Vakıfların eğitimdeki etkisine ilişkin bir çalışma hazırlayan CHP Genel Başkan Yardımcısı Karabıyık “AKP iktidarında TÜRGEV, TÜGVA ve Ensar Vakfı paralel bakanlık gibi eğitim hizmeti vermektedir” dedi.

Vakıflar paralel bakanlık oldu

Kardelen TATAR SİNECAN

CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun son dönemdeki açıklamalarıyla tekrar gündeme gelen vakıfların ülkedeki en etkili olduğu alan eğitim. Hem açtıkları yurtlarla hem de MEB ile yaptığı protokollerle eğitimde adeta ‘paralel bakanlık’ gibi faaliyet gösteren vakıflara ilişkin CHP Eğitim Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Lale Karabıyık bir çalışma hazırladı. Çalışmada şu başlıklar dikkat çekti:

Vakıf, dernek ve cemaatler eğitim sisteminde etkin rol oynamaya başlamıştır. Bu tehlikeli gidişatın sonunda, uzun süredir siyasi iktidar tarafından desteklenen vakıflar Milli Eğitim Bakanlığı’nın yetkilerini kullanmaya başlamışlardır.

2012 yılında yapılan 4+4+4 düzenlemesi sonrası vakıf-derneklerle imzalanan protokollerde ciddi bir artış yaşanmıştır. Özellikle TÜRGEV, Ensar Vakfı, TÜGVA, İlim Yayma Cemiyeti, Hayrat Vakfı ve İHH ile yapılan protokoller çok dikkat çekmiştir.

Sivil Toplum Kuruluşu adı altında tarikat ve cemaatler, okul öncesinden üniversiteye kadar tüm okullara, protokol yapmasına gerek bile kalmaksızın girmeye başlamışlardır. Ayrıca, okul öncesi düzeyde, sıbyan mektepleri adı altında, tarikat ve cemaatlere bağlı vakıf-dernekler faaliyet göstermeye başlamışlardır.

ANAHTAR ENSAR’A TESLİM

AKP iktidarında TÜRGEV, TÜGVA ve Ensar Vakfı paralel bakanlık gibi eğitim hizmeti vermektedir. Bu vakıflar neredeyse her ilde ve çok sayıda ilçede Bakanlığa bağlı birer ‘müdürlük’ gibi yayılmıştır. Özellikle Ensar Vakfı’na yapılan yetki devirleri ise skandal boyuttadır. Çünkü Ensar Vakfı tarafından hazırlanacak yeni öğretim programlarının kurumlarda uygulanabilmesine bile imkan tanınmıştır!

Yapılan bu protokollerin Halk Eğitim Merkezlerinde eğitim kursları düzenlemeyi içeren örnekleri de mevcuttur. Yani bu kurslar aracılığı ile tüm vatandaşlara ideolojik propaganda yapma fırsatı yakalamıştır.

Ayrıca, eğitimde çözülmesi gereken onlarca sorun varken, öğrencilerimiz arasındaki bir makas derinleşmişken, öğretmenlerimiz atama beklerken, bir yandan öğrencilerimiz öğretmen eksikliği nedeniyle eğitim imkanlarından uzaklaşırken, yani Milli Eğitim Bakanlığı’nın bütçesinde bir iyileştirme ihtiyacı had safhada iken, MEB Bütçesini Türkiye Maarif Vakfı’na aktarmaktadır.

İDEOLOJİK ARAÇ

MEB, bu vakıf ve dernekleri himayesine almıştır ve onlar aracılığıyla AKP politikalarını okullarda aktararak nesilleri ideolojik olarak şekillendirme hedefinde ilerlemektedir.

Son 20 yılda MEB ve milli eğitim sistemi, AKP teşkilatlarının, tarikat ve cemaatlerin, vakıf ve derneklerin, Diyanet İşleri Başkanlığının ve yandaş sendikaların oyuncağı ve nesilleri ideolojik olarak şekillendirme merkezi haline gelmiştir.