Vaka sayısının çok yüksek olduğu Ordu’da bulunan Altınordu Şehit Bayram Gümüş İlkokulu’nda çalışan öğretmenler virüse yakalandı ama yüz yüze eğitime ara verilmedi. Salgın yayıldı. Eğitim Sen Şube Başkanı Sezgin Yılmaz, “Bu hafta bu okulda sınavların yüz yüze yapılacak olması kaygımızı daha da artırıyor” dedi.

Vakalara rağmen yüz yüze ısrarı!

Meral DANYILDIZ

Ordu’daki Altınordu Şehit Bayram Gümüş İlkokulu’nda geçen hafta başında iki öğretmen ve bazı öğrenciler Covid-19 pozitif çıktı. Buna karşın yüz yüze eğitime ara verilmedi. Ardından belirti göstermeyen 6 öğretmenin daha Covid-19'a yakalandığı anlaşıldı. Kaç öğrencinin virüse yakalandığı ise bilinmiyor.

Eğitim Sen Ordu Şube Başkanı Sezgin Yılmaz, okulda yaşananları şu sözlerle anlattı: “Hafta başında 2 öğretmen ve bazı öğrencilerde pozitif vaka görülmesine rağmen sadece pozitif vaka olan sınıflar karantinaya alındı. Ama okulda öğretmenler öğretmenler odasında, öğrenciler ise sınıf ve bahçede sürekli bir arada bulunuyor. Teneffüs ve giriş saatleri farklı olsa bile kullandıkları ortak alanlardan bu virüsü bulaştırabiliyorlar. Cuma günü yine bu okulda bir öğretmen pozitif çıkınca Sağlık Müdürlüğü’nün olumsuz yaklaşmasına rağmen okul müdürünün ısrarıyla tüm öğretmenlere test yapıldı. 6 öğretmenin daha pozitif olduğu ortaya çıktı.”


VELİLER TEDİRGİN

Okulda ilk vakaların görülmesinin ardından yüz yüze eğitime hemen ara verilmesi gerekirken bu kararın alınmadığına dikkat çeken Yılmaz, öğrenci ve velilerin şu anda çok tedirgin olduğunu dile getirdi. Yılmaz, “Bu hafta bu okulda yüz yüze sınavların yapılacak olması kaygılarını daha da artırıyor. Biz Eğitim Sen olarak her zaman yüz yüze eğitimi savunduk. Ama okullarda alınan tedbirlerin yetersiz olduğunu görünce endişelerimiz arttı. Aşı ve testlerin ne kadar önemli olduğunu bir kez daha görmüş olduk. Biz öncelikle tüm eğitim emekçilerine aşı talep ediyoruz” şeklinde konuştu.

EN AZ 70 VAKA

Vaka sayılarının çok yüksek olduğu illerde bile ısrarla okulların açık tutulmaya çalışıldığını söyleyen Yılmaz, "Bu durum salgın yönetimi açısından risk oluşturuyor” dedi. Son iki haftada Ordu’da eğitim emekçileri arasında vaka sayılarının hızla arttığını vurgulayan Yılmaz, “Bizim kendi imkânlarımızla tespit edebildiğimiz kadarıyla kentte son iki haftada Covid pozitif olan öğretmen ve personel sayısı en az 70. Vaka görülen okullarda hızla tedbirlerin alınması gerekirken bu konuda bakanlık ve kamusal sorumluluğu olan yöneticiler yavaş hareket ediyor. Bu da salgının yayılımını engellemek yerine tam tersine yayılmasını sağlıyor” ifadelerini kullandı.

***

Muğla’da 124 okuldan 102’sinde yüz yüze eğitime ara verildi

Vakaların artışa geçtiği bu dönemde yüz yüze eğitimin başlaması, yalnız Ordu’da değil, pek çok ilde virüsün yayılmasına davetiye çıkardı. Yüksek riskli iller arasında olan Muğla’da, Milas İlçe Millî Eğitim Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada 124 okuldan 102’sinde yüz yüze eğitime 14 gün boyunca ara verildiği açıklandı. Eğitim Sen Muğla Şube Başkanı Birdal Savran, “Bu durum öğrenciler ve öğretmenler arasında salgının giderek yayıldığını gösteriyor. Sağlık hakkı ile eğitim hakkı, çalışma hakkı arasında tercih yapmaya zorlanıyoruz” diyerek tepkisini dile getirdi. Pazartesi gününden itibaren okullara siyah maske takarak gideceklerini söyleyen Savran, “Vakalar belirli bir orana gerileyene, eğitim emekçileri aşılanana ve düzenli test başlayana dek yüz yüze eğitime ara verilmesini, sınavların iptal edilmesini talep ediyoruz” dedi.