Rize İdare Mahkemesi’nin HES iptali kararını Danıştay da onayladı. Mirya Deresi ve Mansurat Çayı’nın suladığı vadi kurtuldu. Bölge halkı diğer HES’lere karşı da mücadelelerini sürdüreceklerini açıkladılar

Vadideki canlılar kurtuldu

Rize İdare Mahkemesi’nin iptal ettiği Armutlu 1-2 regülatörü ve HES davasının ÇED Raporu Danıştay 6 Dairesi tarafından onanarak HES iptal edildi. Danıştay kararıyla Şavşat Veliköy’den geçen Mirya Deresi ve Meşeli’den geçen Mansurat Çayı’nın suladığı vadideki bütün canlılar kurtuldu.

Danıştay’ın bu kararını kutlamak için vadideki köylerden ve Şavşat’tan katılanlar tarafından Veliköy’de basın açıklaması yapıldı.

‘HES BELASINDAN KURTULDUK’

Basın açıklamasında İlk sözü alan Veliköy Muhtarı Şentürk Kartal, karardan duyduğu memnuniyetini belirterek emeği geçen herkese teşekkür etti.

Veliköy Kültür Kalkındırma Dayanışma Derneği Başkanı Nurbay Çetin de konuşmasında davada emeği geçen komşu derneklere, Şavşat Dernekleri Federasyonu Başkanı, davanın avukatı Halis Yıldırım’a teşekkürlerini ileterek, köyün HES belasından kurtulmasının sevincini dile getirdi.

Şavşat Dernekleri Federasyonu Başkan Yardımcısı, Veliköy Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Fuat Yüksek de dava sürecini anlattı. Kopyala yapıştır yöntemleriyle ÇED hazırlayan Çınar Mühendisliğin Kanal İstanbul’un da ÇED Raporunu hazırladığına dikkat çeken Fuat Yüksek’in açıklaması şöyle:

"Sadece kendi vadimizdeki HES’lere değil Şavşat vadilerinde yapılmak istenen bütün HES’lere karşı çıkmalıyız. Şavşatın doğası bir bütündür. Doğanın herhangi bir yerindeki doğal döngüyü bozarsanız doğanın bütünü bozulur. Bunu kısa vadede anlamasak da uzun vadede bütün vadilerdeki sular azalacaktır. Onun için de vadilerde yapılacak bütün HES’lere karşı çıkmak gerekiyor. Bu aç gözlü parababaları tekrar sularımıza göz dikip yeni ÇED’ler hazırlayabilirler. Bunlara karşı vadi köyleri ve Şavşat halkı olarak mücadele etmeğe hazır olmalıyız. 11 Eylül’de, yapılan iki HES’in Şavşat HES ve Susuz HES’in bilirkişi incelemesi ve mahkeme keşfi vardır. Herkesi oraya bekliyoruz."

Şavşat Dernekleri Federasyonu Yönetim Kurulu Üyesi Ciritdüzü Köyü Dernek Başkanı Mehmet Yazıcı ve Ciritdüzü Köyü Muhtarı Fahri Kara da teşekkür konuşması yaptı.