Vakıf ve derneklerden öğretmenlere eğitim

Mustafa BİLDİRCİN

Milli Eğitim Bakanlığı Personeli Hizmet İçi Eğitim Yönetmeliği Resmi Gazete’de yayımlandı. Hizmet içi eğitimlerin süresinin ve eğitimlerin yapılacağı yerin tanımlandığı yönetmelikteki sivil toplum örgütleri ve özel sektör detayı dikkat çekti. MEB personeline eğitim verecek görevlilerin sivil toplum kuruluşu ve özel sektör çalışanları arasından seçilmesine olanak sağlandı. Yönetmelik, “Vakıf ve derneklerin öğretmenlere ulaşmasının önü açıldı” şeklinde yorumlandı. Yönetmeliğin, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ile özel sektör çalışanlarının okul yöneticileri ile öğretmenlere eğitim vermesinin önünü açan maddesinde, “Eğitimciler bakanlık personeli, üniversiteler, diğer kamu kurum ve kuruluşları, sivil toplum kuruluşları ve özel sektör çalışanları ile sanat ve mesleğinde temayüz etmiş kişiler arasından seçilir” ifadeleri kullanıldı.

Eğitim Kurulu’nun adaylık eğitimi, sertifika programı ve benzeri özel nitelikli faaliyetler ile öğretmen ihtiyacının karşılanamadığı durumlarda, pedagojik formasyonu olmadan ataması yapılanlara düzenlenecek pedagojik formasyon/öğretmenlik meslek bilgisi eğitimine ilişkin eğitim programlarını belirleyeceği bildirildi.

CHP Eğitim Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Lale Karabıyık, “Belirsiz, ucu açık bir madde, belirli olması gerekir. MEB personelini kim yetiştirecekse kendi bünyesindeki personel ve YÖK üzerinden personel ile yetiştirebilir, STK katılımcı olabilir. Tarikat ve cemaatlerin arka bahçesi olan vakıfların MEB personelini yetiştirmesi anlamına gelebilir, okullara vakıf ve dernekler elini kolunu sallayarak geliyor. Öğretmenlere verilecek eğitimi de STK’lere bırakmak bu vakıflara alan açabilir, burada adı geçen STK’lerin hangi STK’ler olduğu net olarak belirtilmelidir. Netlik kazanmadan STK’lere bırakmak cümlesi, vakıf, tarikat ve cemaatlere alan açabilir” dedi.