Validebağ Gönüllüleri, Validebağ Korusu'na 'millet bahçesi' yapılacağını duyurdu

Validebağ Gönüllüleri, Validebağ Korusu'na 'millet bahçesi' yapılacağını duyurdu.

Validebağ Gönüllüleri'nin Facebook'tan, "Validebağ Korusu zaten millet malıdır, korunun ayrıca 'millet bahçesi' yapılmasına ihtiyacı yoktur!" başlıklı açıklamasında, "Validebağ Korusu I. derece doğal ve tarihi SİT alanıdır. Gelecek nesillere bu koruyu doğal, yeşil ve bir bütün olarak bırakma borcumuz vardır. Koru’ya dokunmayın. Validebağ Korusu için illa bir şeyler yapmak isteyenlerin, Koru’nun çöpten kurtulmasını sağlamaları yeterlidir" denildi.

Validebağ Gönüllüleri'nin sosyal medyadan yaptığı açıklamanın tamamı şöyle:

"Validebağ Korusu, 354 dönüm büyüklüğüyle İstanbul’un Anadolu yakasının en önemli yeşil alanlarından biridir. Validebağ korusunu özel yapan sadece yeşil olması değil, doğal yaşamın sürdüğü ve kendisini yeniden üretebildiği bir alan olmasıdır. Bu nedenle 1999’dan bu yana I. derece doğal ve tarihi SİT alanıdır. İçinde binlerce ağaç, çalı, hayvan yaşıyor. Sincapları, kirpileri, kaplumbağaları, yerli ve göçmen kuşları, böcekleriyle Koru canlı bir organizma.

Validebağ Korusu üzerinde uzun zamandır rant heveslilerinin gözleri var, biliyoruz. Kimisi Koru’yu “kent ormanı” yapacağını, kimisi “İstanbul’un Hyde Park’ı” yapacağını söyledi bugüne kadar. Birisi içine hastane yapmaya kalkışır, bir başkası gölet, amfitiyatro, kuş gözlem kulesi, yürüyüş yolu, çocuk oyun alanı yapmak ister. Bazısı restoran-kafe açmaya kalkar, bir başkası atletizm şampiyonası düzenler, daha bir başkası toplu piknik için binlerce insanı otobüslerle şehrin uzaklarından otobüsle taşır.

Validebağ Gönüllüleri olarak 1998’den bu yana, tüm bu rant girişimlerine karşı mücadele ettik ve mücadele etmeye devam ediyoruz.
Dün bir gazete haberinde, Validebağ Korusu’nun “millet bahçesi” yapılmasına karar verildiği yazıyordu. Öncelikle hatırlatmak isteriz ki, Validebağ Korusu bahçe değildir, park değildir, korudur. Üstelik I. derece doğal SİT alanıdır. İçinde bulunan Adile Sultan Kasrı ve Abdülaziz Av Köşkü son yıllardaki hoyratça kullanımlara rağmen, tarihi değere sahiptirler ve I derecede koruma altındadırlar.

Öyle bir izlenim yaratılmaya çalışılıyor ki, sanki Validebağ Korusu kapalı, yasak bir bölge, insanlar giremiyor. Böyle bir şey yok. Validebağ Korusu her gün, kimisi yürüyen, kimisi koşan binlerce insanı misafir etmektedir. İsteyenler için çok sayıda yeme içme mekanları da bulunmaktadır. Gerçek bu iken ve herkes memnun iken, hala Validebağ Korusu’nu değişik biçimlere dönüştürmeye çalışmaya gerek yoktur. Çünkü biliyoruz ki, bu girişimler mutlaka bir inşaat çalışması gerektirecek ve Koru’daki doğal ekosistemi tahrip edecektir.

Özet olarak, Validebağ Korusu I. derece doğal ve tarihi SİT alanıdır. Gelecek nesillere bu koruyu doğal, yeşil ve bir bütün olarak bırakma borcumuz vardır. Koru’ya dokunmayın. Validebağ Korusu için illa bir şeyler yapmak isteyenlerin, Koru’nun çöpten kurtulmasını sağlamaları yeterlidir."