Validebağ’da anıt ağaçlar tehlikede: Bakım değil budama!

DİLARA ŞİMŞEK

İSTANBUL’un Üsküdar ilçesinde bulunan Validebağ Korusu’nun millet bahçesine dönüştürülmek istenmesiyle ilgili Validebağ Gönüllüleri’nin açtığı dava sürüyor.
1990’lı yıllardan bu yana rant heveslilerinin iştahını kabartan koruda önceki gün anıt ağaçlar ‘bakım’ adı altında budandı.

Validebağ Gönüllüleri’nin uğraşları sonucunda ağaçların budanması durduruldu.

Validebağ Gönüllüleri Derneği’nden Arif Belgin, koruda ağaçlar için nöbet tutmaya başladıkların söyledi: “Ağaçları budayan görevlilere ağaçlara dokunmaları için koruma kurulundan onay alıp almadıklarını sorduk. Belediyeden sözlü onay aldıklarını söylediler ancak sözlü onay verme hakları yok çünkü yazılı bir belge olması gerekiyor.”

Anıt ağaçlar kurumuş olsa bile dokunulmasının suç olduğunu dile getiren Belgin, konuşmasını şöyle sürdürdü: “İstanbul Büyükşehir Belediyesi 2018 yılında korudaki ağaçların envanterini çıkardı. Bu anıt ağaçlar tescillendiyse Üsküdar Belediyesi anıt ağaçlara dokunarak suç işliyor demek. Bu nedenle suç duyurusunda bulunacağız.”

Anadolu yakasının en büyük doğal yeşil alanlarından birisi olan Validebağ Korusu hem tarihi hem doğal SİT alanı olarak 1. derece koruma altında.