Koronavirüs salgını nedeniyle Maraş’ta 65 üstü yurttaşların semt pazarlarına girişi kısıtlandı. Van’da ise, ayakta yolcu alan minibüs ile ayakta binen yolcuya da ceza kesileceği bildirdi.

Vaka sayıları artmaya devam ediyor: 2 ilde yeni koronavirüs tedbirleri

Yeni tip koronavirüs (Covid-19) nedeniyle, salgınla mücadele kapsamında alınan tedbirlere, artan vakalar ve can kayıpları nedeniyle yenileri ekleniyor. Son olarak Maraş ve Van’da İl Umumi Hıfzıssıhha Meclisleri tarafından yeni tedbirler alındı.

Maraş’ta 65 üstü yurttaşların semt pazarlarına girişi kısıtlandı. Van’da ise, ayakta yolcu alan minibüs ile ayakta binen yolcuya da ceza kesileceği bildirdi. Van’da ayrıca, yurttaşların piknik yapacağı saatlere de düzenleme getirildi.

2 ilde alınan tedbirlere ilişkin detaylar şöyle:

MARAŞ

Maraş’ta koronavirüs tedbirleri kapsamında 65 yaş üstü vatandaşların semt pazarlarına girişlerine kısıtlama getirildi.

İl Umumi Hıfzıssıhha Meclisi Vali Vekili Mahmut Hersanlıoğlu başkanlığında toplandı.

Toplantıda, salgının yayılımının önlenmesi açısından Covid-19 tanısı konulan kişilerin gerçeğe aykırı, eksik, yanıltıcı beyanlarının tespit edilmesi durumunda, kaymakamlarca Umumi Hıfzıssıhha Kanununun ilgili maddeleri gereğince idari işlem tesis edilmesine, yurttaşların apartman, konut gibi site içindeki park ve bahçe gibi ortak kullanım alanlarında toplu şekilde bir arada bulunulması sonucunu doğuran komşu, eş dost ve akraba toplanmalarına müsaade edilmemesine, site yöneticileri ve güvenlik görevlilerinin gerekli önlemleri almaları ve ilgililere bildirmesine, koronavirüs salgını ile mücadelede risk grubunda yer alan 65 yaş üstünün, bulaş riskinin arttığı sabah 07.00-10.00 saatleri ile akşam 17.00-20.00 saatleri arasında toplu taşıma araçlarını kullanmaması kısıtlamasının devamına, saat 15.00'ten sonra sebze ve meyve pazarlarına girişlerinin kısıtlanmasına karar verildi.

VAN

Van İl Umumi Hıfzıssıhha Kurulu da Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Emin Bilmez başkanlığında toplanarak yeni kararlar aldı. Piknikçilere gün batımına kadar müsaade edileceğini ifade eden Vali Bilmez, “Ayakta yolcu alan minibüs ile ayakta binen yolcuya da ceza kesilecek” dedi.

Van Valisi Mehmet Emin Bilmez; hastanelerde bugün itibariyle toplam yatan hasta sayısının 160 civarında olduğunu ifade ederek, “Hastanelerde 5 entübe hastamız, bugüne kadar da koronavirüs nedeniyle 10 vatandaşımız vefat etti. Şu ana kadar 1500 vatandaşımız iyileşerek taburcu edildi” dedi.

Toplu taşıma denetimler arttırılmasına yönelik yeni tedbirlerin alındığı ifade eden Vali Bilmez, “Toplu taşıma denetimler arttırılması. Ayakta yolcuların alma yetkisi olmayan ‘Sarı minibüslerin’, ‘Halk otobüslerin’ ve ‘D plaka minibüslerin’ kesinlikle ayakta yolcu almaması. Şayet ayakta yolcu alırsa hem minibüse, hemde ayakta binen yolcuya da ceza yazılması için bugün yeni bir karar aldık. Artık ayakta binen kişi de suçlu kabul edilecek ve ona da cezai işlem yapılacak” diye konuştu. Vali Bilmez, daha önce akşam saat 19:00 kadar müsade edilen pikniklerin bundan sonra günbatımıyla birlikte yasaklandığını söyledi.