AKP döneminde açılan vakıf üniversitelerinin çoğunluğunun cemaat ve iktidarla yakın ilişkisi bulunuyor. Bazı üniversitelerin mütevelli heyetinde AKP’li üyeler yer alıyor

Vakıf üniversitelerinin iktidar ve cemaat sevgisi

ŞAHİN YATKIN

AKP iktidarı döneminde kurulan 55 özel üniversitenin büyük bölümünün cemaatlerle yakın ilişkisi bulunuyor. İstanbul, Ankara ve Bursa başta olmak üzere çok sayıda ilde kurulan ve cemaatlere yakınlığıyla bilinen üniversitelerde binlerce öğrenci eğitim görüyor. Bazı üniversitelerin mütevelli heyetinde AKP’li üyeler yer alıyor.

İstanbul’da kurulan İbn Haldun Üniversitesi, Recep Tayyip Erdoğan’ın oğlu Bilal Erdoğan’ın yöneticileri arasında olduğu TÜRGEV’e bağlı faaliyet gösteriyor. Kamuoyunda, “Üniversiteleri bölen tasarı” olarak bilinen “Yükseköğretim Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı” ile kurulan Semerkand Bilim ve Medeniyet Üniversitesi’nin bağlı olduğu vakıf ise dini cemaatlerle bağı olduğu iddia edilen Hecegan Vakfı olarak görünüyor. İstanbul 29 Mayıs Üniversitesi de Diyanet İşleri Başkanlığı bünyesinden ayrılarak özerk statü sağlanan Türkiye Diyanet Vakfı tarafından idare ediliyor. İslam Araştırmaları Merkezi (İSAM) de bu üniversitenin çatısı altında çalışmalarını yürütüyor.

AKP’li isimler yönetimde

İstanbul’un ardından en çok sayıda vakıf üniversitesinin bulunduğu Ankara’daki bazı vakıf üniversitelerinin de cemaatlerle yakın ilişkisi bulunuyor. Yöneticileri arasında AKP’li belediye meclisi üyesinin yer aldığı Medipol Üniversitesi’nin Mütevelli Heyeti Başkanlığı’nı Sağlık Bakanı Fahrettin Koca yürütüyor.

Bursa’da 2010 yılında kurulan ve açılışını Cumhurbaşkanı Erdoğan’nın yaptığı Faruk Saraçoğlu Tasarım Meslek Yüksek okulu ve yine aynı yıl Trabzon’da hükümetlere yakınlığıyla bilinen İmam Hatip Okulu Dernek başkanlığı gibi faaliyetlerde görev alan eski Maçka Belediye Başkanı Ömer Yıldız tarafından kurulan Avrasya Üniversitesi de eğitimine devam ediyor.

***

Meclis gündeminde

Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Tekliflerinin konuşulduğu 13 Şubat 2014 tarihli oturumda, dönemin CHP İstanbul Millet Vekili Fatma Nur Serter, AKP’nin Biruni Üniversitesi’nin kurulmasıyla ilgili verdiği önergeye karşı Milli Eğitim Komisyonunun üniversitenin kurulmasıyla ilgili konuyu görüşmediğini ve doğrudan Plan ve Bütçe Komisyonundan çıktığını belirtmişti. Üniversitenin kuruculuğunu üstlenen Dünya Eğitim Vakfı’nı kuran kurumun, 2012 yılında 50 bin lira sermaye ile kurulan Erva Öğretim Yatırımı ve Ticaret Anonim Şirketi’nin olduğunu söylemiş, bu şirketin kurulduktan tam iki ay sonra ise toplam malvarlığı 300 bin lira olan Dünya Eğitim Vakfını kurduğunu vurgulamıştı.