Vaka artışı önlemlerin eksikliğini gösterdi

Dilara ŞİMŞEK

1 Haziran’da alınan ‘normalleşme’ kararlarıyla birlikte birçok kentte vakalar tekrar artmaya başladı. Bursa Valisi, vakalarda bir günde yüzde 50 artış olduğunu söylerken; Batman Valisi Hulusi Şahin “Yeni normale Batmanlılar alışamadı. Salgın bitmiş, her şey normale girmiş gibi bir tavır içinde olanlar var” açıklamasında bulundu. Diyarbakır’da ise daha önce günde 3-5 arasında olan vaka sayısı son günlerde hızla arttı. Son 10 gün içinde 350 yeni vaka hastaneye yatırılırken, 550 kişinin de evlerinde karantinaya alındığı öğrenildi.

DURUM MAKUL DEĞİL

Ankara Tabip Odası Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Vedat Bulut günlük vakaların 700’e gerileyip son günlerde tekrar 900, bin arasında artmasını “Bu artış kontrollerin iyi alınmadığını gösteriyor” diyerek yorumladı.

Güneydoğu illerinde ziyaret ve adak dönemleri olduğu için vakalarda artış yaşandığına dikkat çeken Bulut, şöyle konuştu:
“Bu iller için uyarıyı bir ay önceden yaptık. Kamu spotlarıyla belediyeler, kaymakamlıklar, valilikler halkı bilinçlendirsin, bilgilendirsin dedik ama gördüğümüz kadarıyla böyle bir şey yapılmadı. O bölgeler ortalamanın üstünde yani yüzde 30-40’ın üzerinde artış var. Ankara ve İstanbul yüzde 20 ortalamasında. Bakanlığın grafiklerinde artış yukarı doğru gidiyor. Önlemler alınmış olsaydı günlük 100 vaka açıklamaları ve 2, 3 vefat haberi duyardık. Ancak şimdilerde açıklanan günlük 20, 30 ölüm sayısı çok makul değil.”

vaka-artisi-onlemlerin-eksikligini-gosterdi-743551-1.İzmir’de birçok yerde vakalar sıfırlanmışken tekrar yeni vakaların olduğunu vurgulayan İzmir Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Funda Barlık Obuz, “Toplumda gördüğümüz kadarıyla kurallara uymak çok yaygın değil. Ancak halkın önlemlerinin almasının yanında kamu otoritesinin ve yönetenlerin de bu önlemleri uyulabilecek seviyede açılım yapması gerekiyordu” dedi.

Obuz, toplu taşımadaki yoğunluk riskine dikkat çekti: “Toplu taşımalar çok sıkışık. İş saatlerinin bu yoğunluğa göre ayarlanması gerekiyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi bu konuda plan yaptı, İzmir’de de böyle bir şey olabilir.”

SAĞLIK ÇALIŞANLARI NORMALLEŞMEDEN YARARLANMALI

Prof. Dr. Obuz, sağlık çalışanlarının ‘normalleşme’den yararlanması gerektiğine dikkat çekti: “Binlerce sağlık çalışanı etkilendi. En çok hastalanma nedenleri eksik ekipmanla çalışmak. Çalışma düzenleri normalleşme sürecine uygun hâle getirilmeli ve dinlenmeleri sağlanmalı. Yetersiz sayıdalarda bu eksiklik tamamlanmalı.”