Van'da çığ altında kalan yurttaşlar için arama kurtarma çalışmalarını yürüten ekibin üzerine çığ düştü. Yaşanan ikinci çığ faciasında can kaybı 34'e yükseldi. Çığ felaketinde dün yaşamını yitirenlerle birlikte ise hayatını kaybedenlerin sayısı toplamda 39 oldu

Van'da ikinci çığ faciası: 34 kişi yaşamını yitirdi

Van-Bahçesaray kara yolunun 33. kilometresinde üzerine çığ düşen minibüsten olduğu değerlendirilen 2 kişiyi arama çalışmaları devam ederken ikinci çığ düştü.

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığ (AFAD) tarafından yapılan son açıklamada, "Van'ın Bahçesaray ilçesindeki çığda aralarında güvenlik görevlilerimizin de bulunduğu toplam 34 kişi hayatını kaybetti" ifadelerine yer verildi. AFAD, yaralı sayısını ise 53 olarak güncelledi.

Son bilgilere göre ilk çığ felaketiyle birlikte, dünden bu yana toplamda 39 kişi yaşamını yitirdi.

Van'ın Bahçesaray kara yolunda üçüncü bir çığ tehlikesine karşı çalışmalara ara verildi. Ekipler tamamen alandan uzaklaştırıldı. 3. çığ riskine karşı, patlama ile suni çığ oluşturulacağı belirtildi.

AFAD AÇIKLAMA YAPTI

Konuyla ilgili olarak açıklama yapan Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), "Van Bahçesaray'da dün meydana gelen çığ düşmesi sonucu kaybolan vatandaşlarımıza ulaşmak için arama kurtarma çalışması yürüten ekiplerimizin bulunduğu bölgeye ikinci bir çığ düşmüştür. Bölgedeki diğer ekiplerimiz ivedilikle olay yerine sevk edildi. Gelişmeleri takip ediyoruz" ifadelerini kullandı.

van-da-cig-altinda-kalanlari-arayan-ekibin-uzerine-cig-dustu-684354-1.

VAN VALİLİĞİ'NDEN AÇIKLAMA

Van Valisi Mehmet Emin Bilmez, olayın ardından bir açıklama yaparak, çığ altında kalan ekiplerden 25 kişinin kurtarıldığını ve arama- kurtarma çalışmalarının devam ettiğini bildirdi.

Valilik tarafından yapılan açıklama şu şekilde:

"Çığ altındakileri arayan AFAD, UMKE ve diğer ekiplerin üzerine de çığ düştü. Çığ altında kalan ekiplerdeki 25 kişi kurtarılarak hastaneye kaldırıldı. Kurtarma çalışmaları devam ediyor."

BAHÇESARAY BELEDİYE BAŞKANI: TAHMİNEN 50 KİŞİ ÇIĞ ALTINDA

Öte yandan, NTV yayınına bağlanan Bahçesaray Belediye Başkanı Meki Arvas ise şu ifadeleri kullandı:

“Biz Hizan’da iki tane cenazemizi götürüyorduk, orada çalışmalar devam ediyordu. Ancak bazı vatandaşlarımız aynı yolu kullanmak istediler. Tabi ki köy yerinde de devletin tüm çalışmaları devam ettiriyorlardı. 25 kişinin çıkarıldığı haberini aldık yaralı olarak Van’a ulaştırıldı onlar. Diğerleri kaç kişi kalmış net bir bilgi yok elimizde. 25 kişi çıkarılmış, 5 araç operatörlerle beraber çığ altında bilgiyi aldık. Ve çalışmalar hızlı bir biçimde devam ediyor.

Arvas, "300’ün üzerinde arama çalışmalarını sürdüren ekip vardı. Tahminen 50 kişi çığ altında kaldı. Bize ulaşan bilgi o şekilde" ifadelerini kullandı.

İçişleri Bakanlığı'ndan açıklama

İçişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Van AFAD İl Müdürü'nün de çığ altında kaldığı belirtilerek yerine Muş AFAD İl Müdürü'nün getirildiği bildirildi. Bölgede arama kurtarma çalışmalarına katılan Van AFAD İl Müdürü Osman Uçar çığ altından yaralı olarak kurtarılarak Van Eğitim ve Araştırma Hastanesine kaldırıldı.

Açıklama şu şekilde:

"Van-Bahçesaray kara yolunun 33. kilometresinde dün meydana gelen çiğ düşmesi sonucu, 15 vatandaşımız çığdan etkilenmiş, çığdan etkilenen vatandaşlarımızı kurtarmak için bölgeye ekipler sevk edilmiştir. Bölgeye sevk edilen arama kurtarma ekipleri 13 vatadaşımızı (8 sağ,5 ölü) çığ altından çıkarmış, kayıp olan 2 vatandaşımızı arama kurtarma çalışmalarına bölgedeki olumsuz hava koşulları nedeniyle saat 01.00 sularında ara verilmiştir.

Söz konusu arama kurtarma çalışmaları uzman personelin görüşü alınarak bugün saat 07.00 sıralarında tekrar başlamıştır.

Devam eden arama kurtarma çalışmaları sırasında bölgede tekrar bir çığ düşme hadisesi yaşanmıştır.

Yaşanan bu çığ düşmesi olayında şu ana kadar 30 kişiye ulaşılmış olup, çığ altında olanlar için arama kurtarma çalışmaları devam etmektedir.

Olayın ardından bölgeye hemen Van, Hakkari, Şırnak, Bitlis, Siirt, Erzurum ve Ankara illerinden JAK dahil arama kurtarma ekipleri sevk edilmiştir.

Ayrıca arama kurtarma faaliyetlerini koordine ettiği sırada çığ altında kalan Van AFAD İl Müdürünün yerine Muş İl AFAD müdürü bölgeye sevk edilmiştir. Diğer iller teyakküza geçirilmiş olup arama kurtarma çalışmaları için hazır bekletilmektedir. Ayrıca Ankara’dan yürütülen çalışmaları sevk etmek üzere AFAD Müdahale Daire Başkanı bölgeye gönderilmiştir. Gelişmelerle ilgili bilgi verilecektir."

van-da-cig-altinda-kalanlari-arayan-ekibin-uzerine-cig-dustu-684353-1.

AFAD VE MSB'DEN AÇIKLAMA

AFAD, tarafından yapılan ikinci açıklamada, çığ bölgesine 10 kişilik ekip ve askeri bir uçak gönderileceği bildirildi.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Van’ın Bahçesaray ve Çatak ilçeleri arasında, 24 saat içinde ikinci kez çığ düştü. Dün çığ altında kalan vatandaşlarımızı kurtarmak için çalışan ekiplerin üzerine, bugün saat 12.02’de ikinci bir çığ düştüğü bilgisi alındı. Bölgeden alınan ilk bilgilere göre olayda, aralarında şehit olan güvenlik görevlilerimizin de bulunduğu, toplam 18 kişi hayatını kaybetti; 29 kişi ise yaralandı. Olaya müdahale için bölgedeki AFAD il müdürlüklerinden 59 arama kurtarma uzmanı 11 araçla alana sevk edildi. Ayrıca 75 kişilik Jandarma Arama Kurtarma (JAK) ve 10 kişilik AFAD arama kurtarma ekibi ile 2 araç, Ankara’dan askeri uçakla bölgeye gönderiliyor.

Olaya müdahale edilmesi için bölgeye, aralarında Şırnak İtfaiyesi’nden 4 kişinin de bulunduğu toplam 153 arama kurtarma personeli ve 17 araç sevk edildi. Bölgeye ayrıca 28 ambulans ve 10 Sağlık Bakanlığı UMKE ekibi gönderildi. Haberleşmenin aksamaması için alanda bir mobil baz istasyonu kurulmaya başlanırken 3 mobil baz istasyonu daha yola çıkarıldı.

Van Bahçesaray ve Çatak arasındaki karayoluna, 4 Şubat 2020 17.45’te çığ düşmüştü. AFAD Van koordinasyonundaki arama kurtarma ekipleri, çığ altında kalan minibüs ve iş makinesinden 8’i sağ olmak üzere 13 vatandaşımızı çıkarmıştı.

Ulaşılamadığı değerlendirilen 2 kişi için AFAD Van ve koordinasyonundaki Jandarma, UMKE, 112 Acil Sağlık, Karayolları, Büyükşehir Belediyesi ile itfaiye ekiplerinin çalışmaları sürerken 12.00 sularında ikinci çığ düştü. Alanda çalışan ekiplerden bir kısmı çığ altında kaldı."

Milli Savunma Bakanlığı'nın Twitter hesabından yapılan açıklamada da "Van'da yaşanan çığ felaketi nedeniyle Türk Silahlı Kuvvetlerimize ait bir uçak, arama-kurtarma çalışmalarına destek verecek olan 75 kişilik AFAD ve jandarma personeli ile gerekli teçhizatı Ankara'dan Van'a ulaştırmak üzere görevlendirildi."

AFAD: 33 KİŞİ YAŞAMINI YİTİRDİ,53 KİŞİ YARALANDI

Yaşanan çığ felaketine ilişkin açıklama yapan AFAD, yaşamını yitirenlerin sayısının 33'e çıktığını açıkladı.

AFAD tarafından yapılan açıklamada, "Van'ın Bahçesaray ilçesindeki çığda aralarında güvenlik görevlilerimizin de bulunduğu toplam 33 kişi hayatını kaybetti,53 kişi yaralandı" ifadelerine yer verildi.

van-da-cig-faciasi-26-kisi-yasamini-yitirdi-684403-1.

CHP HEYETİ ÇIĞ BÖLGESİNE GİDECEK

CHP Grup Yönetimi, Van'da yaşanan çığ facialarından gelen acı haberler üzerine, milletvekillerinden oluşan bir heyeti Van'a gönderme kararı aldı.

Ankara Milletvekili Tekin Bingöl başkanlığında İstanbul Milletvekili Ali Şeker, Adana Milletvekili Burhanettin Bulut, Kastamonu Milletvekili Hasan Baltacı ve Hatay Milletvekili Suzan Şahin'den oluşan heyet, bugün Van'a hareket edecek.

NE OLMUŞTU?

Van-Bahçesaray karayolunda 5 kişinin yaşamını yitirdiği 7 kişinin ise yaralı kurtarıldığı çığda kayıp olduğu tahmin edilen 2 kişi için, sabahın ilk ışıklarıyla birlikte arama kurtarma çalışması yeniden başlatılmıştı.

3 bin rakımlı Karabet geçidi yakınlarında dün saat 17.00 sıralarında iş makinesi operatörü Bahattin Karagülle, karayolunda yol açma çalışmaları için küreme yaparken, çığ düştü. İş makinesi kısmen kar altında kalırken, arkasında bulunan minibüs ise yamaçtan kopan tonlarca karın altında kaldı. İş makinesi operatörü Bahattin Karagülle kendi imkanlarıyla kurtulup, yetkililere haber verdi.

Bunun üzerine bölgeye UMKE, AFAD, Karayolları ve Jandarma ekipleri sevk edildi. Saat 21.00 sıralarında ulaşılan minibüste 7 kişi kurtarıldı, 5 kişinin ise cansız bedenine ulaşıldı. Minibüste bulunduğu tahmin edilen 2 kişi ise bulunamadı. Aramalara dün gece yarısı ara verilmişti.