar yapıldı mı? Bilmiyoruz. Acaba son operasyondan sonra neden bu kadar uzun bir sessizlik oldu?

Önce Sözcü Gazetesi’nden Çiğdem Toker yazdı.

26 Ağustos 2021 günü Çiğdem Toker, Türkiye’nin en büyük konteyner limanı, Mersin Uluslararası Limanı’na yetkililerle röportajlar yapmak için gitti. 2007’de özelleştirilen liman, son dönemde büyük kokain yakalamalarıyla gündeme gelmişti. Limanda Haziran ayında bir hafta içinde Türkiye’de bir yılda yakalanandan fazla, 1.7 ton kokain ele geçirilmişti. Bu iddialar devam ederken liman yetkilileri Çiğdem Toker’i davet etmişti. Güvenlik önlemlerini, teknolojik alt yapıyı anlattılar. Ancak Çiğdem Toker’e konteynerlerin yükleme-boşaltma sahasına yeni bir operasyon olduğu için giremeyeceği söylendi. Çiğdem Toker de son yazısında bu buluşmanın üzerinden 6 gün geçmesine karşın operasyonla ilgili neden açıklama yapılmadığını sordu.

Gerçekten ilginç bir durum. Bu tür operasyonlardan hemen sonra yakalamayı Gümrük Muhafaza yaptıysa Ticaret Bakanı, polis ya da jandarma uyuşturucuyu ele geçirdiyse İçişleri Bakanı açıklama yapar. Başarılı operasyon haklı olarak övünç kaynağıdır.

Acaba nedendi bu sessizlik?

Ben bu yazıyı yazarken Demirören Haber Ajansı, Mersin Limanı’nda 30 kilo kokain yakalandığına dair haber yayınladı. Risk analizi yapılıp x-ray cihazından geçirilen muz dolu konteynerde şüpheli yoğunluk tespit edildi, 3 siyah çanta içindeki kokaine dedektör köpekler tepki verdi. 3 kişinin tutuklandığı haberde belirtildi.

Biz haberi ilerletelim.

Alıcı firma daha önceki büyük yakalamalarda olduğu gibi Mersin merkezli ve Ekvador’dan muz ithalatı yapıyor. Kokain, 25 Ağustos’ta Mersin Limanı’na gelen gemideki muz dolu konteynerlerin arasında tespit edildi. İddiaya göre; kokainin çıktığı konteynerlerin alıcısı 3F Mersin Gıda İnşaat İthalat İhracat Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi. Telefonla ulaştığımız firma yetkilileri açıklama yapmak istemediklerini söyledi. Toplam 10 konteynerin alıcısı görünen firmanın sahibi ise Suriyeli A. S. Habbal. Şirket 2017 yılında kurulmuş ve faaliyet alanı olarak taze meyve sebze ithalat ve ihracatı görünüyor.

10 konteynerin bazıları, 3F Mersin Gıda tarafından yine Mersin merkezli A. D. (İsmi kodlanmıştır) Dış Ticaret firmasına satılmıştı. Konteynerler bu firmaya teslim edilmeden uyuşturucu yakalandı. 3F Mersin Gıda firmasının 3 çalışanı tutuklanırken teslimat yapılacak A. D. Dış Ticaret firmasının gözaltına alınan elemanları ise serbest bırakıldı. Şirketin adını bu nedenle kodladık.

3F Mersin Gıda ve A. D. Dış Ticaret firmalarının konteynerleri karayoluyla Kuzey Irak’a götüreceği iddia ediliyor.

Bir başka iddia ise; iki şirketin yöneticilerinin de operasyon sırasında yurt dışında oldukları ve yakalanmadıkları.

Ayrıca A. D. Dış Ticaret firmasının, 16 Haziran 2021’de Mersin Limanı’nda 1.3 ton kokainin yakalandığı konteynerlerin alıcısı olan Öz Şimşekler Gıda ile bağlantılı olduğu öne sürülüyor. Türkiye rekoru olan bu yakalamada da kokain Ekvador’dan gelen muz konteynerlerinin içinde bulunmuştu. Kolombiya’da 9 Haziran 2020’de Mersin Limanı varışlı bir gemide 4.9 ton kokainin yakalanması Türkiye’nin bir kokain rotasına dönüştüğünü gözler önüne serdi. Üst üste Mersin Limanı’nda ele geçirilen büyük miktardaki kokain sevkiyatları bu büyük tehlikeyi tartışılmaz kıldı.

Kolombiya’da yakalanan 4.9 tonluk kokainin Türkiye’deki alıcısını halen öğrenemedik. Ağustos 2020’de Kocaeli Dilovası Limanı’nda yakalanan 540 kilo kokain ile ilgili operasyonlar yapıldı mı? Bilmiyoruz. Üstelik bu operasyondan önce aynı konteynerlerde arama yapılıp temiz raporu verildiği ortaya çıkmıştı. Mayıs 2021’de ise Panama’da arama yapılan ve varış noktası Mersin Limanı olan bir gemide 616 paket kokain ele geçirilmişti. Bu kokainin alıcısının da Mersin’de şirketi olan bir Suriyeli olduğu iddia edilmişti. Panama’daki kokainle ilgili bir operasyon yapılıp yapılmadığını da bilmiyoruz. Acaba son operasyondan sonra neden bu kadar uzun bir sessizlik oldu?