Koronavirüs salgınında açıklanan rakamların gerçekliği ve neyi ifade ettiği tartışılıyor. Tabloda 29 Temmuz’da yapılan sessiz değişiklik ile evde takibe alınan pozitif hastaların kamuoyuna açıklanmasından vazgeçildiği iddia edildi. Ancak Sağlık Bakanlığı, günlük hastaneye yatırılan hasta sayısını paylaşmayı sürdürürken söz konusu iddiaya net bir yanıt veremedi.

Vaka sayıları tartışması: Koronavirüs tablosu neden değiştirildi, yeni tablo neyi ifade ediyor?

HABER MERKEZİ

Koronavirüs salgınında gerçek vaka sayılarına ilişkin şüphe ve tartışmalar, ortaya atılan yeni bir iddia ile sürüyor. İddiaya göre açıklanan ‘günlük hasta sayısı’, sadece hastaneye yatırılan vakaları ifade ediyor. Sağlık Bakanlığı ise hastaneye yatırılan hastaları günlük olarak ayrı biçimde açıklamasına rağmen söz konusu iddiaya net bir yanıt veremedi.

Günlük koronavirüs tablosunda kamuoyuna bildirilmeden yapılan ve gözlerden kaçan değişiklik, Yeni Şafak yazarı Mehmet Acet’in yazdığı yazılarla ortaya çıktı.

Geçen haftaki yazısında, Sağlık Bakanlığı’nın 29 Temmuz’da koronavirüs tablosunda değişikliğe gittiğini belirten Acet, şunları söyledi:

Tablonun sol tarafındaki bölümde yer alan “Toplam Yoğun Bakım Hasta Sayısı” ile “Entübe Hasta Sayısı” çıkarıldı, onların yerine “Hastalarda Zatürre Oranı” ve “Ağır Hasta Sayısı” paylaşılmaya başlandı. Tablonun sağ tarafında yer alan bölümde ise, “Bugünkü Vaka Sayısı” ifadesinin yerini “Bugünkü Hasta Sayısı” aldı.

Sağlık Bakanı Koca ise aynı gün yaptığı açıklamada, sadece yoğun bakım ve entübe hasta sayısının tablodan çıkarıldığını açıklamış, ‘vaka sayısı’ yerine ‘hasta sayısının’ kullanılmasına ve bunun nedenine dair bilgi vermemişti.

YENİ TABLO NEYİ İFADE EDİYOR?

Acet, yazısında tabloda yapılan ‘hasta sayısı’ değişikliği ile neyin ifade edilmeye başlandığını şöyle açıkladı:

Tablonun sağ tarafındaki değişiklikle ise, testi pozitif çıkanların sayısını yansıtan ‘vaka sayısı’ yerine, günlük hasta sayısını yansıtan ‘hasta sayısını’ görmeye başladık. Pozitif tanısı konup da tedavisi evde yapılanlar için artık ‘vaka’ yerine ‘taşıyıcı’ ifadesi kullanılıyor. Herkesin farkında olduğu gibi salgın yayılmasına rağmen rakamların küçük gözükmesinin nedeni bu.

Söz konusu değişikliğin nedenine dair de izlenimlerini paylaşan Acet, “Kişisel olarak edindiğim izlenim, toplumda panik havasını artırmamak, ekonominin pandemi nedeniyle daha fazla hasar görmesini önlemek gibi gerekçeler var” ifadelerini kullandı.

Acet, bu haftaki yazısında konu hakkındaki detayları paylaşmayı sürdürdü.

‘Günlük hasta sayısı’ ifadesinin ne anlama geldiğine dair sorulara daha detaylı yanıt veren Acet, bu ifadenin “günlük olarak hastanede tedavi altına alınanların sayısını yansıttığını” belirtti, “29 Temmuz’dan beri testi pozitif çıkıp da tedavisi evde yapılanların sayısı ise açıklanmıyor, o veriler günlük korona verilerine yansıtılmıyor” dedi.

‘TABLODA BİR DEĞİŞİKLİK DAHA YAPILACAK’

Yazısında, önümüzdeki hafta tabloda bir değişikliğin daha yapılacağı bilgisini paylaşan Acet, şunları kaydetti:

“Muhtemelen önümüzdeki hafta, bu tabloda bir değişiklik daha yapılacak. 29 Temmuz’daki değişikliğin daha iyi anlaşılacağı, detaylandırılmış bir günlük koronavirüs tablosu olacak bu. Özellikle filyasyon çalışmalarının sonuçlarına dair veriler paylaşılacak. Sayıları 11 bini geçen filyasyon ekiplerin neler yaptığı, nerelere ulaşabildikleri aktarılacak. Ayrıca, o değişiklikten sonra sağlık kuruluşlarının hasta yükünün biraz daha detaylandırıldığı bilgiler paylaşılacak. Bu şekilde, 29 Temmuz’da yapılan değişikliğin gerekçelerinin toplum tarafından daha iyi anlaşılacağı söylenebilir.”

BAKANLIK TABLOSUNDA NE VAR?

Ancak Acet’in iddiasının aksine, Sağlık Bakanlığı’nın yayınladığı günlük raporlarda ‘günlük hasta sayısı’ ile ‘günlük hastaneye yatırılan hasta sayısı’ ayrı sütunlarda bildiriliyor. Güncel duruma göre günlük hasta sayısının yaklaşık 3’te 1’i kadar hasta hastaneye yatılıyor.

BAKANLIK YANI VEREMEDİ

Ne var ki Sağlık Bakanlığı, buna rağmen Acet’in yazısındaki iddiaya net bir yanıt veremedi.

Acet’in yazısı hakkında konuşan Prof. Dr. Ceyhan “Açıklanan vaka sayısının gerçek vaka sayısı olmadığını biliyoruz hepimiz. Ben bunu Sağlık Bakanlığı’na da sordum. Bakanlık ‘Hocam, bu tam pozitif vaka sayısı değil. Ancak sadece hastaneye yatan sayısı da değil’ dediler. Dolayısıyla bu günlük bize açıklanan rakamların ne olduğunu bilmiyoruz” dedi.

Sağlık Bakanlığı’nın açıkladığı günlük koronavirüs vaka sayılarının ne anlama geldiğini bilmediğini belirten Prof. Dr. Ceyhan’ın açıklamaları şöyle: “Geçen Yeni Şafak’tan Mehmet Bey aradı ‘Bu sadece hastaneye yatan sayısı’ diye yazmıştı. Bakanlık tam sayıyı da açıklasa bunun 10 katı vaka var zaten. Bakanlık rakamları gizliyor demiyorum ama açıkladığı rakamların ne anlama geldiğini açıklamıyor. Bakan yardımcısına sordum bu rakamlar sadece hastaneye yatanların sayısı mı diye ‘tam o anlama gelmiyor, bir görüşelim sizinle’ dedi. Haftaya görüşeceğiz. Bu rakamların neyin karşılığı olduğunu bilmiyoruz.”