Koronavirüs vaka sayısındaki artış nedeniyle kentlerden yeni tedbir kararları geliyor. 14 ilde yapılan açıklamalarda, alınan yeni tedbirler duyuruldu. Birçok ilde 65 yaş ve üstü yurttaşlara bazı kısıtlamalar getirildi, düğün süreleri belirlendi, taziyeler yasaklandı.

Vakalar artıyor, kısıtlamalar genişliyor: 14 kentte yeni kararlar

Türkiye’de koronavirüs salgınında vaka sayısı bin 200 bandının üzerinde seyretmeyi sürdürürken illerden yeni kısıtlama haberleri geliyor. Dün akşam saatlerinden bugüne kadar 14 kentte daha yeni kısıtlamalar getirildiği duyuruldu.

Kentlerdeki son tedbir kararlarına ilişkin bilgiler özetle şöyle:

BALIKESİR

Balıkesir Valisi Hasan Şıldak başkanlığında toplanan İl Hıfzıssıhha Kurulu, salgınla ilgili son durumu değerlendirdi.

Toplantıda alınan kararlara göre, düğünlerde yakın temasta bulunabilme riski dolayısıyla bütün düğünlerin süreleri en fazla 3 saat olacak.

Ayrıca, düğünlerde müzik yayını en geç saat 23.00'te sonlandırılacak. Düğün konvoylarında mümkün olduğunca az sayıda araç bulundurulacak, araçların içinde sosyal mesafe ve hijyen kurallarına dikkat edilecek.

65 yaş ve üzerindeki vatandaşlar, birinci ve ikinci derece akrabalarına ait olanlar dışındaki düğünlere katılamayacak. Bu grupta yer alan kişiler, 16.00-20.00 saatlerinde pazar yerlerine giremeyecek.

Toplu taziyelere izin verilmeyecek, taziye evi, taziye çadırı gibi uygulamalar olmayacak.

TEKİRDAĞ

Vali Aziz Yıldırım başkanlığında toplanan İl Hıfzıssıhha Kurulu salgınla ilgili son durumu değerlendirdi.

Toplantıda alınan kararlara göre, sokak düğünlerinin süresi 3 saat olarak belirlendi.

65 yaş ve üzerindeki vatandaşların toplu ulaşım araçlarının yoğun olduğu 16.00 - 18.00 saatlerinde kullanması, düğün, cenaze, taziye, pazar yeri, alışveriş merkezi, her türlü sosyal faaliyetlere, topluca bulunulan alanlara girmeleri kısıtlandı.

Taksilerde 65 yaş ve üzeri kişilerin bulunması halinde araca 3 kişiden fazla yolcu alınmaması kararlaştırıldı.

Ayrıca Vefa Destek Gruplarınca 65 yaş ve üzeri vatandaşların talepleri halinde gerekli destek ve yardımın yapılması, toplu yemek verilmesinin yasaklanması, diğer ayrıntı ve usullerin kaymakamlıklarca belirlenmesi kararı da alındı.

HAKKARİ

Hakkari'de yeni tip koronavirüs (Kovid-19) tedbirleri kapsamında düğünlerin süresi 2 saate düşürüldü, 65 yaş ve üstü kişilerin de sokağa çıkmaları kısıtlandı.

Valilikten yapılan açıklamada, İl Umumi Hıfzıssıhha Kurulunun Vali İdris Akbıyık başkanlığında toplanarak bazı kararlar aldığı belirtildi. Açıklamada, şunlar kaydedildi:

''İlgili tarih ve sayılı İl Umumi Hıfzıssıhha kararı ile 14.30-18.30 saatleri arasında yapılması kararlaştırılan sokak düğünlerinin 15.30-17.30 saatleri arasında (4 saatten 2 saate indirilmesine) yapılmasına yönelik gerekli tedbirlerin alınması, 65 yaş üstü vatandaşlarımızın saat 13.30-17.30 saatleri arasında sokağa çıkmalarının kısıtlanmasına, tedbirlere uymayanlarla ilgili Umumi Hıfzıssıhha Kanununun 282’nci maddesi gereğince idari para cezası verilmesi, aykırılığın durumuna göre kanunun ilgili maddeleri gereğince işlem yapılması, konusu suç teşkil eden davranışlara ilişkin Türk Ceza Kanununun 195’nci maddesi kapsamında gerekli adli işlemlerin başlatılmasına oy birliğiyle karar verilmiştir.''

AFYON

Afyonkarahisar'da yeni tip koronavirüs (Kovid-19) ile mücadele kapsamında il genelinde yapılacak nişan, düğün ve benzeri merasimler 3 saat ile sınırlandırıldı.

Afyonkarahisar İl Hıfzıssıhha Kurulundan yapılan yazılı açıklamaya göre, kent genelinde düğün, nişan gibi toplu merasimlere 3 saati geçmemek üzere kısıtlama getirildi. Karara aksi yönde hareket edenlere idari para cezası uygulanacak.

İZMİR

İzmir'de Kovid-19 tedbirleri kapsamında 65 yaş ve üstü vatandaşlara yönelik yeni tedbirler alındı.

İzmir Valiliğinden yapılan yazılı açıklamada, Vali Selim Köşger başkanlığında toplanan İl Hıfzıssıhha Kurulunu İçişleri Bakanlığı İller İdaresi Genel Müdürlüğünün 65 yaş ve üzeri vatandaşların sokağa çıkma kısıtlamaları hakkındaki genelgesi doğrultusunda bazı kararlar aldığı belirtildi.

Buna göre 65 yaş ve üstü vatandaşlara yönelik tedbirler şöyle sıralandı:

"Kendi mahallelerine en yakın semt pazarı, market ve alışveriş merkezlerini kullanmaları, alışverişlerini kalabalığın yoğunlaşmadığı sabah 10.00-12.00 saatleri arasında yapmalarına, düğün törenlerine gelin ve damadın anne, baba, büyükanne ve büyükbaba gibi birinci derece yakını olan 65 yaş ve üzeri kişilerin katılmasına, bunun dışındaki 65 yaş ve üzeri kişilerin katılmamasına, taziye ziyaretlerine vefat edenin anne, baba, büyükanne, büyükbaba gibi birinci derece yakınlarının sosyal mesafe kurallarına dikkat ederek katılmalarına, bunun dışındaki 65 yaş ve üzeri kişilerin katılmamalarına, asker uğurlama törenlerine katılmamalarına, mesai saatleri nedeniyle toplu taşıma araçlarında oluşabilecek yoğunluktan etkilenmemeleri için toplu taşıma araçlarını 10.00-16.00 saatleri arasında kullanmalarına oy birliğiyle karar verildi."

KONYA

Konya'da yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınıyla mücadele kapsamında 65 yaş ve üstü kişilerle kronik rahatsızlığı bulunanların pazar yeri, alışveriş merkezi ile piknik alanı gibi kalabalık ortamlarda bulunmamalarına ve toplu taşıma araçlarını kullanmamalarına karar verildi.

İl Umumi Hıfzıssıhha Kurulundan yapılan açıklamada, Kurulun, Vali Vahdettin Özkan başkanlığında toplandığı ve Kovid-19 salgınının yayılmasının önüne geçilmesi için önlemler aldığı belirtildi.

65 yaş ve üstü ile kronik rahatsızlığı olanların 10.00-20.00 saatleri arasında sokağa çıkabilme uygulamasına devam edileceği aktarılan açıklamada, şunlar kaydedildi:

"65 yaş ve üstü ile kronik rahatsızlığı olan vatandaşlarımızın; pazar yeri, alışveriş merkezi, piknik gibi alanlarında bulunmamaları, toplu taşıma araçlarını kullanmamaları kararlaştırıldı. 21 Ağustos'tan itibaren salon, sokak, köy ve kır düğünü gibi organizasyonların en fazla 50 kişilik ve nikah merasimi şeklinde düzenlenmesine, bu etkinliklerde mutlaka maske-mesafe-hijyen kurallarına uyumun sağlanmasına, ayrıca 65 yaş ve üstü ile kronik rahatsızlığı olan vatandaşlarımız ve 16 yaş altı vatandaşlarımızın (birinci derece yakını olanlar hariç) bu merasimlere katılmamasına karar verildi."

Bu merasimlerin aynı gün içerisinde olacak şekilde saat 22.00'a kadar sonlandırılması ve en fazla 2 saat içerisinde bitirilmesi gerektiği vurgulandı.

Kentte faaliyet gösteren kamu/özel tüm kurum ve kuruluşlarda öğünler dışında çay, kahve, kahvaltı gibi organizasyonların yapılmamasına ve fazla personel çalışan yerlerde imkan ölçüsünde öğle yemeklerinin birden fazla mekanda yenmesini sağlayacak uygulamalar yapılmasına karar verildiği bildirildi.

Açıklamada ayrıca taziye evlerinde, evlerde, açık alanlarda ve benzeri yerlerde yüz yüze taziye yapılmasının da kısıtlandığı kaydedildi.

ESKİŞEHİR

Eskişehir'de, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) tedbirleri kapsamında 65 ve üzeri yaşlardaki vatandaşların toplu taşımadan ücretsiz faydalanmasını sağlayan serbest kartlarının kullanım saatlerinde düzenleme yapıldı.

Eskişehir Büyükşehir Belediyesinden yapılan açıklamaya göre, İl Umumi Hıfzıssıhha Kurulu 17 Ağustos'ta 65 yaş ve üzeri vatandaşların 17.00-19.00 saatleri arasında toplu taşıma araçlarını kullanmamaları gerektiği konusunda tavsiye kararı aldı.

Bu sebeple 20 Ağustos itibarıyla 65 yaş ve üstü vatandaşların serbest kartları 10.00 -17.00 ve 19.00-20.00 saatleri arasında kullanıma açık, bu saat aralıkları dışında ise kullanıma kapalı olacak.

Öte yandan 65 yaş ve üstü vatandaşlar belirlenen saatler dışında evden çıkmamaları konusunda uyarıldı.

KİLİS

Kilis Valiliği tarafından 65 yaş ve üstü kişilerin, düğün, kına, nişan, nikah, sünnet merasimi etkinliklerine katılmalarını yasakladı.

İl Umumi Hıfzıssıhha Kurulu Kilis Valisi Recep Soytürk başkanlığında toplanarak bir dizi karar aldı.

İl Umumi Hıfzıssıhha Kurulu kararı şöyle, “ Gelin ve damadın birinci ve ikinci derece yakınları haricinde annesi, babası, kardeşi, anneannesi, babaannesi, 65 yaş ve üstü kişilerin, düğün, kına, nişan, nikah, sünnet merasimi etkinliklere katılmalarının yasaklanmasına, alınan karara uymayanlara Umumi Hıfzıssıhha Kanununun 282’nci maddesi gereğince idari para cezası verilmesine, aykırılığın durumuna göre Kanunun ilgili maddeleri gereğince işlem yapılmasına, konusu suç teşkil eden davranışlara ilişkin Türk Ceza Kanununun 195'inci maddesi kapsamında gerekli adli işlemlerin başlatılmasına karar verildi” ifadesine ver verildi.

GİRESUN

Giresun’da 65 yaş ve üstü vatandaşlar için bazı kısıtlamalar getirildi. Buna göre akrabalarının dışında toplu merasimlere katılamayacak olan 65 yaş üstü vatandaşlar akraba merasimlerine ise en fazla 1 saat katılabilecekler.

Giresun Umumi Hıfzıssıhha Meclisi, Vali vekili Mehmet Fikret Çavuş Başkanlığında toplanarak 65 yaş ve üstü vatandaşların salgından korunması için yeni kararlar aldı. 65 yaş ve üzeri vatandaşlar ile kronik rahatsızlığı olanların 18.08.2020 tarihinden itibaren 07.00-10.00 ile 16.00-18.30 saatleri arasında toplu taşım araçlarını kullanamayacakları belirtilirken istisnai durumların bu kısıtlamadan muaf olacağı belirtildi.

Korona virüsten etkilenmesi en muhtemel grup olan 65 yaş ve üstü vatandaşlar ile kronik rahatsızlığı olanlara yönelik alınan kararlar uygulamaya konuldu. Buna göre belirtilen saatler arasında toplu taşımayı kullanması yasak olanlar için bazı istisnai durumlar söz konusu. Tedavi olduğu hastaneden taburcu olacaklar ve daha önceden alınmış doktor randevusu olanların muaf olacağı toplu taşıma kısıtlamasından aynı zamanda, Ölüm nedeni Covid-19 olanlar hariç olmak üzere cenaze nakil işlemine refakat edecek olanlar muaf olacaklar.

İl Hıfzıssıhha Kurulunun aldığı kararlara göre, Özel veya kamudan günlü sözleşmeye davet yazısı olan Ceza İnfaz Kurumları'ndan salıverilenler, il dışından gelmiş olup ikamet ettikleri yerleşim yerlerine dönmek isteyenler ve işletme sahibi, esnaf, tüccar, sanayici, serbest meslek sahipleri gerekli belgeleri ibraz etmek kaydıyla muaf tutulacaklar.

65 yaş ve üzeri ile kronik rahatsızlığı olan vatandaşların sosyal mesafeye uyulması zor olan çay ocaklarına ve benzeri yerlere girişleri de kısıtlanırken, aynı grubun pazaryeri, avm gibi toplu alışveriş mekanlarına da saat 16.00-18.00 arasında girişleri sınırlandırılacak.

ŞANLIURFA

Şanlıurfa’da yeni tip korona virüsle mücadele tedbirleri kapsamında Hayat Eve Sığar (HES) kodu onayı, kentin giriş ve çıkışlarında polisler tarafından uygulanmaya başlandı.

Şanlıurfa Valiliği İl Umumi Hıfzıssıhha Kurulu, Vali Abdullah Erin başkanlığında olağanüstü toplanarak kentte Hayat Eve Sığar (HES) kodu onayının uygulanmaya konulduğunu duyurdu. Karar üzerine kenttin giriş ve çıkışlarında yer alan polis uygulama noktalarında özel araçlarla giriş ve çıkış yapan kişiler, ’Hayat Eve Sığar’ uygulamasına takıldı. İlk önce ateşleri ölçülen sürücü ve araçtakiler daha sonra maske ve sosyal mesafe konularında bilgilendirildi. Uygulamada HES kodu sorgulamasında Covid-19 pozitif hasta olup evde kalmasına karar verildiği tespit edilen kişilerin kente giriş ve çıkışlarına da ekipler tarafından izin verilmiyor.

Uygulamanın korona virüs salgınını önlemeye yönelik olduğunu belirten sürücüler, uygulamaya destek verdi.

KIRIKKALE

Kırıkkale'de 65 yaş ve üzerindeki vatandaşların sağlıklarının korunması amacıyla toplu etkinliklere katılması kısıtlandı. Söz konusu vatandaşlar sadece 1. derece yakın akrabalarının etkinliklerine genel kurallara uyarak katılabilecek.

Kırıkkale İl Hıfzıssıhha Kurulu, Vali Yunus Sezer başkanlığında toplandı. Korona virüs vakalarının son günlerde artmasının ardından kentte de yeni kararlar alındı. Kırıkkale Valiliğinden yapılan yazılı açıklamada, "İçerisinde bulunduğumuz kontrollü sosyal hayat döneminde, salgınla mücadelenin genel prensipleri olan temizlik, maske ve fiziki mesafe kurallarının yanı sıra her bir faaliyet alanı/iş kolu için alınması gereken önlemler ayrı ayrı belirlenerek bu kural ve tedbirler çerçevesinde yaşamsal faaliyetlerin sürdürülmesi sağlanmakta olup gelinen aşamada Valiliklerce, 65 yaş ve üzeri vatandaşlarımızın sokağa çıkmalarına yönelik uygulamanın il bazında belirlenmesi hususu İçişleri Bakanlığı İller İdaresi Genel Müdürlüğünün 12/08/2020 tarihli ve 13102 sayılı Genelgesi ile bildirilmiştir. Bu kapsamda; 1. alınan tedbirlere ilave olarak 65 yaş ve üzeri vatandaşlarımızın sağlıklarının korunabilmesi amacıyla ilimiz genelinde; düğün, kına, nişan, nikah, sünnet merasimi, mevlit, cenaze, gibi toplu etkinliklere 65 yaş ve üzerindeki vatandaşların katılması kısıtlanmış olup, sadece 1. derece yakın akrabaların etkinliklerine maske, sosyal mesafe ve hijyen kurallarına riayet ederek katılımın sağlanabilmesine karar verilmiştir" denildi.

Açıklamada, "65 yaş ve üzeri vatandaşlarımızın sağlıklarının korunabilmesi amacıyla vatandaşlarımızın pazar yeri, AVM, sosyete pazarı gibi alışveriş mekanlarında kalabalığın yoğun olduğu dönemlerde mümkün olduğunca bulunmamasına, toplu ulaşım araçlarının yoğun olduğu zamanlarda bu araçları kullanmamalarının tavsiye edilmesine, alınan kararlara uymayanlar hakkında Umumi Hıfzıssıhha Kanununun 282’nci maddesi gereğince idari para cezası verilmesi başta olmak üzere aykırılığın durumuna göre kanunun ilgili maddeleri gereğince işlem yapılmasına, konusu suç teşkil eden davranışlara ilişkin ise Türk Ceza Kanununun 195’inci maddesi kapsamında gerekli adli işlem başlatılmasına oy birliği ile karar verilmiştir" ifadelerine yer verildi.

MARDİN

Mardin Valiliğinden yapılan yazılı açıklamada, İl Umumi Hıfzıssıhha Kurulu, 'Nişan, kına, düğün gibi etkinlikler ile ilgili ek tedbirler' hakkında gerekli tedbirleri kararlaştırmak için, 1593 sayılı Umumi Hıfzıssıhha Kanunu’nun 26. maddesine istinaden 15 Ağustos 2020 tarihinde saat 15.00’de Vali Mahmut Demirtaş başkanlığında gerçekleştirilen toplantıda, düğünlerde korona virüs tedbirleri nedeniyle kısıtlamalar getirildiği bildirildi. Açıklamada, "İçerisinde bulunduğumuz kontrollü sosyal hayat döneminde, salgınla mücadelenin genel prensipleri olan temizlik, maske ve fiziki mesafe kurallarının yanı sıra her bir faaliyet alanı iş kolu için alınması gereken önlemler ayrı ayrı belirlenerek bu kural ve tedbirler çerçevesinde yaşamsal faaliyetlerin sürdürülmesi sağlanmaktadır. Gelinen aşamada ilimizde yapılacak tüm nişan, kına, düğün gibi etkinliklerde kolluk kuvvetlerinin görevlendirilmesine, düğünlerin ve nişan törenlerinin 2 saatten fazla süreli yapılmamasına, düğünlerde yemek verilmesinin ve halay çekilmesinin yasaklanmasına, sokak ve köy düğünlerinin yasaklanmasına, uygun okul bahçelerinin tahsis edilmesi koşuluyla müsaade edilmesine, covid-19 ile mücadele kapsamında vatandaşlarımızı korumak ve salgının yayılmasını engellemek amacıyla 65 yaş ve üzeri vatandaşlar ile 15 yaş altı çocukların nişan, kına ve düğün gibi etkinliklere katılmalarının ikinci bir karara kadar yasaklanmasına, düğünlerde gelinin konvoy halinde alınmasının yasaklanmasına, uygulamada herhangi bir aksaklığa meydan verilmemesi ve mağduriyetlere neden olunmamasına, belirtilen tedbirlere ilişkin olarak alınacak kararların valilik ile koordineli olarak kaymakamlarımız tarafından Umumi Hıfzıssıhha Kanununun 27’ nci ve 72’ inci maddeleri gereğince gerekli kararların alınması, büyükşehir ve ilçe belediyeleri ile Sivil Toplum Kuruluşları işbirliği içinde gerekli çalışmaların tedbirlerin ivedilikle planlanarak uygulanması, alınan kararlara uymayan vatandaşlara Umumi Hıfzıssıhha Kanununun 282'inci maddesi gereğince idari para cezası verilmesi başta olmak üzere aykırılığın durumuna göre kanunun ilgili maddeleri gereğince işlem yapılması, konusu suç teşkil eden davranışlara ilişkin Türk Ceza Kanununun 195 inci maddesi kapsamında gerekli adli işlemlerin başlatılmasına oy birliği ile karar verilmiştir" denildi.

ERZURUM

Erzurum İl Hıfzıssıhha Kurulu; Covid-19’la mücadele kapsamında düğün, kafe benzeri işletmeler, 65 yaş üstü vatandaşlar ve toplu taşıma araçlarına yönelik yeni düzenlemeler yayınladı.

Toplantıda alınan kararlara göre, Erzurum’da gündüz düğünleri 13.30-16.00 saatleri, gece düğünleri 19.30-22.00 saatleri arasında yapılabilecek. Düğünlerde maske takılması zorunlu olacak. Kapalı ve açık düğün alanlarında her misafirin ateşleri ölçülecek ve HES sorgulaması yapılacak. Düğün salonları haricinde yemekli düğün organizasyonlarına izin verilmeyecek.

Tüm düğünlerde ve benzeri etkinliklerde kesinlikle halay ve benzeri oyunlara müsaade edilmeyecek; düğün, kına, sünnet, nişan gibi toplu organizasyonların öncesi ve sonrası konvoy düzenlenemeyecek.

Toplantıda alınan diğer kararlar ise şöyle;

"Kapalı düğün salonlarında kesinlikle klima çalıştırılmayacak. Havalandırma için pencerelerin sürekli açık bulundurulması sağlanacak. Vatandaşların ortamdaki gürültü nedeniyle birbirini duyamaması ve yüksek sesle konuşmalarına bağlı damlacık yoluyla Covid -19 bulaş riski artacağından yemek süresince canlı müzik dahil herhangi bir müzik icra edilmeyecek.


Kapalı ve açık düğün salonlarında masalar arası mesafe en az 1,5 metre ve her bir masada misafirler arası en az 1 metre olacak tarzda planlama yapılacak. Bu şekilde düğün salonuna maksimum kapasitesinin yüzde ellisi kadar misafir alınacak.

Her masada yeterli sayıda en az 70 derecelik kolonya veya el antiseptiği bulundurulacak.

Düğün salonlarına ve köy düğünlerine COVİD-19 tedbirleri kapsamında damat ve gelinin akrabaları dışında 65 yaş ve üzeri misafir alınmayacak.

Düğün, nişan, kına, sünnet vb. organizasyonlar ve bu faaliyetlere ilişkin yemek organizasyonlarının düğün salonu işletme ruhsatına sahip işletmeler dışında yapılmayacak.

Düğün salonları ve sokak, köy düğünleri kolluk kuvvetleri ve zabıta ekiplerince en az 2 kez denetlenecek. Kurallara uymayan işletmelere mevzuat doğrultusunda para cezası ve tekrarında kapatmaya kadar idari işlemler uygulanacak. Maske takmayan ve sosyal mesafe ihlalinde bulunan misafirlere de ilgili mevzuatlar gereği gerekli idari işlemler yapılacak.

Kafe, lokanta, kahvehane ve benzeri yerlere ve tüm çalışanlara sık sık denetleme yapılacak. Kurallara uymayanlara cezai işlem uygulanacak.

Öte yandan Toplu taşıma araçları ise koltuk sayısından fazla yolcu bulunduramayacak"

KARAMAN

Karaman Valiliği, 18 yaş altı bireylerin, ebeveynleri olmadan saat 20:00’den sonra lokanta, restoran, pastane, kafe, kafeterya, kıraathane, kahvehane, çay bahçesi, çay ocağı gibi yeme içme yerlerine girmelerinin yasaklandığını açıkladı. Valilik, ayrıca 65 yaş üstü vatandaşların saat 17:00’den sonra yeme-içme yerlerine alınmamalarına karar verildiğini duyurdu.

Covid-19 vakalarının arttığı Karaman'da, İl Hıfzıssıhha Kurulu, Vali Mehmet Alpaslan Işık başkanlığında bugün toplandı. Karaman Valiliği, İl Hıfzıssıhha Kurulu’nun aldığı yeni kararları açıkladı.

İşte o kararlar;

65 yaş üstü vatandaşlarımızın saat 17:00' den sonra lokanta, restoran, pastane, kafe, kafeterya, kıraathane, kahvehane, çay bahçesi, çay ocağı gibi vatandaşların toplu bulundukları yeme-içme yerlerine 19.08.2020 tarihinden itibaren alınmamalarına,

65 yaş üstü vatandaşlarımızın ilimizde kurulan pazar yerlerine 19.08.2020 tarihinden itibaren alınmamalarına,

18 yaş altı kişilerin ebeveynleri olmadan saat 20:00' den sonra lokanta, restoran, pastane, kafe, kafeterya, kıraathane, kahvehane, çay bahçesi, çay ocağı gibi yeme içme yerlerine 19.08.2020 tarihinden itibaren alınmamalarına,

Ayrıca yukarıda belirtilen söz konusu tedbirlere ve kararlara uymayan vatandaşlara Umumi Hıfzıssıhha Kanununun 282. ve Kabahatler Kanununun 32. maddesi gereğince idari para cezası uygulanmasına, konusu suç teşkil eden davranışlarda ise Türk Ceza Kanununun 195 inci maddesi kapsamında gerekli adli işlemlerin başlatılmasına; oy birliği ile karar verilmiştir.

(AA-İHA)