Van'da bitmeyen OHAL: Eylem ve etkinlik yasağı 1000. gününde

Van Valiliği'nin kentte ilan ettiği eylem ve etkinlik yasağı 1000. güne girdi. Çevre etkinliklerinden bisiklet turlarına, kültür sanat etkinliklerinden bildiri dağıtımına, yüzlerce etkinliğin yasakladığı kentte, yasaklara karşı yapılan tüm itirazlar ise mahkeme tarafından reddediliyor.

Van Valiliği, 15 Temmuz darbe girişiminin ardından ilan edilen Olağanüstü Hal'i (OHAL) gerekçe göstererek 21 Kasım 2016 tarihinden bugüne kadar her 15 günde bir kentte eylem ve etkinlikleri yasaklama kararı alıyor.

Kent merkezinde valilik, ilçe merkezlerinde ise kaymakamlıkların izinlerine tabii tutulan etkinlikler için yapılan tüm başvurular reddediliyor.

Valiliğin aldığı yasak kararı bugün tam bin gününü doldururken, söz konusu yasak kararları AKP'ye yakın çevreleri kapsamıyor. Kentin neredeyse her köşesinde polis araçları bekletilirken, özellikle Halkların Demokratik Partisi (HDP) Van il binasının önünde yasak boyunca polis araçları bekletiliyor.

YÜZLERCE ETKİNLİK YASAKLANDI

Açlık grevleri döneminde parkta oturmak isteyen annelere bile müdahale edilirken, yasaklama kararları özellikle hükümete muhalif çevrelere karşı alınıyor. Kentte yapılması planlanan birçok konser, yürüyüş, stant açma, bildiri dağıtımı gibi yüzlerce etkinlik yasaklanırken, kent özellikle kültür sanat etkinlikleri açısından en kötü dönemlerini yaşadı.

MA'nın haberine göre, temel hak ve özgürlükler ile toplantı ve örgütlenme önündeki engelin kaldırılması talebiyle İdare Mahkemesine 6’sı Van Barosu, biri ise bireysel olmak üzere 7 kez yürütmeyi durdurma davası açılsa da mahkeme tüm talepleri reddetti.

GAZETECİLER BASKI ALTINDA

Bin gündür süren yasaklar kapsamında yapılmak istenilen tüm açıklamalara müdahale edilirken, bu açıklamalarda çok sayıda kişi ise yaralandı. Eylem ve etkinlikleri takip etmek isteyen gazeteciler ise büyük baskılara maruz bırakılıyor. Hiçbir etkinliği çekmelerine izin verilmeyen gazeteciler, gittikleri her yerde ise Genel Bilgi Taramaya (GBT) tabi tutuluyor, kimi etkinlikte ise çektikleri görüntülere el konuluyor.