Vakıf Üniversitesi’nden ücretsiz izin dayatması

MERAL DANYILDIZ

Araştırma görevlileri, Okan Üniversitesi tarafından imzalatılmak istenen sözleşmeyle zorla ücretsiz izne çıkarıldıklarını öne sürdü. Ayrıca maaşlarının da düştüğünü ifade eden çalışanlar, yarı zamanlı çalışmaya mecbur bırakıldıklarını, mobbinge uğradıklarını iddia etti.

Üniversitede görev yapan araştırma görevlileri, süreci şöyle aktardı: “17 Nisan’da YÖK bir yasa çıkardı. Yasada şöyle diyor, ‘Artık vakıf üniversitelerinde çalışan akademisyenler devlet üniversitelerinde çalışanlardan daha az ücret alamaz.’ Daha sonra tekrar bir yasa daha çıkardı, ‘İsterseniz devletteki brüt üzerinden isterseniz net üzerinden anlaşın’ dendi. 2020 sonuna kadar geçerli olmak kaydıyla yeni sözleşmeleri yapmak zorundasınız dedi. O günden bugüne maaşlarımızda hiçbir değişim olmadı. Birçok arkadaşımız ücretsiz izne çıkarıldı. Bazılarımız Kısmi Çalışma Ödeneği olarak gösterildi. Geçtiğimiz ayın 24’ünde ise yeni sözleşmeler geldi. Sözleşmeler olması gerektiği gibi devletteki brüt üzerindendi. Ama üniversite bu sözleşmenin yanında bir dilekçe imzalatmak zorunda bırakıyor. Dilekçede, ‘ben kendi isteğimle 16 gün ücretsiz izin kullanmak istiyorum’ yazıyor. Okul bunu da 31 Mayıs 2021 tarihine kadar her ay düzenli olarak istiyor. Bu dilekçeyi imzalamazsak bize sözleşmeyi bile göstermiyorlar.”

Dilekçeyi imzalamak istemedikleri için mobbinge uğradıklarını, yarı zamanlı çalışmaya zorlandıklarını belirten çalışanlar, bu sistemle sadece 14 gün sigortalı olduklarını kaydetti:

“Eğer imzalarsak, yarı zamanlı çalışmaya zorlanacağız. 14 gün sadece sigortalı oluyoruz. 16 gün ücretsiz izin kullandığımız için sigortamız yatmayacak. Brüt ücret üzerinden anlaşmamış oluyoruz. Biz bunu kabul etmiyoruz. Daha sonra bir arkadaşımıza okuldan açıklama yapıldı. Biz sadece dilekçeye imza atmayanların ücretsiz izne çıkarıldığını öğrendik.”

Okan Üniversitesi’nden bir yetkili ise “Şu anda bize gelen bir bilgi yok” dedi.