Ordu’da vahşi madenciliğin mimarı Altıntepe Madencilik, şimdi de Niğde’de faaliyet yürütecek. Mera alanına altın madeni açacak şirkete ‘ÇED gerekli değildir’ kararı verildi. Madende yılda 50 patlatma yapılacak.

Vahşi madencilik şimdi de Niğde’de
Fotoğraf: Orçev

Gökay BAŞCAN

Ordu’da vahşi madenciliğin ikonikleşmiş fotoğrafının ortaya çıkmasına neden olan Altıntepe Madencilik şimdi de gözünü Niğde’ye dikti. Altın madeni için başvuru yapan Altıntepe Madencilik’e ‘çevresel etki değerlendirme’ (ÇED) gerekli değildir kararı verildi.

Ordu'nun Fatsa ilçesinde siyanürle altın ayrıştırması yapan Altıntepe Madencilik, bölgede büyük bir ekolojik yıkıma neden oluyor. Bölgede halkının yıllardır mücadele ettiği altın madeni tarım alanlarını zehirliyor. Vahşi madenciliği anlatırken gösterilen fotoğrafın ‘yaratıcısı’ Altıntepe Madencilik, Niğde’de de faaliyet yürütecek. Geçen yıl, Teck Madencilik Sanayi ve Ticaret A.Ş.’den aldığı ruhsatla başvuran şirket, Niğde’nin Gümüşler Mevkii’nde açacağı altın maden için 6 milyon 587 bin TL harcayacak. 777 hektar büyüklüğünde ruhsata sahip olan şirket 13,07 hektarlık alanda faaliyet yürütecek, mera alanlarını da yok edecek. Şirket proje tanıtım dosyasında mera vasfı değişikliği için Niğde İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’ne başvuru yapacağını belirtti.

YILDA 50 PATLATMA

Tıpkı Ordu’da olduğu gibi Niğde’de de patlatmalı açık ocak işletmeciliği yöntemiyle faaliyet gösterecek maden ocağında yılda 50 kez patlatma yapılacak. Öte yandan proje kapsamında yılda 50 bin ton kazı yapılacak. Yapılan kazı malzemesinden 15 bin ton altın cevheri üretimi gerçekleştirilecek olup, üretim faaliyetleri sonucu 35 bin ton pas meydana gelecek.

BİLGİLER EKSİK

ÇED süreci kapsamında görüş istenen Tarım ve Orman Bakanlığı 7. Bölge Müdürlüğü, proje tanıtım dosyasının eksik olduğuna dikkat çekti. Flora ve fauna tür listelerinin ve habitat, ekosistem değerlendirmelerinin uzmanlar tarafından yapılması gerektiği belirtilen görüşte şu ifadeler yer aldı: “…yeterli arazi deneyimi bulunan flora ve omurgalı hayvanlar -tercihen karasal memeliler- konusunda tecrübeli fauna, ekoloji, yaban hayatı uzmanı tarafından gerçekleştirilmesi, arazi ve izleme çalışmalarını gerçekleştirecek uzmanların diplomalarını, özgeçmişlerini ve çalışma yaptıkları dönemleri içerecek şekilde hazırlanması ve ÇED görüşüne esas proje tanıtım dosyasına entegre edilmesi gerekmektedir.”