Vaka sayıları pik noktasına ulaşacak
Fotoğraf: AA

HABER MERKEZİ

Artışa geçen Covid-19 vakalarının bayramla birlikte yükseleceğinden endişe ediliyor. Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Sema Kultufan Turan, yeni varyantlardan dolayı virüsün bulaşıcılığının daha yüksek olduğunu vurguladı. Artan vaka sayısının çoğunlukla 2-3 hafta sonra hastanelere ve yoğun bakımlara yansıyacağına dikkat çeken Turan, “Erken hareket etmek gerekiyor. Bireysel önlemlerin bırakılması, yaz döneminde sosyal ortamlarda, kalabalıkta vakit geçiren kişi sayısının artmasının da vaka sayılarındaki yükselişi tetikleniyor” dedi.


Özellikle 65 yaş üstü kişilerin korunması açısından bayramlaşmalarda dikkatli olunması gerektiğini aktaran Turan, şu uyarılarda bulundu: "Artan vaka sayısına paralel bu bayramlaşma süreci bizim için çok önemli. Geçmiş pandemi dönemindeki bayramlarda olduğu gibi bu bayramda da maske ve mesafeye dikkat edilmesi gerekiyor.”

Öte yandan Turan, burun akıntısı, boğaz ağrısı, hafif halsizlik ve ateş gibi semptomlarının hafife alınmaması gerektiğine dikkat çekerek, “Dünyada da ülkemizde de artış trendine giren vaka sayıları mutlaka bir pik noktasına ulaşacak” dedi.

DÜNYADA ENDİŞE

Dünya genelinde vaka sayıları artarken ülkeler yeni karar almaya başladı. Çin’in Xian kenti kapanma kararı verirken Avrupa ülkelerinde maske zorunluluğu yeniden gündemde. Fransa’nın Nice kentinde 11 Temmuz’dan itibaren toplu taşımada maske zorunluluğu yeniden yürürlüğe girecek. RTL radyosuna konuşan Nice Belediye Başkanı Christian Estrosi, kenti ve civar kentleri kapsayan "Nice metropolü"nün toplu ulaşım araçlarında maske zorunluluğunu yeniden yürürlüğe koyan kararnameyi imzaladıklarını söyledi. Yunanistan, Avrupa’daki en yüksek enfeksiyon oranına sahip. Almanya’da ve İtalya’da ise vakalar son ayların zirvesinde. BA.4 ve BA.5 alt varyantın hızlı yayılımı ile birlikte İngiltere’de koronavirüs vakaları ve hastaneye yatışlar artmaya başladı. Ülkedeki uzmanlar kapalı ortamlarda maske takmanın yeniden başlatılması çağrısında bulundu.