Trabzon Uzungöl’de yapılmak istenen kentsel dönüşüm tepkilere neden oluyor. Çevre halkı ve siyasiler "Uzungöl halkı imar planı istiyor, yapılmak istenen kentsel dönüşüm değil rantsal dönüşüm" diyor.

Uzungöl ranta kurban gitmesin
Fotoğraf: DepoPhotos

Sibel BAHÇETEPE

Trabzon’un dünyaca ünlü turizm merkezleri arasında gelen Uzungöl’deki kentsel dönüşüm projesi halkın ve çevre örgütlerinin tepkisine neden oluyor. Halk ve çevreci platformlar, imar planı dahi olmayan yerde kentsel dönüşüm yapılmak istendiğini belirterek "Uzungöl rant tehlikesi ile karşı karşıya. Halkı mağdur etmeyecek, Uzungöl’ü kurtaracak bir çalışma istiyoruz" dedi.

Uzungöl’de yapılacağı belirtilen kentsel dönüşüm projesine ilişkin BirGün’e değerlendirme yapan Uzungöl Platformu’ndan Mehmet Keleş, "İmar planının olmadığı bir yerde kentsel dönüşümü halk niye istesin?" diye sordu.


HUKUKİ DEĞİL

2 binin üzerinde nüfusu olan Uzungöl’de bir imar planının halen olmamasını eleştiren Keleş "Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı ve Tabiat Varlıkları Genel Müdürü ile yaklaşık 1,5 ay önce Uzungöl’de de toplantı yaptık, taleplerimizi ilettik. Taleplerimizin değerlendirilmesinin ardından yeniden toplantı yapılacağı ve bu işin sonlandırılacağı söylendi ancak bunlar olmadan ihalenin yapıldığı, kentsel dönüşümün başlayacağı belirtiliyor. İmarın olmadığı bir yerde kentsel dönüşüm ihtimali olamaz, hukuki de değil, kamusal alanlarda düzenlemeler yapabilirsiniz, özel mülklerde değil" dedi.

Uzungöl’ün hem turizmin, hem de yerleşik hayatın olduğu bir yer olduğunu vurgulayan Keleş, kentsel dönüşümün çarpık kentleşmenin önüne geçmek için yapıldığına yönelik iddialara da tepki gösterdi ve "Sürekli bir algı operasyonu yapılıyor" dedi. Keleş, "Burada yaşayan insanlar bizleriz. Burada 3 ay yaşayan insanlara göre mi düzenleme yapacaksınız, yoksa 12 ay yaşayan insanlara göre mi? İmar planları sadece turizm odaklı olmamalı. Halkla beraber yapılmayan hiçbir çalışma doğru bir sonuç vermeyecektir. Uzungöl halkı imar istiyor ama bu imar talan imarı olmamalı. Çalışma yapacaksanız gelin bölge halkı, STK’ler ile birlikte ortaklaşa karar alarak yapın. Biz halkı mağdur etmeyecek ve Uzungöl’ü kurtaracak bir çalışma istiyoruz" diye konuştu.

MAĞDURİYET YARATTILAR

CHP Trabzon milletvekili Ahmet Kaya ise plansız ve programsız uygulamalar nedeniyle halkın mağdur edildiğini belirtti. Kaya, özetle şunları söyledi: "Uzun bir süredir Uzungöl’de yaşayan insanlara adeta zulmedildi, güvenlik güçleri ile halk karşı karşıya getirildi.Vatandaşın dedesinden, atasından kalan tapulu arazisi üzerindeki evleri yıktılar, insanları mağdur ettiler, copladılar, biber gazı sıktılar. Gittik, yerinde incelemeler yaptık ve dedik ki ‘Burada öncelikle bir imar planı yapılmalı. Önce bunu yapın, vatandaşın da talebi budur. Bunu yaptıktan sonra burada yapacağınız düzenlemeyi vatandaştan da görüş alarak buranın gerçeklerini dikkate alarak imar planı yapın.’ Tamam dediler, bu yolda yürünürken alelacele vatandaşın evini yıktılar.
Sonrasında ise bir imar barışı çıkardılar. Şimdi evi yıkılan vatandaş diyor ki ‘benim evimi yıktın şimdi imar barışı yapıyorsun.’ İktidarın yönetememe beceriksizliği artık zulme dönüşmüş durumdadır. Bunun tipik örneği Uzungöl’dür, vatandaş orada sonuna kadar haklıdır. Vatandaş hazine arazisini işgal etmemiştir. Ata, dede toprağında, tapulu arazisinin kendine düşen kısımda imar planları çerçevesinde bir ev yapmak istiyor, bu en doğan Anayasayal haktır."

TOKİ’nin projenin ihalesini yaptığı yönündeki açıklamalarına ilişkin ise Kaya "Orası çok ciddi bir rant bölgesi. Yapılmak istenen vatandaşı yıldırmak, bıktırmak, toprağını terk etmeye zorlamak. İş buraya gidiyor. Hiçbir iktidar, hiçbir hükümet vatandaşa bu zulmü yapmaz. Ama AKP iktidarı vatandaşa bu zulmü reva gördü. Vatandaşın haklı mücadelesinin yanında olmaya devam edeceğiz" dedi.

***

Projenin ihalesi yapıldı

Uzungöl’de Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nca kentsel dönüşüm çalışmasına başlandığı kaydedildi. Uzungöl çevresinde iki etaplık ‘Rehabilitasyon ve İyileştirme Projesi’ hazırlandığı, göl kıyısını çevreleyen hazine arazisi üzerindeki kaçak yapıların yıkılacağı, özel mülkiyetli arazilerin ise kamulaştırılacağı belirtildi. Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanı Ömer Bulut’un açıklamalarına yer verilen haberde, "Çarpık yapılaşmanın başka alana transferi sağlanacak. Uzungöl’ü ilk zamanlardaki gibi doğal haline döndüreceğiz" denirken, çevreciler bu açıklamalara tepki gösterdi.