Kiracılarını icraya veren Diyanet Vakfı, üç yılda 70 milyon TL’ye yakın para topladı. Vakıf, dev bir holdinge dönüşürken 2019’da 1,2 milyar TL gelir elde etti.

Vakıf değil dev holding

Mustafa M. BİLDİRCİN

Covid-19 salgını nedeniyle ekonomik güçlük çeken ve uzun süre kepenkleri kapalı kalan kiracılarını icraya veren Türkiye Diyanet Vakfı’nın bir yıllık iktisadi işletme geliri dudak uçuklattı. Esnafa icra yolunu gösteren vakıf, 2019 yılında yalnızca işletmelerinden 13,6 milyon TL gelir elde etti.

GELİRLERİ DUDAK UÇUKLATTI

Türkiye Diyanet Vakfı’nın kiracısı olan esnaf, pandemi döneminde kiralarını ödeyemeyince icraya verildi. Vakfın Bingöl’deki kiracıları, Covid-19 ile mücadele tedbirleri kapsamında dükkanlarını uzun süre kapalı tuttuklarını, kiraların bu nedenle ödenemediğini belirtti. Ekonomik sorunlarını vakıf yöneticileriyle de paylaştıklarını anlatan kiracılar, “yöneticilerin katı tutumu” nedeniyle sonuç alamadıklarını ifade etti.

Kiracısına icra yolunu gösteren vakfın, “İktisadi işletme” ve “Finansal gelirler” adı altında bir yılda elde ettiği para dikkat çekti. Yalnızca 2019 yılında, “İktisadi işletme geliri” adı altında 13,6 milyon TL para kazanan vakfın bu kalemden 2017, 2018 ve 2019 yıllarında elde ettiği toplam gelir ise 70 milyon TL’ye yaklaştı. Vakfın 2019 yılındaki toplam geliri ise 1,2 milyar TL olarak gerçekleşti.

ÜÇ YILDA 3 MİLYAR TL GELİR

Diyanet İşleri Başkanlığı’nın, “kara kutusu” olarak nitelendirilen ve 2020 yılı faaliyet raporunu halen açıklamayan Türkiye Diyanet Vakfı’nın 2017, 2018 ve 2019 yıllarındaki toplam gelirleri ise şöyle:

vakif-degil-dev-holding-867023-1.

***

Yüzlerce inşaat

Türkiye’de Diyanet Vakfı’na bağlı 35 kız ve erkek öğrenci yurdu bulunuyor. 2019 yılı itibarıyla toplam 13 sosyal tesis, Diyanet Vakfı’nca işletiliyor. Vakfa bağlı olan ve 1983 yılında Ankara Kocatepe Camii inşaatı ile birlikte inşaat sektörüne adım atan KOMAŞ A.Ş., 2021 yılı itibarıyla hem yurtiçinde hem de yurtdışında yüzlerce inşaat yapıyor. Şirketin faaliyet gösterdiği alan inşaat ile de sınırlı kalmazken bünyesinde turizm ve seyahat acenteleri ile İzmir’de Bornova Koleji ve Bayraklı Anaokulu gibi eğitim kurumlarını da barındırıyor.