Erzurum Valiliği tarafından kentteki toplam koronavirüs vaka sayısına ilişkin paylaşılan bilgi, Sağlık Bakanlığı’nın paylaştığı vaka sayıları ile çelişkili bir durum açığa çıkardı, gerçek tablonun gizlendiği şüphesi kuvvetlendi.

Valiler başka, Bakanlık başka sayı açıklıyor: Bir çelişki de Rize'den

UĞUR KOÇ | ugurkoc@birgun.net

Erzurum Valiliği tarafından kentteki koronavirüs vaka sayılarına ilişkin paylaşılan bilgi, Sağlık Bakanlığı’nın yayınladığı verilerle dikkat çeken bir çelişki ortaya çıkardı. Valiliğin açıklaması, Bakanlığın verileri ve komşu kentlerden daha önce paylaşılan sayılarla karşılaştırıldığında vaka sayılarının gizlendiği şüphesi kuvvetleniyor.

BAKANLIĞA GÖRE 2 BİN 946 VAKA VAR

Sağlık Bakanlığı, Haziran ayı sonunda paylaşmaya başladığı günlük durum raporunda koronavirüs vaka sayıları, belirlenen bölgeler üzerinden açıklıyor. Erzurum, “Kuzeydoğu Anadolu” olarak adlandırılan bölgede, 6 diğer kentle birlikte yer alıyor. Bölgedeki diğer kentler: Erzincan, Bayburt, Ağrı, Iğdır, Ardahan ve Kars.

Bakanlığın açıkladığı koronavirüs durum raporuna göre Kuzeydoğu Anadolu bölgesindeki illerde 28 Temmuz’a kadar toplam 2 bin 946 vaka kaydedildi.

ERZURUM’UN VAKA SAYISI

Erzurum Valisi Okay Memiş ise, kentteki vaka sayılarına ilişkin DHA’ya açıklamalarda bulundu. Haberde, Valilik kaynaklarından alınan bilgiye göre kentte bugüne kadar toplam 2 bin 511 vaka kaydedildiği aktarıldı.

Erzurum Valisi’nin kente dair paylaştığı vaka sayısı çıkarıldığında, bölgedeki diğer 6 kentte bugüne kadar toplam 435 vakanın kaydedilmiş olması gerekiyor. Ancak, diğer 6 kentteki toplam vaka sayısı, daha önceki açıklamalara göre, bu sayının çok üzerinde olmalı.

DİĞER KENTLERDEKİ SAYILAR

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, illere dair vaka sayılarını en son 3 Nisan’da paylaşmıştı. Açıklamaya göre o tarih itibariyle Erzurum haricindeki 6 ilde toplamda 138 vaka kaydedilmişti.

Bu tarihten sonra il il vaka sayılarına ilişkin hiçbir resmi açıklama yapılmadı, sadece bazı kentlerden sınırlı bilgiler kamuoyuna yansıdı.

23 Nisan’da kişisel Twitter hesabından kente dair koronavirüs tablosu yayınlayan dönemin Erzincan Valisi Ali Arslantaş, o gün itibariyle Erzincan’da toplam 188 vaka kaydedildiğini bildirdi. Arslantaş daha sonra söz konusu tweetini sildi.

valilik-bilgi-paylasti-celiski-aciga-cikti-vaka-sayilari-gizleniyor-mu-762780-1.

İHA kaynaklı 15 Mayıs tarihli haberde de Erzincan’da 218 vaka kaydedilmiş olduğu bildirildi.

Sağlık Bakanlığı’nın belirlediği ‘Kuzeydoğu Anadolu’ bölgesine dahil olan bir diğer il Bayburt’a ilişkin verileri ise AKP Milletvekili Fetani Battal paylaştı. Battal’ın kişisel Twitter hesabından 23 Mayıs’ta yaptığı açıklamaya göre Bayburt’ta o güne kadar toplam 194 vaka kaydedildi.

valilik-bilgi-paylasti-celiski-aciga-cikti-vaka-sayilari-gizleniyor-mu-762781-1.

Kars’a ilişkin ise, 16 Mayıs tarihli İHA kaynaklı haber, kentte toplam 176 vaka kaydedildiğini bildirdi.

Sadece bu üç kente ilişkin paylaşılan geçmiş tarihli veriler dahi toplamda 588 vaka ediyor.

GÜNLÜK SAYI ÇELİŞKİSİ

Öte yandan Vali Memiş’in DHA’ya yaptığı açıklama ile ortaya çıkan bir diğer çelişki ise günlük vaka sayılarına dair.

Vali Memiş, kentteki günlük vaka sayılarına ilişkin “Bir günde 100 vaka birden pozitif olduğunu gözlemleyebiliyoruz” ifadelerini kullandı.

Ancak Bakanlığın 29 Haziran’da paylaşmaya başladığı günlük durum raporuna göre, “Kuzeydoğu Anadolu” bölgesindeki 7 ilde, bugüne kadar en yüksek günlük toplam vaka sayısı 4 Temmuz tarihinde 47 olarak kaydedildi.