Validebağ’da parça parça talan

Yaren ÇOLAK

İstanbul Anadolu yakasının en büyük ikinci yeşil alanı olan Validebağ Korusu’ndaki Haydarpaşa Lisesi arazisinin statüsünün değiştirilmesine karşı Validebağ Gönüllüleri Derneği dava açtı. Derneğin avukatı Onur Cingil; Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın yaptığı bu değişiklikle korunun bir bölümünün sit alanı olmaktan çıkacağına dikkat çekti.


Dernek, geçen ay açtığı davada ‘Validebağ Korusu Doğal ve Tarihi Sit Alanı’ kapsamında bulunan lise arazisinin ‘sürdürülebilir koruma ve kontrollü kullanım alanı’ olarak tesciline dair 19 Kasım 2021 tarihli idari kararın iptal edilmesini istedi. Söz konusu idari işlemin, usul, yasa ve uluslararası hukuk normlarına aykırı olduğu vurgulandı.

Avukat Cingil, “Validebağ Korusu yaklaşık 360 dönümlük birinci derece doğal ve tarihi sit alanı. Lisenin olduğu yerle alakalı bir statü değişikliği yapıldığı takdirde buranın bütünlüğü bozulacak. Ve bu karar emsal teşkil edecek” dedi.

Okulun Validebağ Korusu içerisinde yaklaşık 30 dönümlük sit alanında yer aldığını belirten Altunizade Muhtarı Rıza Şener ise “Haydarpaşa Lisesi eskiden Haydarpaşa Numune Hastanesi’nin karşısındaydı. 80’li yıllarda oradan aldılar, Validebağ Korusu’na yaptılar. Kısacası sit alanına okul yapıldı. Okulun müştemilatı, öğrenci pansiyonu, konferans salonu, öğretmen pansiyonu var” diye konuştu. Şener, koruya verilecek herhangi bir tahribata karşı mahalleli olarak sonuna kadar mücadele edeceklerini duyurdu.