Validebağ’da talana karşı 200 gündür süren direniş, yeni bir kazanımla taçlandı. AKP’li Belediye rehabilitasyon adı altında rantın önünü açan projeyi feshetti.

Validebağ’da halkın zaferi perçinlendi: AKP’li belediye sözleşmeyi feshetti

HABER MERKEZİ

AKP’li Üsküdar Belediyesi’nin hedefinde olan İstanbul Anadolu yakasının en büyük ikinci yeşil alanı olan Validebağ Korusu’nda 200 gündür mücadelelerini sürdüren yurttaşlar, yeni bir zafer daha kazandı. AKP’li Üsküdar Belediyesi, ‘rehabilitasyon’ adı altında 500 araçlık otopark,150’den fazla elektrik direği gibi katliamları yapmanın yolunu açan projenin sözleşmesini feshetti.

Üsküdar Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürlüğü’ne tahsis edilen 1’inci derece doğal sit alanı olan korunun ‘rehabilitasyonu’ için Bitki Dünya Sanayi adlı şirketle yapılan sözleşme, dün yapılan protokolle tasfiye edildi.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un “Validebağ Korusu projesine 21 Haziran Pazartesi günü başlıyoruz” açıklaması üzerine Validebağ Gönüllüleri ve Validebağ Savunması koruda nöbetlerine başlamıştı. Yaklaşık yedi aydır koruda nöbet tutan yurttaşlar, 200’üncü günde gelen bu kararla büyük bir kazanım elde etti.

NE OLMUŞTU?

‘Rehabilitasyon Projesi’ne ilişkin yapılan ihalenin yürütmesi İstanbul 6’ncı Bölge İdare Mahkemesi tarafından geçen aylarda durdurulmuştu. Mahkemenin bu kararıyla üçüncü kez yürütmeyi durdurma alınmıştı.

İstanbul 6’ncı Bölge İdare Mahkemesi, korunun millet bahçesi yapılmasını uygun bulan koruma kurullarına 2018 yılında açılan davada ve 1/5000 Ölçekli Koruma Amaçlı İmar Planı’nın (KANİP) iptali için açılan davada da yürütmeyi durdurma kararı vermişti.

Bu iki kazanımın ardından hukuk mücadelelerine ve direnişlerine devam eden yurttaşlar, yeni bir kazanım daha elde etmişti.