Uzun yolculuklarda bacaklarınızı çalıştırın

ŞULE ÖLEZ

Uzun yolculuklar sırasında bacağımız uzun süre dizden bükük kalır, çok hareket edemeyiz. Biz hareket etmeyince damarlarımızdaki kan akışı da yavaşlar, kanın pıhtılaşması riski artar. Özellikle yakın zamanda geçirilen ameliyat, doğum kontrol veya hormon hapları kullanma, hamilelik, kanser, kalp rahatsızlıkları, ileri yaş, aşırı kilo, çok uzun veya çok kısa olma ve aşırı pıhtılaşmaya neden olan genetik faktörler gibi nedenler bu riski artırır.

Toplardamar pıhtılaşması, bacak toplardamarlarında oluşan pıhtının kalbe kan akışını engellemesidir. Genellikle bacaklarda şişkinlik ve baldırlarda ağrıya sebep olabileceği gibi bazı durumlarda da hiçbir belirti göstermez. Bu pıhtının yerinden kopup dolaşıma katılması ve akciğer atardamarına gelerek burada bir tıkanmaya yol açması sonucu ise akciğer embolisi oluşur. Göğüs ağrısı, nefes darlığı, öksürürken kan tükürme gibi belirtiler gösteren akciğer embolisi, ciddi vakalarda ölüme bile neden olabilir.

Bacaklardaki kan akışını hareketlendirerek kan pıhtılaşmasını önlemek için sık sık ayağa kalkıp bacakları çalıştırmak, önce ayak ucunuzu sonra topuğunuzu kaldırarak kan akışını pompalamak, rahat giysiler giymek, bacak çevresinde bagaj bulundurmamak ve bol su içmek yapabileceğimiz en basit ama en etkili yöntemlerdir. Doktor önerisiyle varis çorabı giyme veya kan sulandırıcı iğne yaptırma da önleyici tedbir olarak uygulanabilir.