Van'da bir köyü pireler bastı

Van Gürpınar ilçesine bağlı kırsal Yolaşan Mahallesi ve üç mezrasında yaşayanlar, kuraklıkla birlikte evlerinin pire istilasına uğradığını söyledi. Kendi imkanları ile pirelerle mücadele edemeyen köylüler, devletten destek talep etti.

Van'a 40 kilometre mesafedeki 150 hane ve bin 500 nüfuslu Yolaşan Mahallesi sakinleri, pire istilasından şikayet etti.

“BİRKAÇ YILDIR İLAÇLAMA YAPILMIYOR”

Yolaşan Muhtarı Fevzi Tunç, köyün 150 hane ve bin 500 nüfusu olduğunu belirterek, birkaç yıldır köyde ilaçlama yapılmadığını söyledi. İlçe belediyesini aradığını ama yetkinin artık Van Büyükşehir Belediyesi’nde olduğu belirtilerek bir şey yapılmadığını anlatan Tunç, “Sinek, pire, milleti mahvetmiş, millet gece evlerinde yatamıyor. Hastalık çıkıyor. Perişan olmuşuz, buna el atmaları lazımdır. Gelip köylerimize bir et atsınlar, ilaçlama yapsınlar” dedi.

Hayvancılıkla uğraşılan köyde, İbrahim Tunç, özellikle çocukların vücutlarının pire ısırığıyla dolu olduğunu dikkat çekerek şöyle konuştu:

"Bizim köyde sivrisinekler pireler, çok çeşit sinekler mevcut. Bütün her yere girmişler; ahırlar, evler, kümeslere girmişler. Bunlarda her türlü hastalık var. Yetkililerden isteğimiz bir an önce buna bir el atıp ilaçlamalarıdır. Çoluk çocuklarımız perişan. Her yeri kıpkırmızı ısırıklardan şişmişler. Geceleri yatamıyoruz. Bizler ilaç alıyoruz ve ilaç da yetiştiremiyoruz. Ahırların içi dışı, evlerimiz, tandırlarımız tümüyle ilaçlanması gerekir. Sinek öldürücü bu sene elli adet aldım her gece bütün odalara bir tane sıkıyorum yetiştiremiyoruz.”

Gülay Tunç, “Pire var, sinek var. Geceleri yatamıyoruz. Yetkililerden yardım istiyoruz. Sinek, bit, haşereler var. Gece sabaha kadar yatamıyoruz” dedi. (ANKA)