Validebağ’da bir hukuki zafer daha elde edildi
Fotoğraf: BirGün

Haber Merkezi

İstanbul'da Anadolu Yakası'nın son yeşil alanlarından olan, 1.derece sit koruması altında olmasına rağmen yıllardır yapılaşma baskısı yaşayan Üsküdar'daki Validebağ Korusu için idare mahkemesinden sevindiren bir haber geldi. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın 2021 yılının mart ayında onayladığı Validebağ Korusu koruma amaçlı imar planlarına Şehir Plancıları Odası ve Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi tarafından iptal davası açılmıştı.

Sözcü’nün haberine göre, İstanbul 2. İdare Mahkemesi davayı 16 Aralık 2022 tarihinde karara bağlayarak planları iptal etti. Kararda, imar planlarının tematik analizlerden, yeterli sentez çalışmalarından yoksun olduğuna, yeterli analitik değerlendirme sürecinden geçmediğine dikkat çekildi.

Planlarda öngörülen Millet Bahçesi peyzaj projesinin uygulanması durumunda Validebağ Korusu'nun “orman”, “doğal nitelikli yeşil alan” ve “koruma alanı” vasıflarını, ekolojik zenginliğini kaybedeceği, “millet bahçesi-park” kategorisine indirgeneceği vurgulandı.

Plan ile korunması gereken alanın tahribatına neden olunacağının altı çizilerek planlarda şehircilik ilkelerine, planlama esasları ve tekniklerine, kamu yararına ve hukuka uyarlık bulunmadığı sonucuna varıldı.

Validebağ Gönüllüleri'nin açtığı dava sonucunda da İstanbul 6. İdare Mahkemesi, 7 Aralık 2022 tarihinde korunun millet bahçesine dönüştürülmesinin önünü açan koruma kurulu kararını ve imar planlarını iptal etmişti.