Türkiye, koronavirüsün en çok can aldığı 12’nci ülke konumunda. TTB Covid-19 İzleme Grubu Üyesi Cavit Işık Yavuz’a göre vaka sayısındaki hızlı artış, ‘önlem almakta gecikildiğinin kanıtı. Doç Dr. Yavuz, “Yoğun bakıma alınan hasta sayısı günde 100-150 arasında değişiyor” dedi ve ekledi: “Toplumsal hareketliliği kısıtlayıcı önlemler artırılmalı”

Vaka sayısındaki artış önlem alınmadığının kanıtı

MUSTAFA MERT BİLDİRCİN

Sağlık Bakanlığı’nca yayımlanan, ‘Günlük Koronavirüs Tablosu’ vaka sayısındaki hızlı artışı bir kez daha gözler önüne serdi. Vaka sayısının 10 bin 827’yi aşması üzerine Türkiye, en çok ölümün görüldüğü 12’nci ülke konumuna yerleşti. TTB Covid-19 İzleme Grubu Üyesi Doç. Dr. Cavit Işık Yavuz’a göre test sayıları arttıkça, vaka sayıları da artıyor. Ülkedeki koronavirüs vaka sayısındaki hızlı artışın, ‘önlem almakta gecikildiğinin kanıtı’ olduğunu ifade eden Doç. Dr. Yavuz, “Toplumsal alanı kısıtlayıcı önlemleri artırmak gerekiyor” dedi ve ekledi: “Testlerin daha da artmasını bekliyoruz. Bu noktadan sonra tespit edilen vakaların etkin izolasyonu çok önemli.”

VAKALARIN DURUMU AĞIRLAŞIYOR

Yoğun bakımdaki hasta sayısındaki artışın dikkat çekici olduğunu kaydeden Doç. Dr. Yavuz, şöyle devam etti: “Yoğun bakıma alınan hasta sayısı günde 100-150 arasında değişiyor. Bu da hastanelerdeki vakaların durumunun ağırlaştığını gösteriyor.”

Karantina uygulamalarında daha etkin olunması durumunda tablonun bu kadar ağır olmayacağını savunan Yavuz, sözlerini şöyle sonlandırdı: “Umre bunun en güzel örneği… Umreden ilk gelen kafile de karantina altına alınmalı, evlerine gönderilmemeliydi. Türkiye’nin değişik yerlerinden karantina haberleri geliyor. Bu önümüzdeki dönemde de aratacak. Küçük yerleşim yerlerinde bunu yapmak kolay ama büyük kentlerde de insanların evde tutulması, virüsün bulaşı hızının azaltılması gerekiyor. İllerdeki pandemi kurulları bu açıdan önemli.”