İHD Van Şubesi'nin kentteki cezaevlerine ilişkin hazırladığı raporda mahkûmlara karşı keyfi uygulamaların yapıldığı ifade edildi. Raporda haberleşme hakkının engellendiği vurgulandı

Van cezaevlerinde keyfi uygulamalar

İHD Van Şubesi, kentteki cezaevlerinden kalan tutuklu ve hükümlülerle yapılan görüşme sonucu hazırladığı raporu açıkladı. Her 3 cezaevinde de hak ihlallerinin artarak devam ettiğinin belirtildiği raporda, koğuşları birleştirilen kadınlara 4 gün sonra battaniye, yorgan ve nevresim verildiği kaydedildi.
MA'nın haberine göre Dernek binasında yapılan açıklamaya İHD Şube Başkanı Murat Melet ile şube yöneticileri Servet Ertak ve Avukat Mehmet Karataş katıldı.

Raporda ihlaller şöyle sıralandı:

♦ Her üç cezaevinde kitap, dergi ve gazete kısıtlamasının ve Yeni Yaşam gazetesinin verilmemesi halen devam ediyor.

♦ Her üç cezaevinde mahpusların zamanında revire ulaşma imkanı sağlanmıyor.

♦ Telefon görüş hakları uygulanmıyor.

♦ Van Yüksek Güvenlikli Kapalı Ceza İnfaz Kurumunda radyolar toplatıldı, haberleşme haklarından mahrum bırakıldı.

♦ Van Yüksek Güvenlikli Kapalı Ceza İnfaz Kurumunda cezası bir yılın altına düşen hükümlü mahpusların ilçelere sevk edilme talepli dilekçeleri, cezaevi yönetimi tarafından doğrudan reddedildi.

♦ Van F Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumunda mahpus adına yatırılan para ailesi tarafından yatırılmadığı gerekçesiyle kabul edilmedi, mahpus parasız bırakıldı.

♦ Van F Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumunda saç traşlarının hijyenik ortam ve aletlerle yapılmadığından mahpusların kafa derisinde ve boyun kısımlarında alerjiye neden oldu.

Raporda gözlem ve tepitler ise şöyle sıralandı:

♦ Öncelikle en acil sorun olarak Van Kampüs Ceza İnfaz Kurumlarında mahpusların yasal haklarının kullandırılmadığı, yasal haklarının hukuki gerekçelerden yoksun olarak engellendiği tespit edilmiştir.

♦ Cezaevi yönetiminin genel olarak mahpuslara yönelik baskı, zorlama tarzında (koğuşların sıklıkla aranması, koğuşların birleştirilmesi, tv ve radyolara el konulması, sıcak su saatlerinin düşürülmesi, kantinde satın alınan eşyalara yasak olduğu gerekçesiyle koğuşlarda el konulduğu vb.) bir yaklaşımlarının bulunduğu tespit edilmiştir.

♦ Mahpusların hukuki gerekçelerden yoksun cezaevi yönetimi tarafından cezalandırıldıkları (sohbet haklarının kısmen uygulanması, spor haklarından uzun süre yoksun bırakılma ve bazı gazete-kitapların verilmemesi vb.) tespit edilmiştir.

♦ Herhangi bir gerekçe gösterilmeden, toplama kararı olmayan ve yasaklanmayan, mahpusların talep ettiği gazete, dergiler kitap vs. idare tarafından verilmiyor. Haber alma özgürlüğü ve kamusal bilgilere erişim hakları engelleniyor.