Talan planlarının odağındaki Validebağ Korusu’nun şimdi de ‘millet bahçesi’ yapılmak istenmesine tepki gösteren Validebağ Gönüllüleri: Söyleye söyleye dilimizde tüy bitti ama tekrar ediyoruz, Validebağ’dan elinizi çekin

Validebağ’dan  elinizi çekin

YAĞMUR ÖZTÜRK

Yıllardır yapılaşma tehdidi altında olan İstanbul Üsküdar’daki Validebağ Korusu şimdi de “millet bahçesi” tehdidiyle karşı karşıya. Korunun 35 dönümünü kapsayacak olan projeye tepki gösteren Validebağ Gönüllüleri basın açıklaması yaparak “Validebağ Korusu’ndan elinizi çekin” dedi.

Rant girişimlerinin devamı
İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin 1.derece doğal sit koruması altında olan koruda millet bahçesi yapmak için koruma kuruluna başvurması üzerine kamuoyunda tepkiler çoğaldı. Tepkiler üzerine Validebag Korusu Adile Sultan Kasrı bahçesinde dün koruda bir araya gelerek bir basın açıklaması yapan Validebağ Gönüllüleri, projeye neden karşı çıktıklarını anlattı. İçeriği belirsiz olan “millet bahçesi” projesinin, yıllardır koruyu ranta açmak için yapılan girişimlerin bir devamı olduğunu vurgulayan yaşam savunucuları iş makinalarının koruya girmesine izin vermeyeceklerini dile getirdi.

Korunun 1. derece doğal sit alanı olduğunun da hatırlatıldığı açıklamada “Validebağ Korusu 1999 yılından beri 1.derece doğal SİT alanıdır. Koruda binlerce ağaç ve çalı, sincabıyla, kaplumbağasıyla, kirpisiyle binlerce hayvan, kuş ve böcek yaşıyor. Koru bu canlıların evidir. Sizin politik amaçlarla insanlara hoş görünmek için “hizmet” adıyla sunmaya çalıştığınız işler, buradaki canlıların yuvasını darmadağın edecek, Koru’dan uzaklaşmalarına yol açacaktır. Korudaki doğal ekosistem zaten çeşitli uygulamalarla zarar görmüş durumda iken, tamamen yok etmeye kalkışmayın” denildi.

Koru tehlike altında
Şimdiye kadar yapılan her projenin koruya her defasında zarar verdiğinin altını çizen yaşan savunucuları bu durumu da örneklerle açıkladı: “Örneğin 2013 yılında “çevre düzenlemesi” adıyla yapılan işlerin sonunda Adile Sultan Kasrı’nın tüm çevresi mermerle kaplandı, hiçbir işlevi olmayan duvarlar yapıldı. 2014 yılında ‘Sadece bir izci çadırı yapacağız’ diyerek başlanan projenin beton temelli bir yapılaşmaya dönüştüğünü gözlerimizle gördük. Dolayısıyla her projeye kuşkuyla yaklaşıyoruz ve bunda haklıyız.”

Basın açıklaması “Sonuç olarak, Validebağ Korusu’ndan elinizi çekin. Validebağ Korusu’nu rahat bırakın. Söyleye söyleye dilimizde tüy bitti ama, tekrar söylüyoruz: Validebağ Korusu’na dokunmayın” ifadeleriyle son buldu.
Basın açıklamasının ardından konuşma yapan Avukat Onur Cingil, ‘millet bahçesi’ tanımının uydurulmuş bir kavram olduğunu söyledi. “Millet bahçesi aslında yeşil olmayan boş arazilerin, mesela statların, mesela yıkılan yerlerin yeşillendirilerek millete halka kazandırıldığı yerlerdir” diyen Cingil sözlerine şöyle devam etti: “Koruların içine belli bir düzenleme yapıp oluşturulacak bir yer değildir. Zaten yeşilin olduğu bir yerde oluşturulamaz. Validebağ halkındır, buradaki bitkilerindir, tüm canlılarındır, kuşlarındır.”