Gerici vakıflara iktidarın yaptığı kıyakların bir bölümü yargıdan dönüyor. Son iki örnek İzmir’den geldi. Urla’da Ensar Vakfı’nın kamu arazisine yönelik planı ve Seferihisar’daki öğrenci yurdunun İnsan Vakfı’na tahsisi iptal edildi.

Vakıflara kıyağa yargı freni
Fotoğraf: BirGün

Aycan KARADAĞ

6 yaşında çocuğun istismarıyla gündeme taşınan tarikatlar ve onlara ait vakıfların para kaynaklarının da tartışılmasına yol açtı. Kamu kaynaklarının, binaların ve arazilerin bu vakıflara tahsis kararları ise kimi zaman yargıdan dönüyor. Buna uygun iki yargı kararı dün İzmir’den geldi.


DENİZE SIFIR ARAZİ

Urla’nın Zeytineli mahallesinde denize sıfır Devlet Hava Meydanları İşletmesi’ne (DHMİ) ait sosyal tesis bir süre önce 49 yıllığına bedelsiz olarak Ensar Vakfı’na devredildi. Vakıf buraya eğitim merkezi ve öğrenci yurdu yapılması için plan hazırladı. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı plan değişikliğini onayladı.

Bu karara karşı TMMOB Mimarlar Odası ile Şehir Plancıları Odası’nın İzmir şubelerinin açtığı dava dün görüldü. İzmir 5. İdare Mahkemesi, yürütmeyi durdurma kararı verdi. Kararda “Söz konusu işlemin uygulanması halinde telafisi güç zararlar doğabileceğinden, yürütmesinin durdurulmasına karar verilmiştir. Kamu yararı görülmemiştir” denildi. İki odadan yapılan açıklamada ise şu çağrı yapıldı:“Kamuya ait mülklerin tarikat ve cemaatlere devir-tahsislerinin ivedilikle iptal edilmesi gerekiyor.”

Bilirkişi raporu ve alınan mahkeme kararında şöyle şu cümlelere yer verildi:’’ Planda içinde bulunduğu yerleşme ile ilişki kurulmamış, koruma amaçlı plan sınırları, coğrafi/fiziksel ve ekolojik alt bölge bütünlüğü dikkate alınmamış. Yapılan müdahale bütüncül olmamış. Şehircilik ilkelerine, planlama esaslarına, ilgili mevzuata ve kamu yararına uygun olmadığı tespit edilmiştir.’’

KARARDA LAİKLİK VURGUSU

İkinci karar ise Seferihisar ilçesindeki bir imam hatip lisesine ait öğrenci yurdunun 25 yıllığına İnsan Vakfı’na tahsis kararı da iptal edildi. ANKA’da yer alan habere göre dava Eğitim-Sen’in başvurusu üzerine açıldı. Milli Eğitim Bakanlığı ise ‘protokolde kamu yararı gözetildiğini’ öne sürerek davanın reddini talep etti. 5. İdari Dava Dairesi ise iptal kararı verdi. "Türkiye’nin demokratik, laik ve sosyal bir hukuk devleti olduğuna" dikkat çeken kararda şöyle denildi: "Örgün eğitimdeki öğrencilere yönelik her türlü etkinlik devletin hizmet alanı içerisinde, kurum, kuruluşlarca yürütülebileceğinin kabul edilmesi, idare esaslarına aykırı. Bu kararla alanın diğer kurum, kuruluş ve bireylerin faaliyet alanına dönüştürüleceği açıktır. Protokolün hukuka aykırı olduğu sonucuna varıldı."