Van'da, güneş tutulmasını çıplak gözle izleyen aralarında çocukların da olduğu 10 kişide görme kaybı meydana geldi. Operatör Dr. Yusuf Evcimen, yurttaşlara uyarıda bulunarak, "Güneş tutulması sırasında güneş gözlüğü takmalarını öneriyoruz" dedi.

Van'da güneş tutulmasını çıplak gözle izleyen 10 kişide görme kaybı yaşandı

Van’da parçalı güneş tutulmasını çıplak gözle izleyen aralarında çocuklarında olduğu 10 kişi, bulanık görme şikayetiyle hastaneye başvurdu.

Konuyla ilgili açıklamada bulunan Urartu Göz uzmanlarından Operatör Dr. Yusuf Evcimen, birkaç gün önceki güneş tutulması sırasında istenmeyen durumların yaşandığını belirtti.

Başvuruda bulunan kişilerin yaklaşık 2 saat boyunca çıplak gözle güneşe baktığını aktaran Evcimen, “Hastalarımızın yaptığımız muayenelerinde görme keskinliğinde azalma, odaklaşmada sıkıntı, yamuk görme, dalgalı görme ve bulanık görme şikayetleri mevcuttu. Çektiğimiz filmlerde sarı nokta dediğimiz bölgede, retinanın iç tabakası ve foto reseptör tabakasında bir hasar oluştuğunu görmekteyiz” dedi.

‘GÜNEŞE BAĞLI HASARLARIN TEDAVİSİ YOK’

Güneşe bağlı oluşan hasarların bir tedavisinin olmadığına vurgu yapan Evcimen, “Bu durum kalıcı görme kayıplarına ve kalıcı hasarlara neden olmakta olup, bu konuda vatandaşlarımızı uyarıyoruz. Güneş tutulması sırasında, hatta normal zamanlarda da güneş gözlüğü takmalarını öneriyoruz. Bu nedenle çıplak gözle güneşe 15 saniyeden daha fazla süre bakmamamız lazım. Maalesef güneşe bağlı oluşan hasarların bir tedavisi yok” diyerek güneş ışınlarının zararlarına dikkat çekti.

(İHA)