Birçok hukuksuzluğa sahne olan eski Vali’nin HES projesi ikinci kez iptal edildi. Onay veren Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü, mahkeme kararının ardından faaliyetin durdurulması için harekete geçti.

Vali’nin hukuksuz HES’i durduruluyor
Fotoğraf: BirGün

Gökay BAŞCAN

Yaşanan hukuk garabetine son noktayı Danıştay 6’ıncı Dairesi koydu. Eski Vali Selahattin Akyurt’un Hanlı Hidroelektrik Santralı projesi ikinci kez iptal edildi. Çevresel etki değerlendirme (ÇED) olumlu kararı daha iptal edilen projeyi şirket büyütmesine rağmen bu kez ÇED’den muaf tutulmuştu. Projenin iptalinin ardından HES faaliyetinin durdurulmasına karar verildi.

Artvin’de valilik, Şavşat’ta ise kaymakamlık yapmış olan Akyurt’a ait Akyurt Enerji Üretim A.Ş. tarafından yapımına başlanan Hanlı HES projesi için ÇED olumlu kararı verilmişti. Kararı yargıya taşıyan bölge halkı, Rize İdare Mahkemesi’ne dava açmıştı. Mahkeme, bölgede ağaç katliamına neden olan projeye ilişkin ÇED olumlu kararını iptal etmişti.

Temyiz yoluna başvuran şirket kararı Danıştay’a taşıdı. Bunun üzerine devreye giren Danıştay 6’ıncı Dairesi, 28 köyü ilgilendiren Hanlı HES projesinin ÇED olumlu kararının iptalini onadı. Bu kararla projenin iptali kesinleşmiş oldu. Rize İdare Mahkemesi’nin iptal kararının ardından yeni bir başvuru yapan şirkete, proje için bir kez daha ‘ÇED gerekli değildir’ kararı verildi. Bölgeye vereceği zararların mahkeme tarafından tespitine rağmen kapasitesi genişleyen proje ÇED’den muaf tutulmuş oldu.

Tekrar açılan davada Rize İdare Mahkemesi daha önce iptal ettiği proje için bu kez karar değiştirdi. ÇED gerekli değildir kararına karşı açılan davayı reddetti. Bunun üzerine bölge halkı, kararı temyize taşıyarak Danıştay 6’ıncı Dairesi’ne götürdü. İptal kararı veren Danıştay, temyiz yolunun kapatarak son noktayı koydu.

‘FAALİYETİ DURDURUN’ YAZISI

Danıştay’ın kararının ardından, Rize Çevre Şehircilik ve İl Müdürlüğü, faaliyetin durdurulması için yazı yazdı. Yazıda ayrıca, Şavşat Kaymakamlığı tarafından takibinin yapılması ve müdürlüğe bilgi verilmesi istendi.

Eski Vali’nin projesini durduran Danıştay 6’ıncı Dairesi’nin kararında önemli tespitler yer aldı:

Özellikle kadim su hakları bakımından açılan iki davada benzer nitelikte.

İlk mahkemenin verdiği iptal kararının gerekçelerini yeni projede giderilmesi mümkün değil.

ÇED sürecinin işletilmemesi nedeniyle halkın katılım toplantısı yapılmamış, bu da yurttaşların süreci etkin şekilde katılmalarına engel olmuştur.

“Hukuksuzluk sona erdi” diyen davanın avukatı Halis Yıldırım, “Yıllara yayılan ve kesintisiz süren Şavşat halkının mücadelesi zaferle sonuçlandı. Bu süreçte Şavşat halkı hukuksuzlukla mücadele ederken şirket HES’i tamamladı. Adalet geç geldi ancak bundan sonraki süreçlerde de hukuki hakkımızı aramaya devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.