Ülke genelinde aşılama oranları artmasına rağmen vaka sayıları da her geçen gün artıyor. Günlük vaka sayısının yeniden 20 binin üzerine çıkmasıyla hastaneler tekrar doldu.

Vaka sayıları yeniden arttı hastaneler doldu

Berkay SAĞOL

Normalleşme adımları çerçevesinde 1 Temmuz itibariyle Türkiye’de kısıtlamalar gevşetildi. Aşılama hızlanmasına rağmen, vaka sayılarında artış sürüyor. Temmuz ayının başında 4 bin 500’lere kadar gerileyen günlük vaka sayısı, tekrar 20 binleri geçti. Günlük vefat sayısı ise yeniden 200’lere dayanmış durumda. İzmir'de de haftalık vaka sayısı haritasına göre oran tekrar 100 binde 65.85’e kadar çıkarken, bu hafta azalarak yeniden 49,81’e geriledi.

İzmir Tabip Odası Genel Sekreteri Dr. Nuri Seha Yüksel, İzmir'de özellikle son 1 haftada vaka sayılarında ciddi artış olduğunu söyledi. Dr. Yüksel, "Covid-19 sebebiyle hem birinci basamak sağlık merkezlerine hem de hastanelere ciddi şekilde başvurular arttı. Bunun yanında yoğun bakımlarda doluluk oranı tekrar yükseldi. Hem Covid-19 hastaları için hem de Covid-19 dışı hastaları için tekrar yoğun bakım yatağı sıkıntısı yaşıyoruz. Bu doluluk servislere de yansıdı bu yüzden hastanelerde tekrar Covid-19 servisleri açılmaya başlandı. Yeniden sıkıntılı bir sürece giriyoruz ve kaygı verici günler tekrar başlıyor" dedi.

'HİÇBİR PİKTEN DERS ÇIKARILMADI'

Türkiye'de dördüncü dalganın başladığını belirten Dr. Yüksel, "Türkiye 3 kez vaka patlaması yaşadı. Hiçbirinden ders çıkarılmadı ve dördüncüsünde yine aynı şeyleri yaşıyoruz. 1.5 yıldır pandemiyle mücadele ediyoruz ama Sağlık Bakanlığı hala hiçbir konuda şeffaf değil. Birçok bilginin, hastanelerin durumunun, aşıların durumunun ne olduğunun peşinden biz koşuyoruz. Bize hiçbir şekilde bilgilendirme yapılmıyor. Bakanlık şeffaf bir şekilde bilgilendirme yapsa hem biz sağlık çalışanları olarak ne yapacağımızı, vatandaşlara ne diyeceğimizi biliriz hem de vatandaşlar durumun vehametini daha iyi anlar" diye konuştu.

İki doz aşı olmuş kişilerin eğer kronik hastalığı yoksa, Covid-19'a yakalansa bile neredeyse hiç yoğun bakım ve serviste yatmadığını dile getiren Dr. Yüksel, "Yoğun bakımlar genelde aşısız ve tek doz aşılılar. Sağlık Bakanlığı bu verileri de tam olarak açıklasa daha rahat oluruz. Çünkü vatandaşlarda belki aşı olmaları gerektiğini, aşının en önemli silah olduğunu daha iyi kavrar. Tüm toplumun aşılanma oranını en az yüzde 70'lere çıkarmamız gerek. Hatta delta varyantıyla birlikte bu oran daha da yüksek olmalı. Biz baktığımız zaman hala gerideyiz. Sağlık Bakanlığı'nın aşı planlamasını ve aşı stoğunu sağlık çalışanlarıyla net olarak paylaşması gerekiyor. Örneğin çok hızlı bir şekilde aşı yapıyorduk bir anda aşı tedariğinde sıkıntı yaşadık ve 3 gün aşı yapamadık. Tekrar aşısız kalıp kalmayacağımızı bilmiyoruz. Bizim bu belirsizlik durumunda olmamamız gerekiyor" ifadelerini kullandı.

Dr. Yüksel şunları kaydetti: "Bu hızla devam edersek ve aşımız varsa bu işi sonbahar mevsiminin sonuna doğru rahatlatabiliriz. Biz artık dördüncü piki yaşıyoruz. Yaşanan her vaka artışının ve ölümlerin bir sorumlusu var. Daha önceki ölümlerin ve vakalarında vardı ama bu yaşanan daha farklı. Artık vaka artışı konusunda tecrübeliyiz, hastalığa karşı aşı var ama hala her gün 150'den fazla kişi hayatını kaybediyor."