Nevşehir Valiliği, THKP-C’li Ulaş Bardakçı’nın isminin bir sokağa verilmesi kararına ilişkin, 'bu tip kararların yürürlüğe girmesi için mülki idarenin onayı olması gerektiği' şeklinde bir açıklama yaptı.

Valilik’ten Ulaş Bardakçı açıklaması

Hacıbektaş Belediyesi’nin, Türkiye devrimci hareketinin önder isimlerinden, THKP-C’li Ulaş Bardakçı’nın ismini ilçedeki bir sokağa verme yönünde aldığı karar hakkında hakkında Nevşehir Valiliği’den açıklama yapıldı.

Valilik, belediyeler tarafından alınan bu tip kararların yürürlüğe girmesi için mülki idarenin onayı olması gerektiğini söyledi.

Nevşehir Valiliği tarafından yapılan yazılı açıklamada, “Bazı basın yayın organlarında ve sosyal medyada 'Hacıbektaş Belediyesi tarafından yasa dışı örgüt üyesi olan Ulaş Bardakçı isminin, Hacıbektaş ilçesinde bir sokağa verildiği yönündeki iddialara' ilişkin haberler yer almaktadır. Konu ile ilgili olarak Hacıbektaş Belediye Meclisince alınan sokak isim değişikliği kararının yürürlüğe girmesi için, 5393 Sayılı Belediye Kanunu'nun 81. maddesinde 'Cadde, sokak, meydan, park, tesis ve benzerlerine ad verilmesi ve beldeyi tanıtıcı amblem, flama ve benzerlerinin tespitine ilişkin kararlarda; belediye meclisinin üye tam sayısının salt çoğunluğu, bunların değiştirilmesine ilişkin kararlarda ise meclis üye tam sayısının üçte iki çoğunluğunun kararı aranır. Bu kararlar mülkî idare amirinin onayı ile yürürlüğe girer' hükmü amir hükümdür. Kamuoyuna saygı ile duyurulur” ifadelerine yer verildi.

ULAŞ BARDAKÇI KİMDİR?

Esas adı Rasih Ulaş Bardakçı’dır. 1947 yılında Nevşehir'in Hacıbektaş kasabasında doğdu. ODTÜ'de okudu. ABD'nin Ankara büyükelçisi Robert Komer'in makam aracının ODTÜ bahçesinde yakılması eylemine katıldı (15 Ocak 1969).

Fikir Kulüpleri Federasyonu (FKF) içindeki tartışmalara aktif biçimde katıldı. Gençlik arasında Milli Demokratik Devrim (MDD) tezlerinin etkisinin artmasında önemli bir rol oynadı. Devrimin ancak savaşçı bir partiyle mümkün olabileceğini savundu. THKP-C'nin kuruluşuna katıldı ve parti tezlerinin ortaya çıkmasında etkili oldu. THKP-C'nin ilk genel komitesinde yer aldı ve para, malzeme bulma işleriyle görevlendirildi.

THKP-C'nin ilk eylemi sayılan Küçükesat Ziraat Bankası (Ankara) soygununa katıldı (12 Şubat 1971).

Deniz Gezmiş ve arkadaşlarının serbest bırakılmaları talebiyle İstanbul'da, İsrail başkonsolosu Efraim Elrom'un kaçırılması eyleminde yer aldı (17 Mayıs 1971).

Elrom’un ardından İstanbul çapında başlatılan Balyoz Harekâtı sırasında yakalandı. 29 Kasım 1971'de Maltepe Cezaevi'nden, THKP-C'den Mahir Çayan, Ziya Yılmaz ile Türkiye Halk Kurtuluş Ordusu’ndan (THKO) Cihan Alptekin ve Ömer Ayna ile birlikte tünel kazarak firar etti. Kaçtıktan sonra İstanbul'da faaliyetlerini sürdürdü. 19 Şubat 1972 günü saat 07:00 sularında Arnavutköy'de kaldığı ev kuşatıldı. Ulaş Bardakçı, bu evde girdiği çatışmada öldürüldü.