Yurttaşlar, Üsküdar Belediyesi tarafından Bakım ve Rehabilitasyon projesi adı altında parka çevrilmeye çalışılan Validebağ Korusu’nda eylemde. Gönüllüler, “İzin vermeyeceğiz” diyor,

Validebağ korudur, koru kalacak

MERAL DANYILDIZ

Validebağ Korusu’nun Üsküdar Belediyesi tarafından Bakım ve Rehabilitasyon projesi adı altında parka çevrilmeye çalışılmasına tepki gösteren Validebağ Gönüllüleri, koru içinde bir araya geldi. Basın açıklamasının ardından oturma eylemi yapan gönüllüler, “Validebağ korudur koru kalacak” , “Ranta talana geçit yok” , “Ağaçlar çocuklarındır” sloganları attı.Korunun bir kısmının geçtiğimiz yılın mart ayında Üsküdar Belediyesi’ne tahsis edilmesi nedeniyle, Üsküdar Belediyesi’nin yapmak istediği parka tepki gösteren yurttaşlar Kirazlıyayla’da direnen köylülere de selam gönderdi.

Basın açıklamasını okuyan Validebağ Gönüllüleri’nden Faruk Yege, “Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen’in kendi talebiyle 9 Haziran’da bizlerle yapmayı düşündüğü toplantı, kendi programı nedeniyle önce ayın 17’sine ertelendi, sonra 14 Haziran’a alındı. Kendisine proje sunumu yapmasını istemediğimizi bildirmiştik. Hal böyleyken, Hilmi Türkmen’in 11 Haziran’da basın açıklaması yaptığını öğrendik ve kendisiyle bugünkü görüşmesi iptal ederek kendimizi açıklamadaki gerçek dışı ve yanlış sözlere karşı gerçekleri açıklamak zorunda hissettik” dedi.

Türkmen’in, AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan girişimiyle korunun SİT alanı ilan edildiğine dair sözlerine de yanıt veren Yege, “Biz SİT ilanı için başvuru yaptığımızda Erdoğan İBB Başkanlığı’ndan ayrılmış olduğundan bu konudan haberi bile yoktu” ifadelerini kullandı.

BU NEYİN ACELESİ?

Yege, sözlerini şöyle sürdürdü: “Ocak 2021’de Koruya gelen bilirkişi heyeti, Nisan 2021’de açıkladığı raporunda, Validebağ Korusu’na millet bahçesi yapılmasının uygun olmadığını net bir biçimde ifade etmiştir. Dava devam etmekte iken ve bilirkişiler “millet bahçesi yapılamaz” derken, bu neyin acelesidir sayın Türkmen? Yangından mal mı kaçırıyorsunuz? Ayrıca İstanbullular Validebağ Korusu’nda zaten doğayla bütünleşiyor. Koru’ya herhangi bir gün gelen biri, Koru’da binlerce insanın yürüdüğünü, koştuğunu, piknik yaptığını görebilir. Hiç kimsenin belediyeden proje beklentisi yoktur. 2014 yılından beri Koru’da çılgın projeler yapmak için ısrar eden Üsküdar Belediyesi, 2014 yılında topladığımız 180.000’den fazla imzayı görünce, bu hevesini hayata geçirememiştir.”

validebag-korudur-koru-kalacak-887540-1.

KORUNUN BAKIMSIZLIK SEBEBİ ÜSKÜDAR BELEDİYESİ

Korunun bakımsızlığına sebep olarak Üsküdar Belediyesi’ni gösteren Yege, 23 yıldır Koru’daki çöplerin toplanması ve ağaçların bakımının yapılması için dilekçe yazdıklarını kaydetti: “Bu dilekçelerin gereğini yapmak şöyle dursun, cevap bile verilmedi. Üsküdar Belediyesi’ni bir kez daha asli görevlerini yapmaya davet ediyoruz. Türkmen, kontrolsüz köpeklerin saldırısı yüzünden her ay 150’den fazla yaralanma olayı yaşandığını söylemiş.
Korudaki köpeklerin bazılarının zaman zaman insanlara saldırdığı doğrudur. Ama bu sayı, Hilmi Türkmen’in ifade ettiği kadar yüksek değildir. Başıboş köpeklerin toplanarak kısırlaştırıldıktan ve aşıları yapıldıktan sonra Koru’ya bırakılması yönünde de Üsküdar Belediyesi’ne defalarca dilekçe yazdık, yine sonuç alamadık. Şimdi saldırı olaylarını abartarak ne yapmaya çalışıyorsunuz?”

validebag-korudur-koru-kalacak-887552-1.

İZİN VERMEYECEĞİZ

Validebağ Gönüllüleri Derneği olarak KANİP’in iptali için dava açacaklarını belirten Yege, ayrıca yurttaşların da bireysel olarak iptal davası açacakları bilgisini verdi. Yapılmak istenen projenin yasal bir temeli olmadığını aktaran Yege, “Aldığımız duyuma göre, Validebağ’da yapmak istediklerinizi bir firmaya vermişsiniz bile… Bu konuda bir ihale açıldı mı? Açıldıysa ne zaman? Kim kazandı? İhale bedeli nedir? Yapılacak işlerin ayrıntısı nedir? Olmayan projenizin ayrıntılarını açıklayamamanızı anlayabiliyoruz. Ama ihale dosyasını açıklamanız, şeffaf ve dürüst bir yönetimin olmazsa olmazıdır. Bekliyoruz. Yaptığımız çeşitli görüşmelerde hep kendi projelerinizi anlattınız, ayrıca sürekli fikir değiştirdiniz. Örneğin Ocak ayında yapmama sözü verdiğiniz aydınlatmayı Mayıs ayında, yapacağınızı söylediniz. Daha sonra 500 araçlık otopark yapımından vazgeçebileceğinizi söylediniz. Bu çelişkili tavırlarınız yeteri kadar şüphe çekici iken, basın açıklamanızda projelerle ilgili hemen hemen hiçbir detay vermediniz. Neden? “Dozerleri bir kez koruya sokayım, gerisi kolay” şeklinde mi düşünüyorsunuz? Eğer böyle düşünüyorsanız, hatırlatmak isteriz ki, işiniz hiç ama hiç kolay olmayacak. Size de, projelerinize de sonuna kadar direneceğiz.
Validebağ Korusu’nu koru olmaktan çıkarıp park ya da bahçe yapma projenizi halka rağmen gerçekleştiremezsiniz” ifadelerini kullandı.